Μεγαλειώδης συγκέντρωση στη Βαρκελώνη - Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία

Επεισόδια ξέσπασαν και πάλι στο κέντρο της Βαρκελώνης, όπου σήμερα, Παρασκευή, έλαβε χώρα μια ογκώδης διαδήλωση, στην οποία σύμφωνα μόνο με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας συμμετείχαν περίπου 520.000 άνθρωποι.

Σύμφωνα με ισπανικά μέσα, σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ αυτονομιστών διαδηλωτών και αστυνομικών, έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας. 

Γύρω στις 6 το απόγευμα στο κέντρο της πόλης κατέληξαν πέντε διαφορετικές πορείες με αίτημα την ανεξαρτησία της Καταλονίας και την απελευθέρωση των αυτονομιστών ηγετών που καταδικάστηκαν σε φυλάκιση πριν από λίγες ημέρες.

Εργαζόμενοι και φοιτητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα ενώσεων για γενική απεργία, ενώ στην απογευματινή μεγαλειώδη συγκέντρωση έδωσαν το «παρών» άνθρωποι από διάφορες περιοχές της περιφέρειας. Κάποιοι μάλιστα περπάτησαν τρεις ημέρες για να φτάσουν, συμμετέχοντας στις λεγόμενες «πορείες ελευθερίας», ξεκινώντας από πόλεις κατά μήκος της βορειοανατολικής ισπανικής περιφέρειας.

Σε γενικές γραμμές οι σημερινές διαδηλώσεις ήταν πολυπληθείς και ειρηνικές, αν και νωρίς το απόγευμα οι δυνάμεις της αστυνομίας συγκρούστηκαν με νεαρούς διαδηλωτές, που πέταξαν αυγά, μπογιές και μπουκάλια στις πόρτες του αρχηγείου της αστυνομίας στο κέντρο της Βαρκελώνης. Τα επεισόδια αυτά σημειώθηκαν έπειτα από ένα ήρεμο φοιτητικό συλλαλητήριο.

Οι ισπανικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι ακυρώθηκαν τουλάχιστον 57 πτήσεις από και προς την περιοχή για την Παρασκευή, λόγω της γενικής απεργίας που προκήρυξαν ενώσεις και συνδικάτα υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας.

Διαδηλωτές με πλακάτ έκαψαν λάστιχα και μπλόκαραν δεκάδες δρόμους και εθνικές οδούς στη βορειοανατολική περιφέρεια.

Επίσης υπήρξε σημαντικά αραίωση των δρομολογίων στα υπεραστικά τρένα, ενώ πολλά καταστήματα και εργοστάσια δεν λειτούργησαν.

Τις πόρτες της έκλεισε και η φημισμένη Σαγράδα Φαμίλια καθώς είχε αποκλειστεί η περιοχή.

Την Πέμπτη, σύμφωνα με τις επίσημες Αρχές, τραυματίστηκαν 42 άτομα, κυρίως στην πρωτεύουσα της περιφέρειας και η αστυνομία προχώρησε σε 16 συλλήψεις, στέλνοντας οκτώ στη φυλακή, σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Περισσότεροι από 200 πολίτες έχουν συλληφθεί και δεκάδες έχουν τραυματιστεί απ’ τη Δευτέρα, οπότε ξεκίνησαν οι μαζικές διαδηλώσεις στην Καταλονία.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας γνωστοποίησε σήμερα ότι έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη της ισπανικής πολιτοφυλακής στα περίχωρα της Βαρκελώνης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα είπε σε δημοσιογράφους χθες ότι σχεδιάζει να στείλει ενισχύσεις των δυνάμεων ασφαλείας στη Βαρκελώνη, προκειμένου να βοηθήσουν στη διατήρηση της τάξης στην πόλη και να επιτρέψουν στις αστυνομικές δυνάμεις που ήδη επιχειρούν εκεί να ξεκουραστούν.

Ελεύθερος υπό όρους ο Πουτζντεμόν

Στις βελγικές Αρχές παραδόθηκε σήμερα ο πρώην επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουτζντεμόν, μετά το νέο διεθνές ένταλμα που εξέδωσε σε βάρος του η ισπανική κυβέρνηση.

Ο δικαστής αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο «υπό όρους και έχει τη δυνατότητα να φύγει από το Βέλγιο έπειτα από άδεια» του δικαστή, αλλά θα πρέπει να παραμείνει «στη διάθεσή του» προκειμένου να απαντήσει σε οποιαδήποτε κλήση.

Πηγή: efsyn.gr