in

Υπό τις πιέσεις του Ισραήλ, η Γουινέα-Μπισσάου αποσύρει τις σημαίες της από σκάφη της Flotilla

Ιστανμπούλ, Τουρκία- Συνέντευξη Τύπου του διεθνή συνασπισμού Freedom Flotilla για το σπάσιμο του αποκλεισμού στη Γάζα

Το απόγευμα της Πέμπτης, το Διεθνές Μητρώο Πλοίων της Γουινέας Μπισάου (GBISR) επικοινώνησε με την Freedom Flotilla Coalition, ζητώντας επιθεώρηση του κύριου πλοίου μας – Akdenez. Αυτό ήταν ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο αίτημα, καθώς το πλοίο μας είχε ήδη περάσει όλες τις απαιτούμενες επιθεωρήσεις- παρ’ όλα αυτά, συμφωνήσαμε. Ο επιθεωρητής έφτασε το βράδυ της Πέμπτης. Το απόγευμα της Παρασκευής, πριν ολοκληρωθεί η επιθεώρηση, η GBISR, σε μια απροκάλυπτα πολιτική κίνηση, ενημέρωσε την Flotilla ότι απέσυρε τη σημαία της Γουινέας Μπισάου από δύο πλοία του Στόλου της Ελευθερίας, ένα εκ των οποίων είναι το φορτηγό πλοίο μας, ήδη φορτωμένο με πάνω από 5.000 τόνους σωτήριας βοήθειας για τους Παλαιστίνιους της Γάζας.

Στην ανακοίνωσή της που μας ενημέρωνε για την ακύρωση αυτή, η GBISR έκανε ειδική αναφορά στην προγραμματισμένη αποστολή μας στη Γάζα. Έκανε επίσης διάφορα έκτακτα αιτήματα για πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της επιβεβαίωσης του προορισμού των πλοίων, τυχόν πρόσθετων λιμενικών προσεγγίσεων, καθώς και του λιμένα εκφόρτωσης της ανθρωπιστικής βοήθειας και των εκτιμώμενων ημερομηνιών και ωρών άφιξης. Απαίτησε επίσης επίσημη επιστολή με την οποία να εγκρίνεται ρητά η μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας και ένα πλήρες δηλωτικό του φορτίου.

Και πάλι, πρόκειται για μια άκρως ασυνήθιστη κίνηση από μία τέτοια αρχή. Κανονικά, τα Μητρώα Πλοίων ασχολούνται μόνο με την ασφάλεια και τα σχετικά πρότυπα των πλοίων που φέρουν τη σημαία τους και δεν ενδιαφέρονται για τον προορισμό, τη διαδρομή, τα δελτία φορτίου ή τη φύση ενός συγκεκριμένου ταξιδιού. Ακριβώς όπως όταν παίρνετε πινακίδες για το αυτοκίνητό σας, οι αρχές δεν απαιτούν από εσάς να τους περιγράψετε λεπτομερώς κάθε μέρος που πρόκειται να πάτε με το αυτοκίνητο.

Δυστυχώς, η Γουινέα-Μπισσάου επέτρεψε στον εαυτό της να γίνει συνένοχος στον εσκεμμένο λιμό, την παράνομη πολιορκία και τη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα από το Ισραήλ. Το Ισραήλ δείχνει στον κόσμο το βαθμό στον οποίο θα φτάσει για να αρνηθεί στους Παλαιστίνιους τη βοήθεια που χρειάζονται για να παραμείνουν ζωντανοί, παραβιάζοντας ευθέως το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δύο αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου. Το Ισραήλ μπορεί να τη γλιτώσει μόνο επειδή έχουμε μια διεθνή τάξη όπου ο νόμος δεν εφαρμόζεται ισότιμα, όπου οι άνθρωποι δεν εκτιμώνται το ίδιο και όπου η ισχύς ισούται με το δίκαιο. Οι ΗΠΑ έχουν καταλάβει το διεθνές δίκαιο και παραβιάζουν τους δικούς τους νόμους για να προστατεύουν το Ισραήλ σε κάθε ευκαιρία. Ένα υπόμνημα της USAID που διέρρευσε πρόσφατα αναφέρει ότι «ο λιμός στη Γάζα είναι αναπόφευκτος» και ότι «οι αλλαγές θα μπορούσαν να μειώσουν αλλά όχι να σταματήσουν τους εκτεταμένους θανάτους αμάχων». Αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν αποδεικνύει επί του παρόντος την απαραίτητη συμμόρφωση με την αμερικανική νομοθεσία που απαιτείται για να λάβει αμερικανική στρατιωτική βοήθεια. Παρ’ όλα αυτά, την περασμένη εβδομάδα, το αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε και ο Μπάιντεν υπέγραψε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Ισραήλ. Είναι αυτό το είδος της γυμνής ατιμωρησίας, επί δεκαετίες, που μας έχει φέρει σε αυτό το σημείο όπου το Ισραήλ μπορεί να πραγματοποιήσει μια γενοκτονία, η οποία περιλαμβάνει μια δημόσια δήλωση από τους ηγέτες του Ισραήλ ότι πρόκειται να λιμοκτονήσει σκόπιμα παιδιά, και όχι μόνο να μην αντιμετωπίσει καμία συνέπεια, αλλά και να εμπλέξει την πλειοψηφία των κυβερνήσεων του κόσμου στα εγκλήματά του. Ενώ οι κυβερνήσεις μας ισχυρίζονται ότι νοιάζονται για τις ζωές των Παλαιστινίων, συμμορφώνονται, και μάλιστα επιβάλλουν μια κατάσταση όπου ένα κράτος που έχει βρεθεί να διαπράττει εύλογα μια γενοκτονία, έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τι, αν υπάρχει σωτήρια βοήθεια, θα φτάσει στους ανθρώπους που προσπαθούν να μείνουν ζωντανοί. Χθες, οι Ειδικοί Εισηγητές του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην τροφή, για το δικαίωμα στη στέγαση και για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, εξέδωσαν δήλωση στην οποία αναφέρουν ότι πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών όπως η Flotilla είναι σημαντικές ακριβώς επειδή οι κυβερνήσεις δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου και πολλές από αυτές τις κυβερνήσεις είναι ακόμη και συνένοχες στην πολιορκία και τη γενοκτονία του Ισραήλ. Η δήλωση επιβεβαίωσε ότι η πράξη μας ήταν μια νόμιμη πρόκληση στον έλεγχο του Ισραήλ επί της παράδοσης βοήθειας στη Γάζα και απαίτησε ασφαλή διέλευση για τον στολίσκο μας.

Ωστόσο, χωρίς σημαία δεν μπορούμε να πλεύσουμε. Αλλά, αυτό δεν είναι το τέλος. Το Ισραήλ δεν μπορεί και δεν θα συντρίψει την αποφασιστικότητά μας να σπάσουμε την παράνομη πολιορκία του και να φτάσουμε στον λαό της Γάζας. Ο λαός της Γάζας και ολόκληρης της Παλαιστίνης παραμένει ακλόνητος κάτω από τις πιο φρικτές, αδιανόητες συνθήκες. Παίρνουμε δύναμη από την απίστευτη, ανεξήγητη ικανότητά τους να διατηρούν την ανθρωπιά, την αξιοπρέπεια και την ελπίδα τους όταν ο κόσμος δεν τους έχει δώσει κανένα λόγο να το κάνουν.
Είναι δική μας ευθύνη να διατηρήσουμε αυτή την ελπίδα ζωντανή. ΘΑ ΠΛΕΥΣΟΥΜΕ.

πηγή: https://freedomflotilla.org

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κινηματογραφική Ομάδα ΕΝΙΘ: Προβολή της ταινίας Ψωμί και Τριαντάφυλλα του Κεν Λοουτς την Μ. Τρίτη

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για μια ελεύθερη Γάζα