in , ,

ΑΠΘ: «Δεν νιώθουμε καμία ασφάλεια, πέφτουμε από τα παράθυρα»

Ρεπορτάζ: Ιάσων Μπάντιος

Ως προαναγγελθέν γεγονός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σοκαριστική πτώση του φοιτητή Νομικής του ΑΠΘ από το παράθυρο του 3ου ορόφου λόγω του συνωστισμού που επικρατεί στις αίθουσες διδασκαλίας. Ο Φοιτητικός Σύλλογος της Σχολής έχει θέσει το θέμα του συνωστισμού στις αίθουσες και της απουσίας καθηγητών εδώ και μήνες, ενώ προγραμμάτιζε για αυτές τις μέρες σχετικές πρωτοβουλίες. Κοσμητεία, πρύτανης και υπουργείο Παιδείας όμως δεν έκαναν κάτι για να αποφευχθεί το μοιραίο.

Ευτυχώς ο δευτεροετής φοιτητής διέφυγε τον κίνδυνο και νοσηλεύεται με πολλαπλά κατάγματα στο νοσοκομείο Παπανικολάου, ωστόσο τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα, αν δεν είχε πέσει πρώτα στις εξωτερικές μονάδες κλιματισμού και στη συνέχεια στα γρασίδια.

Το πρωί της Πέμπτης η κατάσταση στην Νομική του ΑΠΘ ήταν εξαιρετικά έκρυθμη, με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του τμήματος να δηλώνουν ότι πλέον δεν θα φοβούνται μόνο για τα ΜΑΤ αλλά και για το αν θα πέσουν από κάποιο παράθυρο εν ώρα μαθήματος.

Την οργή τους για την κατάσταση που επικρατεί στην Νομική Σχολή του ΑΠΘ με τις ασφυκτικά γεμάτες αίθουσες και την έλλειψη καθηγητών εξέφρασαν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες στον κοσμήτορα της Νομικής Παναγιώτη Γκλαβίνη, κατηγορώντας τον ότι γνωρίζει την κατάσταση εδώ και χρόνια και παρόλα αυτά δεν διεκδικεί κονδύλια και προσλήψεις καθηγητών, πάρα μόνο στηρίζει την πρυτανεία και την κυβέρνηση.

Ο Φοιτητικός Σύλλογος της Νομικής κάλεσε σε συνάντηση τον κοσμήτορα στην αίθουσα του τρίτου ορόφου, από την οποία εχθές έπεσε ο συνάδελφος τους. Του ζήτησαν να αναλάβει τις ευθύνες του και να διεκδικήσει από τις πρυτανικές αρχές και την κυβέρνηση την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων.

Από την μεριά του ο κ. Γκλαβίνης προσπάθησε να αποφύγει τις ευθύνες του και να υποβαθμίσει τις αντιδράσεις. Ζητούσε για ώρα την απομάκρυνση των δημοσιογράφων αλλά και των φοιτητών από τις άλλες Σχολές μέσα από την αίθουσα και στη συνέχεια απέφυγε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις.

Όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές της Νομικής εχθές, μετά την πτώση του φοιτητή που παρά λίγο να κοστίσει τη ζωή του, οι πρυτανικές αρχές έστειλαν τα ΜΑΤ για να καταστείλουν τις εύλογες αντιδράσεις των φοιτητών.

«Τα μαθήματα γίνονται με όρους τρομερού συνωστισμού. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των υποχρηματοδοτήσεων και των συγχωνεύσεων» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι φοιτητές της Νομικής του ΑΠΘ, επισημαίνοντας ότι ο Φοιτητικός τους Σύλλογος έχει εδώ και καιρό θέσει το ζήτημα των γευμάτων αιθουσών διδασκαλίας.

«Δεν νιώθουμε καμία ασφάλεια, πέφτουμε από τα παράθυρα», δήλωσε μια φοιτήτρια, προσθέτοντας ότι το μόνο που ενδιαφέρει την κομητεία είναι η εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και η διαγραφές φοιτητών από τα μητρώα.

Χαρακτήρισαν μάλιστα ασέβεια για τον τραυματία φοιτητή το γεγονός ότι η ανακοίνωση της πρυτανείας είπε ψέματα λέγοντας ότι ο φοιτητής έπεσε από τον 2ο και όχι τον 3ο όροφο.

Στη συνέχεια τα μέλη των Φοιτητικών Συλλόγων όλων των Σχολών πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο διοίκησης καθώς και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το γραφείο του πρύτανη στον 7ο όροφο του κτιρίου, ο οποίος όπως λένε οι φοιτητές δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες του και δεν έχει ζητήσει συγγνώμη για την πτώση του φοιτητή.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ζητούν την άμεση απομάκρυνση της αστυνομίας από το ΑΠΘ, την αύξηση της χρηματοδότησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την πρόσληψη καθηγητών.

Την απομάκρυνση της αστυνομίας ζητούν οι καθηγητές

Την ανάγκη να αποσυρθούν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τόνισαν καθηγητές και καθηγήτριες του ιδρύματος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Πρωτοβουλίας πανεπιστημιακών “όχι αστυνομία στα πανεπιστήμια”, στο πλαίσιο της πανελλαδικής ημέρας δράσης.

Σχολιάζοντας το χθεσινό τραγικό γεγονός με την πτώση φοιτητή από τον τρίτο όροφο της Νομικής οι καθηγητές τόνισαν την ανάγκη μαζικών προσλήψεων καθηγητών και αύξηση της χρηματοδότησης, κατηγορώντας παράλληλα τον πρύτανη και τον κοσμήτορα της Νομικής Σχολής ότι στοχοποιούν τους φοιτητές που ευλόγως διαμαρτύρονται.

«Έδωσαν 30 εκατομμύρια ευρώ για να προσλάβουν πανεπιστημιακή αστυνομία αντί να προσλάβουν καθηγητές», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Την έντονη αντίδραση τριών καθηγητών που ήταν αυτόπτες μάρτυρες προκάλεσε η ρήψη κρότου λάμψης από τα ΜΑΤ, λίγα μέτρα μακριά από την ειρηνική συγκέντρωση των Φοιτητικών Συλλόγων. Σε δηλώσεις τους στα μέσα ενημέρωσης οι καθηγητές του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, Γιώργος Αγγελόπουλος και Αντώνης Κυπάρος έκαναν λόγο για συνεχή καταστολή από τα ΜΑΤ, η οποία διαμορφώνει επικίνδυνες καταστάσεις για την ασφάλεια φοιτητών και καθηγητών. Επισημαίνουν μάλιστα την παντελή απουσία του πρύτανη Νίκου Παπαϊωάννου από τα πραγματικά προβλήματα του ιδρύματος, στα οποία απαντάει με το να στέλνει τα ΜΑΤ κατά των φοιτητών.

Οι τρεις καθηγητές επισκέφθηκαν τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης για να καταγγείλουν το γεγονός ότι έγινε χρήση κρότου λάμψης κοντά στην ειρηνική συγκέντρωση των φοιτητών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Κανένας μαθητής εκτός της ενισχυτικής διδασκαλίας» ζητά η Ένωση Συλλόγων Γονέων Κορδελιού-Ευόσμου

Γιώργος Μαύρος: Στο ΑΠΘ δεν ξέρεις για ποιον λόγο κάθε φορά θα καταλήξεις στα επείγοντα του νοσοκομείου