Σκηνικό πολέμου με δεκάδες διμοιρίες ΜΑΤ σε Μυτιλήνη και Χίο

Σκηνικό πολέμου έστησε η κυβέρνηση σε Μυτιλήνη και Χίο, στέλνοντας δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ με το πλοίο της γραμμής, για να προστατεύσουν τα μηχανήματα που προορίζονται για τη δημιουργία των κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν δημιουργήσει μπλόκα από τα ξημερώματα της Τρίτης στους δρόμους των νησιών, αντιδρώντας στο σχέδιο της κυβέρνησης.

UPD 11:40 

Διπλή απρόκλητη επίθεση δέχθηκαν οι κάτοικοι της Λέσβου που ήταν συγκεντρωμένοι στο Διαβολόρεμα, στην δεύτερη είσοδο προς την επιταγμένη έκταση της Καράβας (Μανταμάδος). Οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιχείρησαν να διασπάσουν το πλήθος που αντιδρά στα σχέδια της κυβέρνησης για την κατασκευή κλειστής δομής.

Την ίδια ώρα,  με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Χίου έκλεισαν οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και την πρωτοφανή αστυνομική βία.Η Π.Ε. Χίου θα συμμετέχει στις συγκεντρώσεις καταγγελίας και διαμαρτυρίας που οργανώνονται από άλλους τοπικούς φορείς.

9:45 Όπως ανέφερε σε ανακοίνωση του νωρίς το πρωί της Τρίτης το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, «Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα αποβιβάστηκαν στα λιμάνια της Μυτιλήνης και των Μεστών Χίου μηχανήματα έργων, για την έναρξη εργασιών κατασκευής των νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων κράτησης. Αστυνομικές δυνάμεις συνοδεύουν τα μηχανήματα και το προσωπικό, προκειμένου να ξεκινήσουν απρόσκοπτα οι εργασίες».

Από νωρίς το πρωί, πολίτες συγκεντρώνονται στην επιταγμένη έκταση Καβακλή στον Μανταμάδο Λέσβου ενώ οι πρώτες συγκρούσεις είναι γεγονός.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στη Χίο. Στο νησί έχουν στηθεί τρία μπλόκα στο χωριό Πιτυός, στο 17ο χιλιόμετρο Χίου - Βολισσού και στον Άγιο Μάρκο. Αστυνομικές δυνάμεις κάνοντας χρήση δακρυγόνων κατάφεραν λίγο πριν τις 08.00 να σπάσουν το μπλόκο στον Άγιο Μάρκο.

Επεισόδια ξέσπασαν νωρίς το πρωί της Τρίτης και στο λιμάνι Μεστών Χίου καθώς αποβιβάζονταν από το πλοίο Blue Star Naxos ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες στάλθηκαν στο νησί.

Εξαιτίας της ρίψη χημικών, ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης και ένας ιερέας, πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο της Χίου για να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις και στο εσωτερικό της τοπικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον «Πολίτη Χίου», αργά το απόγευμα της Δευτέρας, τα μέλη της ΝΟΔΕ Χίου, κατόπιν εσωτερικής συνεννόησης ετοιμάζουν μαζικές παραιτήσεις ως ύστατο μέτρο αντίδρασης απέναντι στις κινήσεις της κυβέρνησης. Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να εκδοθεί και σχετική ανακοίνωση.