Η Frontex αρνήθηκε να εκτελέσει εντολή «ρίξτε τους στη θάλασσα» στην Κω

Επεισόδιο «άρνησης εκτέλεσης εντολής» του ελληνικού ναυτικού προς πλοίο της Frontex σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη στα νερά της Κω, καθώς αρνήθηκαν να εκτελέσουν εντολή που ήθελε να βάλουν ξανά σε μία βάρκα που ήταν σε κακή κατάσταση περί τους 33 πρόσφυγες και μετανάστες, τους οποίους είχαν μόλις διασώσει, και να τους στείλουν πίσω στα φονικά νερά του Αιγαίου.

Οι Δανοί τονίζουν πως ήδη καταγράφουν την αλλαγή στάσης των ελληνικών αρχών και την επικίνδυνη τακτική τους έναντι των βαρκών που φτάνουν στα ελληνικά νερά, τις οποίες πλέον επιχειρούν να ανατρέψουν, σύμφωνα με το Thepressproject. 

Ειδική αναφορά στις επικίνδυνες τακτικές του ελληνικού ναυτικού στα νερά της Κω κάνουν οι Δανοί αξιωματικοί της Frontex στο νησί, περιγράφοντας την αλλαγή της στάσης των ελληνικών αρχών από το ξέσπασμα της νέας προσφυγικής κρίσης και την αύξηση της έντασης στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης της Δανίας (NR), αξιωματικοί της Frontex περιγράφουν πως πλέον οι ελληνικές αρχές έχουν αναλάβει τις βάρκες προσφύγων και μεταναστών, χειριζόμενες «με διαφορετικό τρόπο από ότι επιτρέπουν οι κατευθυντήριες γραμμές» των Δανών, οι οποίοι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις φύλαξης των συνόρων με 17 αξιωματικούς και δύο πλοία στην Κω.

Όπως αναφέρουν οι αξιωματούχοι της Frontex από τη Δανία, πλέον «εάν δούμε βάρκες μεταναστών, πρέπει να το αναφέρουμε στην Ελληνική Ακτοφυλακή, η οποία έρχεται και τους αναλαμβάνει», ενώ σημειώνουν πως «τώρα οι εντολές είναι παρακολουθούμε την κατάσταση. «Προηγουμένως διασώζαμε τους ανθρώπους και τους μεταφέραμε στις ακτές» αναφέρουν.

πηγή: Thepressproject.gr