Τζ. Γκαλμπρέιθ προς Ε.Ε.«Αλλάξτε ρότα»

«Φοβάμαι ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει»

Να αλλάξουν πορεία ζητά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ο Αμερικάνος οικονομολόγος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Τζέιμς Γκαλμπρέιθ εκφράζοντας τον φόβο του ότι « η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει». Ο κ. Γκαλμπρέιθ τονίζει ότι   η Ευρώπη «βρίσκεται πιο κοντά στην κατάρρευση παρά στη λύση» και προειδοποιεί για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης ολόκληρης της Ευρωζώνης, εάν η Ελλάδα υποχρεωθεί να την εγκαταλείψει.

Επίσης ο Αμερικάνος οικονομολόγος υποστηρίζει ότι οι πολιτικοί δεν καταφέρνουν να θέσουν την κρίση υπό έλεγχο  καθως και ότι πολιτικοί δεν φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει τι πραγματικά συμβαίνει στην περιφέρεια της ευρωπαϊκής ηπείρου.

"Κι όμως, αρκεί να ταξιδέψει κανείς στην Ελλάδα, για να καταλάβει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση" προσθέτει αναφερόμενος στην τρομερά υψηλή ανεργία των νέων αλλά και στην εικόνα των ηλικιωμένων που ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό.

"Εκατομμύρια άνθρωποι κατρακυλούν, το σύστημα υγείας καταρρέει. Βιώνουν μια κοινωνική κρίση, όπως την ξέρουμε μόνο σε αναπτυσσόμενες χώρες. Κι αυτό συμβαίνει στην καρδιά της Ευρώπης. Για μένα είναι σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να ανησυχεί πολύ. Φοβούμαι ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει. Η χώρα κυβερνάται άσχημα, τα ελλείμματα μεγαλώνουν, οι ελίτ προσπαθούν να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο. Ακόμα και η ελληνική πολιτική έχει χάσει προ πολλού τις ελπίδες της", προσθέτει.

Σχετικά με το πρόγρμμα λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα ο οικονομολόγος τάσσεται κατά της πώλησης της ΔΕΠΑ και υποστηρίζει πως Ένα μονοπώλιο αερίου αποτελεί μια μηχανή που κόβει χρήμα με σταθερά κέρδη και τζίρο. Παραιτείται λοιπόν κανείς από μια σταθερή πηγή εσόδων, για να εισπράξει σήμερα λίγα χρήματα; Πότε κάνει κάτι τέτοιο μια κυβέρνηση; Μόνον όταν και η ίδια δεν πιστεύει πλέον ότι θα επιζήσει για πολύ"Ο Τζ. Γκαλμπρέιθ εκτιμά ότι κάποια στιγμή θα ξεκινήσει μια φυγή τραπεζικών κεφαλαίων και ότι τότε θα επιλεγεί μια λύση έτσι όπως εφαρμόστηκε  Κύπρο.

Απευθυνόμενος στις ευρωπαϊκές ηγεσίες, ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ προτείνει τέσσερα  μέτρα: "Η Ευρώπη πρέπει να διαγράψει στην Ελλάδα περισσότερα χρέη. Δεν έχει νόημα να κάθεται κανείς και να παρακολουθεί την κλιμάκωση της κρίσης. Η Ευρώπη πρέπει να μεριμνήσει για τις ελληνικές τράπεζες. Δεν πρέπει να τις αφήσει απλώς στα χέρια ολιγαρχών. Πρέπει να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων για την Ελλάδα, προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία. Η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει ένα είδος συμφώνου για τους χαμένους της κρίσης, μια κοινωνική βασική ασφάλιση και να εγγυηθεί τουλάχιστον ένα μέρος των περιουσιών και π.χ. των συντάξεων" Προσθέτει ακόμη ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να στείλει απευθείας χρήματα στους αποδέκτες παρακάπτοντας την κυβέρνηση και τονίζει ότι μέχρι τωρα τα χρήματα πήγαιναν σε λάθος κανάλια.

Ο κ. Γκαλμπρέιθ υποστηρίζει ακόμη ότι στην Ελλάδα δρα μια γραφειοκρατια υπό την έννοια μιας μικρής ομάδας πλούσιων ολιγαρχών η οποία κανει "πολυ παράξενα πραγματα"

Το 40% των αγροτικών εκτάσεων, σύμφωνα με τον Αμερικανό καθηγητή, έχουν υποθηκευτεί σε μία και μοναδική τράπεζα, η οποία ιδιωτικοποιείται. «Αν υπάρξει κρίση και δεν εξυπηρετούνται τα δάνεια, θα πάρουν υπό την κατοχή τους οι επενδυτές σχεδόν τη μισή καλλιεργήσιμη γη της χώρας. Πώς μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο;», διερωτάται, για να καταλήξει με αναφορά στην ΕΡΤ: "Για μένα είναι σαφές ότι η κρίση αλλάζει πρόσωπο. Από οικονομική κρίση, γίνεται κρίση των κεντρικών θεσμών. Το ότι έκλεισε τώρα ακόμα και η δημόσια ελληνική τηλεόραση, ένας θεσμός ελέγχου στη χώρα, δεν είναι καλό σημάδι"

Πηγές: ΑΜΕ-ΜΠΕ, Κέρδος, skai.gr