Το Alterthess είναι ένα ανεξάρτητο συνεταιριστικό δημοσιογραφικό site που από το 2010 λειτουργεί ως εναλλακτικό μέσο ενημέρωσης με ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα, τον κόσμο. Προσπαθεί να καταγράφει και να προβάλλει πλευρές των γεγονότων που παραμένουν αθέατες από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, τα οποία συρρικνώνουν ολοένα και περισσότερο το πεδίο της πληροφορίας και της γνώσης πάνω σε ζητήματα που επηρεάζουν τις ζωές όλων μας.

Εδώ και δέκα χρόνια επιχειρούμε να δίνουμε φωνή σε κινήματα, συλλογικότητες, ομάδες και ανθρώπους που βιώνουν καθημερινά κάθε είδους καταπίεση, κοινωνική, πολιτική, οικονομική, έμφυλη, σεξουαλική, φυλετική, πολιτιστική, θρησκευτική. Επιχειρούμε μια δημοσιογραφία που να ενώνει τις μικρές και μεγαλύτερες αντιστάσεις των αποκάτω στη Θεσσαλονίκη με αυτές που αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα και τον κόσμο.

Ιδιαίτερα σε μια πόλη που φαινόμενα ρατσισμού και φασισμού αναβιώνουν μνήμες ενός σκοτεινού παρελθόντος, προμηνύοντας ένα ζοφερό μέλλον, με τη συνδρομή των περισσοτέρων ΜΜΕ, η μάχη ενάντια στον εθνικισμό και στις διακρίσεις κάθε είδους είναι μεταξύ άλλων και ζήτημα ενημέρωσης. Όχι μιας ενημέρωσης ουδέτερης, τον μανδύα της οποίας συχνά φορούν «αντικειμενικά» μέσα, αλλά εκείνης που φτιάχνεται με συλλογικό τρόπο, είναι κοινωνικά χρήσιμη και παίρνει σαφείς αποστάσεις από τους ανταγωνισμούς του μιντιακού θεάματος και τις εξαρτήσεις του από κάθε λογής εξουσία και συνδιαλλαγή.

Στόχοι μας συνεχίζουν να είναι αυτοί για τους οποίους ξεκινήσαμε, δυστυχώς σε ένα περιβάλλον που οι κυρίαρχες πολιτικές διαλύουν με ολοένα και αυταρχικότερο τρόπο κομμάτια της ζωής των πιο αδύναμων πολιτών, ντόπιων και μεταναστών, θυσιάζουν την υγεία μπροστά στα κέρδη εταιρειών, περιστέλλουν δικαιώματα, υφαρπάζουν τη γη, εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων μετατρέποντας την ενημέρωση σε μια προκλητική εξύμνηση της κάθε κυβέρνησης.

Στο νέο μας site ελπίζουμε να δυναμώσουμε τις συνεργασίες μας με μέσα και συλλογικότητες που συμμερίζονται τις ίδιες αγωνίες, προκειμένου αυτό που ονομάζουμε εναλλακτική ενημέρωση να αποκτήσει βαθύτερες σχέσεις με την κοινωνία, για να μπορέσουμε να πάρουμε την τύχη της ζωής μας στα χέρια μας. Ιδιαίτερα σε καιρούς πανδημίας που οι φυσικές συναντήσεις έχουν καταστεί από δύσκολες έως και αδύνατες, η ανάγκη να αλληλοστηριζόμαστε και στο πεδίο της ενημέρωσης παραμένει μεγαλύτερη από ποτέ.