in ,

Αθώος λόγω αμφιβολιών ο γυναικολόγος που κατηγορούνταν για σεξουαλική παρενόχληση

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην καταγγέλλουσα

«Αδερφή μου εγώ σε πιστεύω», «Η πατριαρχία βιάζει και σκοτώνει, στο δρόμο στη δουλειά ποτέ καμία μόνη». Με αυτά τα συνθήματα, φεμινιστικές συλλογικότητες και θηλυκότητες που συγκεντρώθηκαν έξω και μέσα στο δικαστήριο επιβράβευσαν την Γ.Δ.* που βρήκε το θάρρος να καταγγείλει της σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη από γυναικολόγο σε δημοτικό ιατρείο του Δήμου Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια εξέτασης μαστού τον Δεκέμβριο του 2021. Σήμερα έγινε η δίκη, μετά από αναβολή που πήρε τον περασμένο Ιανουάριο. Ο γυναικολόγους που κατηγορούνταν για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών.

Όπως είχε αναφέρει μιλώντας στο alterthess αλλά και σήμερα στο δικαστήριο κατά την ακροαματική διαδικασία η Γ.Δ., από την αρχή είχε ζητήσει να κάνει μόνο εξέταση μαστού και όχι κάποια άλλη γυναικολογική εξέταση. Όπως τόνισε στο δικαστήριο, η σεξουαλική παρενόχληση συνέβη κατά τη διάρκεια της εξέτασης χωρίς εκείνη να μπορεί να αντιδράσει. Σύμφωνα με την ίδια, η μαία που βρισκόταν στο γραφείο της στο ίδιο δωμάτιο με τον γυναικολόγο δεν μπορούσε, λόγω της θέσης της, να έχει οπτική επαφή. «Όταν εξέτασε το δεξιό μου μαστό ο γυναικολόγος δεν κράτησε κάποια απόσταση, αντίθετα κόλλησε το σώμα του πάνω στο δικό μου και τρίφτηκε στον αριστερό μου βραχίονα. Εγώ σάστισα και προσπάθησα να μαζευτώ. Εκείνος αντί να μαζευτεί ξανακόλλησε το σώμα του πάνω μου και ξανατρίφτηκε. Ήταν δύσκολο να αντιδράσω, δεν είπα κάτι». Στη συνέχεια, όπως είπε, και αφού είχε ήδη προηγηθεί λήψη ιατρικού ιστορικού προέβη σε ερωτήσεις σχετικά με  δικές της σεξουαλικές επιθυμίες που δεν σχετίζονταν με την ιατρική εξέταση.

Όταν έφυγε από το ιατρείο η Γ.Κ ήταν πολύ αναστατωμένη και ένιωθε αποπροσανατολισμένη. Μετά από συζήτηση με τον τότε σύντροφό της βρήκε το θάρρος να καταγγείλει αμέσως το περιστατικό στο αστυνομικό τμήμα Τούμπας. «Σε τηλεφώνημα που κάναμε στον αξιωματικό υπηρεσίας την επόμενη μέρα μας ενημέρωσαν ότι δεν τον εντόπισαν λόγω παρέλευσης του 24ωρου για την αυτόφωρη διαδικασία. Για χρόνια είχα απωθήσει το περιστατικό όταν τα Χριστούγεννα του 2023 έλαβα κλήση για τη δίωξη του με την δίκη να έχει οριστεί αρχές Ιανουαρίου».

Η  Γ.Δ. εξήγησε στο δικαστήριο ότι πήρε το θάρρος να καταγγείλει το τραυματικό για την ίδια περιστατικό καθώς, όπως δήλωσε, πέρα από τη δίκαίωσή της είναι σημαντική τόσο η δημοσιοποίηση τέτοιων ζητημάτων όσο και η έκφραση της αλληλεγγύης από θηλυκότητες και συλλογικότητες προκειμένου όσες έχουν βιώσει παρόμοια περιστατικά να βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν.

Από πλευράς του συνηγόρου του κατηγορουμένου έγινε μια προσπάθεια ψυχιατρικοποίησης του περιστατικού και της καταγγέλλουσας σχετικά με την αναφορά της ότι το συμβάν της προκάλεσε κρίση πανικού. Ο συνήγορος του κατηγορουμένου μάλιστα ισχυρίστηκε ότι δεν είναι αξιόπιστη η μαρτυρία της διότι «έχει αποκλίνουσα συμπεριφορά».

«Το σημαντικότερο είναι ότι βγήκε ένα θύμα και μίλησε, έγινε μια πολύ καλή αποδεικτική διαδικασία με σεβασμό και στην παθούσα αλλά και στα δικαιώματα που έχει το κάθε διάδικο μέρος της δίκης. Η απαλλαγή του έγινε λόγω αμφιβολιών που σημαίνει ότι το δικαστήριο είχε αμφιβολίες για το αν τελέστηκε ή όχι η πράξη. Δεν ήταν απαλλαγή λόγω μη τέλεσης της πράξης πέραν πάσης αμφιβολίας. Το δικαστήριο θεώρησε ότι είναι πιθανό να έχει γίνει όμως δεν βρήκε αποδείξεις  που να αποδεικνύουν ότι η πράξη τελέστηκε. Δυστυχώς σε αυτές τις περιπτώσεις το μόνο που έχουμε είναι ο λόγος του θύματος ενάντια στον λόγο του δράστη. Πρόκειται για εγκλήματα που δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις. Τα θύματα έχουν να πουν μόνο την αλήθεια τους. Εμείς προσπαθούμε να αναδείξουμε την αλήθεια του θύματος αλλά και να τονίσουμε ότι είναι πολύ πιο σύνθετο το θέμα από το έγινε, δεν έγινε. Οι δράστες τα κάνουν αυτά γιατί μπορούν να τα κάνουν και εμείς τα καταγγέλλουμε για ηθικούς λόγους. Ας κρίνει ο καθένας και η καθεμία για ποιον λόγο γίνεται αυτό» δήλωσε μετά το πέρας της δίκης η Μαριάννα Βασιλείου, συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας.

* Τα πραγματικά στοιχεία της καταγγέλλουσας βρίσκονται στη διάθεση του Μέσου.

Σταυρούλα Πουλημένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τα Κανάρια Νησιά έχουν ένα όριο

Την απόλυση εργαζόμενης στο Κέντρο Διημέρευσης ΑμεΑ καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή Κεντρικής Μακεδονίας