Ημερίδα του ΑΠΘ με θέμα «Τρανς άνθρωποι – Το πλαίσιο για μια ζωή με αξιοπρέπεια και ισοτιμία»

Hμερίδα, με θέμα «Τρανς άνθρωποι-Το πλαίσιο για μια ζωή με αξιοπρέπεια και ισοτιμία», διοργανώνει με αφορμή την ψήφιση του νόμου 4491/2017 για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου των τρανς ανθρώπων, η Επιτροπή Φύλου και Ισότητας του ΑΠΘ, την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 17:00, στον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ (10ος όροφος).

Σύμφωνα με την Επιτρoπή Φύλου και Ισότητας του ΑΠΘ, κατά τη διάρκεια της Ημερίδας θα γίνει αναφορά «στην πορεία από τον ορισμό της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής μέχρι και την ψήφιση του ν. 4491/2017, θα παρουσιασθούν οι βασικές ρυθμίσεις του και θα επισημανθούν τα θετικά σημεία αλλά και οι περιοριστικές προϋποθέσεις και τα κενά του, καθώς και η δικαστηριακή πρακτική της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου σε ειρηνοδικεία της πρωτεύουσας αλλά και της περιφέρειας. Επίσης, θα παρουσιασθεί η πρόσφατη απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου υπέρ της νομικής καταχώρισης “τρίτου φύλου”».

Επίσης, σύμφωνα με τους διοργανωτές, θα επισημανθεί ότι «άλλο είναι η διαδικασία φυλομετάβασης και άλλο η διαδικασία μεταβολής των στοιχείων ταυτότητας, ότι η τρανς κατάσταση δεν είναι από τη φύση της παθολογική, ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό», ενώ θα γίνει αναφορά «στην αποστολή της ψυχιατρικής και στον ρόλο των ψυχιάτρων στην παρούσα φάση σε σχέση με τη διεμφυλικότητα».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Δήμητρα Κογκίδου, υποστηρίζει ότι «η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ήταν η κορυφαία διεκδίκηση της τρανς κοινότητας, καθώς η αναντιστοιχία μεταξύ των εγγράφων ταυτοποίησης και της ταυτότητας φύλου που βιώνουν οι τρανς άνθρωποι δημιουργούσε προσκόμματα στην απόλαυση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ήταν από τις κύριες αιτίες αποκλεισμού σε πολλούς τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής. Ο πρόσφατος νόμος 4491/2017 για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου αποτελεί ένα σημαντικό και θετικό, αν και ελλιπές, πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και αξίας για όλους τους ανθρώπους  και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας ανεξαρτήτως της ταυτότητας φύλου. Χρειάζεται ακόμα πολλά να γίνουν στο μέλλον για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των τρανς και ίντερσεξ ανθρώπων».

Επίσης, η κα Κογκίδου επισημαίνει ότι «είναι δύσκολο να απεγκλωβιστούμε από το κυρίαρχο δίπολο των φύλων αγόρι-κορίτσι/άνδρας-γυναίκα με το οποίο μεγαλώσαμε. Ως κοινωνία δεν έχουμε ακόμα εξοικειωθεί με το γεγονός ότι η ταυτότητα και η έκφραση φύλου υπάρχουν ως φάσμα και κατά συνέπεια με το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν νιώθουν καλά με το φύλο που τους δόθηκε κατά τη γέννηση ή γενικότερα με το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που αμφισβητούν το δυαδικό μοντέλο και τοποθετούν τον εαυτό τους σε ένα ευρύτερο φάσμα που εμπεριέχει και άλλες κατηγορίες. Το θέμα, όμως, είναι η προσκόλλησή μας στο δυαδικό μοντέλο να μη γίνεται τροχοπέδη στον αυτοπροσδιορισμό ορισμένων ανθρώπων –και ειδικά των νέων– και στο δικαίωμά τους να ζουν ως ισότιμα μέλη αυτής της κοινωνίας και με αξιοπρέπεια».

Η είσοδος στην Ημερίδα είναι ελεύθερη για το κοινό. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Το πρόγραμμα:

16:30 -17:00  Υποδοχή/Εγγραφές

17:00 -17:30  Χαιρετισμοί

Χαιρετισμός της κ. Π. Αργυροπούλου-Πατάκα, Αναπληρώτριας Πρύτανη Ανθρώπινων Πόρων, καθηγήτριας  Ιατρικής

Χαιρετισμός της  Δήμητρας Κογκίδου, Προέδρου της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας στο ΑΠΘ.

17:30 19:00  1η Ενότητα

Συντονισμός: Έφη Κουνουγέρη -Μανωλεδάκη, Ομότιμη Καθηγήτρια Νομικής, ΑΠΘ.

Συμμετέχουν:

  • Έφη Κουνουγέρη -Μανωλεδάκη, Ομότιμη Καθηγήτρια Νομικής, ΑΠΘ.

Από τον ορισμό της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής μέχρι και τη ψήφιση του   ν. 4491/2017.

  • Βασίλης Σωτηρόπουλος, Συμπαραστάτης της Περιφέρειας Αττικής, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.

Ο νόμος 4491/2017 για την ταυτότητα φύλου  και η  εφαρμογή του

  • Λίνα Παπαδοπούλου. Αναπλ. Καθηγήτρια Νομικής, ΑΠΘ

Η απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου υπέρ της νομικής καταχώρισης τρίτου φύλου

 

19:00 -19:20  Διάλειμμα για καφέ

19:20 -21:00   2η Ενότητα

Συντονισμός: Δήμητρα Κογκίδου, Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

Συμμετέχουν: 

  • Μαρίνα Γαλανού, Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ)

Ταυτότητα, έκφραση και χαρακτηριστικά φύλου: Οι σύγχρονες εξελίξεις

  • Στέργιος Καπρίνης. Επικ. Καθηγητής Ψυχιατρικής, ΑΠΘ

Ψυχιατρικοί προβληματισμοί σχετικά με την ταυτότητα φύλου

  • Σταύρος Μπουφίδης, Ψυχίατρος

Από την κατανόηση της ταυτότητας και έκφρασης φύλου  στο δικαίωμα για αυτοπροσδιορισμό.

  • Γονιός διεμφυλικού παιδιού

Συζήτηση