Παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν τη Δευτέρα το απόγευμα μέλη της Νέας Αριστεράς καταγγέλλοντας το greenwashing της Δημοτικής Αρχής και τη σύμπραξή της με την Eldorado Gold, μια πολυεθνική με καταστροφικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στη Χαλκιδική.
Η παρέμβαση έγινε με αφορμή την καμπάνια φύτευσης χιλίων δέντρων σε ιδιωτικούς χώρους εντός των ορίων του Δήμου «Φυτεύουμε μαζί για μια πιο πράσινη Θεσσαλονίκη».
Η Νέα Αριστερά δηλώνει, σχετικά:
«Από τη μία πλευρά, διοργανώνεται από τη Δημοτική Αρχή που απέρριψε το αίτημα 23.000 δημοτών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στον χώρο της ΔΕΘ. Ένα έργο που θα μπορούσε πραγματικά να προσφέρει έναν πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου σε μια πόλη που ασφυκτιά.
Από την άλλη, χορηγός της δράσης είναι η Eldorado Gold, μέσω των θυγατρικών της “Ελληνικός Χρυσός” και “Μεταλλεία Θράκης”. Η ίδια εταιρεία που, για να προχωρήσει τις φαραωνικές εξορύξεις της στη Χαλκιδική, έχει αποψιλώσει χιλιάδες στρέμματα πυκνού δάσους.
Τα χίλια δέντρα που προσφέρει η Eldorado Gold δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το αρχέγονο δάσος στο ρέμα Καρατζά ούτε να εξαφανίσουν το καταστροφικό αποτύπωμα των εξορύξεών της. Καμία χορηγία και καμία επικοινωνιακή καμπάνια εταιρικής ευθύνης δεν μπορούν να ξεπλύνουν την περιβαλλοντική καταστροφή. Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής γνωρίζουν πολύ καλά το πραγματικό πρόσωπο της εταιρείας.
Η Δημοτική Αρχή επέλεξε να αγνοήσει τη βούληση 23.000 δημοτών για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου και τώρα προσφέρει πράσινο άλλοθι στην Eldorado Gold.
Η Θεσσαλονίκη, όμως, δεν χρειάζεται “πράσινες” δημόσιες σχέσεις. Χρειάζεται ελεύθερους χώρους, μητροπολιτικό πάρκο και μια Δημοτική Αρχή που θα υπερασπίζεται το περιβάλλον αντί να ξεπλένει εκείνους που το καταστρέφουν».

