in

Κασσάνδρα Χαλκιδικής: Ένα ξεπούλημα γης με μεγάλη ιστορία

Κασσάνδρα Χαλκιδικής: Ένα ξεπούλημα γης με μεγάλη ιστορία

Ένας νέος αγώνας ξεκινάει στην Χαλκιδική ενάντια στο ξεπούλημα δημόσιων εκτάσεων γης αυτή τη φορά στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Το δημόσιο παραχώρησε στις 30 Μαϊου (ΦΕΚ 1387) μια έκταση 915.099 τμ που ανήκει στο Αγροτικό Σωφρονιστικό κατάστημα των φυλακών Κασσάνδρας κοντά στην Νέα Φώκια και την οποία χρησιμοποιούσαν οι κρατούμενοι των φυλακών για την καλλιέργεια σιτηρών κ.α.

Ο αγώνας αυτός έχει μεγάλο παρελθόν όπως και η καταπάτηση δασικών εκτάσεων στην περιοχή η οποία ξεκίνησε λίγο πριν την χούντα με τη συνδρομή φυσικά της τότε κυβέρνησης, συνεχίστηκε το διάστημα της χούντας και επικυρώθηκε με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την πολύτιμη “βοήθεια” του πρώτου τεχνοκράτη πολιτικού που διετέλεσε Υπουργός Περιβάλλοντος και Χωροταξίας το διάστημα 1984-88 Ευ. Κουλουμπή.

Συγκεκριμένα πριν την χούντα παραχωρούνται 4.000 στρέμματα δασικής έκτασης της Μονής Σταυρονικήτα στην οικογένεια Ανδρεάδη. Το διάστημα της χούντας ο επιχειρηματίας αρχίζει να χτίζει εντός της δασικής έκτασης ενώ παράλληλα του παραχωρούνται 750 στρέμματα δίπλα στις Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας (λειτουργούν από το 1938) στην οποία περιλαμβάνεται ο λόφος του Σάνη που μέχρι και σήμερα εντάσσεται στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις του Sani Beach Hotel.

Προϋπόθεση της παραχώρησης που έγινε ήταν ο επιχειρηματίας να επιστρέψει 1650 στρέμματα δάσους στο Δημόσιο, παραχώρηση που δεν έγινε ποτέ. Να σημειωθεί ότι επί Υπουργείας Α. Τρίτση το Υπουργείο Χωροταξίας σταματάει το χτίσιμο στην δασική έκταση. Η οικοδόμηση της δασικής έκτασης ξαναξεκινά όταν αναλαμβάνει Υπουργός Χωροταξίς ο Ευ. Κολουμπής.

Στη συνέχεια το Δημόσιο κάνει αγωγή στον επιχειρηματία για την μη επιστροφή 1650 στρεμμάτων δάσους και μετά από λίγο διάστημα παραιτείται των δικαιωμάτων του.

Το 1993 με διυπουργική απόφαση 1160 στρέμματα τα οποία βρίσκονται στον υδροβιότοπο και τις φυλακές δίνονται για την κατασκευή γηπέδου γκολφ, εξέλιξη που σταματάει μετά από έναν πολύ δυναμικό αγώνα των κατοίκων της Νέας Φώκιας και στην οποία πρωτοστατεί ο τότε κοινοτάρχης. Η διυπουργική απόφαση αναιρείται και η περιοχή χαρακτηρίζεται υδροβιότοπος σύμφωνα με την συνθήκη Ramsar.

Σήμερα η κυβέρνηση προσπαθεί ξανά να ολοκληρώσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στην οποία περιλαμβάνεται αυτός ο σημαντικός υδροβιότοπος για την έναρξη κατασκευής μιας ιδιαίτερα υδροβόρας εγκατάστασης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστική η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγλλέζη “η κυβέρνηση ξεπουλάει τα τιμαλφή μας, δημόσια γη που ανήκει σε εμάς και στα παιδιά μας για μια δήθεν “ανάπτυξη” που υπακούει στις μνημονιακές καταστροφικές για το περιβάλλον και την ζωή των ανθρων προδιαγραφές".

Να σημειωθεί ότι οι ξενοδοχειακές αυτές επιχειρήσεις τύπου all included που έχουν γίνει το κυρίαρχο τουριστικό μοντέλο στην περιοχή δεν προσφέρουν τίποτα στην τοπική κοινωνία αλλά ούτε και στους εργαζόμενους για τους οποίους προβλέπονται τα γνωστά μνημονιακά μεροκάματα των 400 ευρώ.

Οι σημαντικότερες όμως επίπτωσεις της πώλησης αυτής είναι η καταστροφή του υδροβιότοπου ( να σημειωθεί ότι η περιοχή υποφέρει από έλλειψη νερού) και στον χαρακτήρα της φυλακής που μέχρι σήμερα χαρακτηρίζεται ως ανοιχτού τύπου με τους κρατούμενους να καλλιεργούν σιτηρά στα τρία αγροτεμάχια που συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν.

Η έκταση αυτή είναι ιδιαίτερα παραγωγική και εύφορη και οι καρποί των σιτηρών αποτελούν την βάση παραγωγής ζωοτροφών. Στην έκταση αυτή περιλαμβάνονται ακόμη βοσκότοποι και τεχνητά λιβάδια που αποτελούν την βάση του Ποιμνιοστάσιου αλλά και 375 ελαιόδενδρα σε έκταση 35 στρεμμάτων. Εντός της παραχωρηθείσας στο ΤΑΙΠΕΔ έκτασης  είναι τοποθετημένες δύο γεωτρήσεις εκ των οποίων η μία χρησιμοποιείται για την ύδρευση του Κεντρικού Καταστήματος των φυλακών αλλά και του Ποιμνιοστασίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των σωφρονιστικών υπαλλήλων, το σωφρονιστικό κατάστημα λαμβάνει ετησίως περίπου 72.000 ερώ από επιδοτήσεις που αφορούν σε καλλιέργειες σιτηρών, κτηνοτροφικών φυτών, eλαιόδεντρων, οπωροφόρων δέντρων, αμπέλου και αχανικών. Από το 2015 και έπειτα οι επιδοτήσεις θα υπολογίζονται πλέον στρεμματικά συνεπώς η ζημιά που θα προκληθεί θα είναι τεράστια. Επιπλέον η σπουδαιότητα της γεώτρησης είναι μεγάλη καθώς, όπως λένε, δεν είναι δυνατόν να διακοπεί η ύδρευση του καταστήματος και αφετέρου το Ποιμνιοστάσιο δεν θα μπορεί να υφίστατaι μιας και τα ζώα που διαβιούν εκεί καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού.

Είναι επίσης γνωστό σε όλους ότι το Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης αποτελεί θεσμό εξαιρετικά χρήσιμο για την επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία.

Όπως αναφέρουν τέλος οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, το γεγονός ότι από τα αγροτικά καταστήματα αποφυλακίζεται ένας μεγάλος αριθμός κρατουμένων συμβάλλει και ο ευεργετικός αριθμός των ημερομισθίων των εργαζομένων κρατουμένων σε αγροτικές εργασίες.

Στο κατάστημα αυτό απασχολούνται καθημερινά 120-130 κρατούμενοι σε αγροτικές εργασίες κάτι που  καθιστά την φυλακή με τον μεγαλύτερο αριθμό σε αποφυλακίσεις ετησίως.

Αν αλλάξει ο χαρακτήρας των φυλακών θα έχουμε ένα σημαντικό πισωγύρισμα στα δικαιώματα των κρατουμένων αλλά και μια απώλεια θέσεων εργασίας μιας και για τις αγροτικές και άλλες εργασίες απασχολούνταν αρκετοί ακόμη κάτοικοι της περιοχής.

Αυτό θα οδηγήσει, σύμφωνα και με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγλλέζη, σε μια μονοκρατορία του επιχειρηματία καθώς όλοι θα αναγκάζονται να εργάζονται στις τουριστικές επιχειρήσεις του.

Σταυρούλα Πουλημένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Thessaloniki Pride: Ελάτε με τα παιδιά σας

Πανυγειονομική απεργία και συγκέντρωση στην Αθήνα