in ,

Συλλογή υπογραφών υπέρ του κοινωνικού χώρου Ρόζα Νέρα από αλληλέγγυους στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού

Σε διαδικτυακή συλλογή υπογραφών για την στήριξη του κοινωνικού χώρου Ρόζα Νέρα, ο οποίος εκκενώθηκε και συνελήφθησαν οχτώ μέλη του, προχωρούν αλληλέγγυοι από τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.

Η Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, μέσω της συγκέντρωσης υπογραφών, καλεί την απελευθέρωση του λόφου Καστέλλι από οποιαδήποτε εμπορική και ιδιωτική εκμετάλλευση.

Υπογράψτε εδώ.

Αναλυτικά το ηλεκτρονικό ψήφισμα:

Μετά την εκκένωση της Rosa Nera και τη σύλληψη οκτώ συνανθρώπων μας έγινε φανερή η επιλεκτική εφαρμογή των νόμων στη χώρα μας. Ενώ οκτώ συνάνθρωποί μας κατηγορούνται για διατάραξη κοινής ειρήνης, την ίδια στιγμή το Υπουργείο Πολιτισμού επιτρέπει την έναρξη διερευνητικών εργασιών και μελετών αξιοποίησης για την εμπορευματοποίηση και ξενοδοχοποίηση δημόσιου χώρου με ιστορική, πολιτιστική και αρχαιολογική αξία.

Ο λόφος Καστέλλι, τοπόσημο της πόλης, με τις πρωτοβουλίες των ανθρώπων που διαμένουν στα Χανιά και την κατάληψη Rosa Nera, έχει αποτελέσει χώρο πολιτιστικών δράσεων, ανταλλαγής και διάδοσης ιδεών, καλλιτεχνικής ζύμωσης, και έχει προστατεύσει ευπαθείς και περιθωριοποιημένες ομάδες, συμβάλλοντας στην κοινωνική ενσωμάτωση και συνοχή.

Η Διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης, με τη χρήση αστυνομικών δυνάμεων, αφανίζει τον μέχρι σήμερα κοινωφελή χαρακτήρα του συγκεκριμένου κοινωνικού χώρου και  υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων των Χανίων, που βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα ακόμα αυταρχικό περιστατικό υφαρπαγής δημόσιου χώρου με ιστορική αξία. Tα εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να προάγουν την πολιτισμική καλλιέργεια, την αναλυτική σκέψη και την κοινωνική ευαισθησία. Η συγκεκριμένη Διοίκηση, αντιθέτως, με την υποστήριξη της κυβέρνησης, προτάσσει το κέρδος μίας μικρής ομάδας συμφερόντων ενάντια στο κοινωνικό συμφέρον.

Η ξενοδοχοποίηση δημόσιου χώρου στα πλαίσια νεοφιλελεύθερων πολιτικών και η απόλυτη συσχέτιση των μνημείων με την τουριστική εκμετάλλευση οδηγεί στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην καταπάτηση συλλογικής μνήμης, στην ολική απουσία κοινωνικοποίησης και ελεύθερης συνάθροισης και τελικά στην περιθωριοποίηση και απομόνωση των ανθρώπων μέσα στις ίδιες τους τις πόλεις. Επιπλέον, η επίθεση κατά ανθρώπων, που έχουν παράξει εργασία για το κοινό καλό και τον πολιτισμό του τόπου, απειλεί το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, της ισότιμης πρόσβασης όπως και της συμμετοχής των ανθρώπων στο δημόσιο βίο και τα πολιτιστικά κοινά.

Βιώνοντας τον κερδοσκοπικό τρόπο που η πολιτεία διαχειρίζεται τους δημόσιους χώρους και την άνιση μεταχείριση των κατοίκων, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την παρακμή του πολιτισμού και την απαξίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Με την καταχρηστική εφαρμογή των νόμων διακυβεύεται η δημοκρατία και το ίδιο μας το μέλλον.

Ως εργαζόμενες/οι/α στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού είμαστε εντελὠς αντίθετες/οι/α στην παραχώρηση του λόφου για πολυτελή, ιδιωτική τουριστική μονάδα και στεκόμαστε αλληλέγγυες/οι/α στη Rosa Nera και στους ανθρώπους που με το καθημερινό τους έργο προφυλάσσουν το δημόσιο χαρακτήρα του Λόφου Καστέλλι, προσφέρουν καταφύγιο στους ευάλωτους συμπολίτες μας και έχουν ανοίξει το δρόμο στην πολιτιστική διαχείριση του ελεύθερου δημόσιου χώρου με την ενεργό συμμετοχή των συνανθρώπων μας.

 Η ευρηματική δύναμη που αναπτύχθηκε στο χώρο της Rosa Nera μέσα από τη συνεργασία ανθρώπων τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού έδωσε πνοή σε έναν πολιτισμό που βάλλεται. Ο λόφος Καστέλλι είναι σημαντικό μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και πρέπει να παραμείνει ο τόπος συνάντησης ιδεών, αξιών και πολιτισμού, προστατεύοντας έτσι το δικαίωμά μας να παραμείνουμε άνθρωποι και όχι φυσικός πόρος προς εκμετάλλευση.

Η Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, μέσω της συγκέντρωσης υπογραφών, καλεί την απελευθέρωση του λόφου Καστέλλι από οποιαδήποτε εμπορική και ιδιωτική εκμετάλλευση, και ζητά:

  • από τη Διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης να λύσει τη συμφωνία της με την εταιρεία Belvedere Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε. και να αξιοποιήσει τον ιστορικό χώρο του λόφου Καστέλλι σύμφωνα με τις αρχές της παιδείας, του πολιτισμού και της ελευθερίας.
  • από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης την τήρηση της νόμιμης διαδικασίας για τη χρήση του λόφου,  με στόχο το δημόσιο συμφέρον.
  • από την εταιρεία Belvedere Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε. την απoχή από οποιαδήποτε εργασία πριν από την έκδοση απόφασης για την χρήση του λόφου.
  • από το Τμήμα Τεχνικών Ερευνών να σταματήσει τις δειγματοληπτικές διεργασίες χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι νόμιμες διαδικασίες που θα κρίνουν τη χρήση του λὀφου.

Τα μνημεία ανήκουν στο δημόσιο χώρο. Ο πολιτισμός μας δεν είναι ξενοδοχείο.

Πρωτοβουλία εργαζομένων στις τέχνες και τον πολιτισμό υπέρ του κοινωνικού χώρου Rosa Nera

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συγκλονίζει το δράμα των εργατικών δυστυχημάτων στη χώρα – 12 εργαζόμενοι σκοτώθηκαν σε 23 ημέρες

Αθώοι ​οι 49 αντιφασίστες μετά από 72 παρών και 12 ιατροδικαστικές εκθέσεις