in

Tο κορυφαίο φιλμ νουάρ «Πουλημένη στην αμαρτία» στην κινηματογραφική λέσχη της ΕΡΤ3

Tο κορυφαίο φιλμ νουάρ «Πουλημένη στην αμαρτία» στην κινηματογραφική λέσχη της ΕΡΤ3

Ένα δυνατό, ψυχαγωγικό χαρτί και μάλιστα δωρεάν απέκτησαν οι Θεσσαλονικείς κάθε εβδομάδα.

Στον έκτο μήνα της η κινηματογραφική λέσχη της ΕΡΤ-3 βαδίζει από επιτυχία σε επιτυχία, παρουσιάζοντας καταξιωμένες ταινίες υψηλής ψυχαγωγικής δύναμης αποδεκτές από το κοινό και ικανές να προσελκύσουν  ενδιαφέρον για συζήτηση.

Μια ακόμα εξαιρετική ταινία ενταγμένη στο αφιέρωμα Στις ομίχλες του νουάρ προβάλλει τώρα η λέσχη, που έχει μετατραπεί σε έναν απαραίτητο, χρήσιμο και αναγκαίο θεσμό για τη Θεσσαλονίκη.

Τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, λοιπόν, στις 21:00 στον Αλέξανδρο (Εθνικής Αμύνης 1), πάντα με δωρεάν είσοδο,  τη συμπαράσταση του ΚΕΜΕΣ και την ευγενική παροχή της αίθουσας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας- Κέντρο Πολιτισμού παρουσιάζει το μυθικό νουάρ Πουλημένη στην αμαρτία (Criss Cross, 1949, ασπρόμαυρο, ΗΠΑ) του Ρόμπερτ Σιόντμακ.

Την ταινία θα προλογίσει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, του οποίου θα διανεμηθεί στους θεατές έντυπη ανάλυση. Μετά το τέλος του φιλμ θα ακολουθήσει μακρά συζήτηση με το κοινό ως ένα είδος λαϊκού πανεπιστημίου για τον κινηματογράφο.

Η υπόθεση είναι η ακόλουθη: Ένας οδηγός θωρακισμένου αυτοκινήτου χρηματαποστολών ξανασυναντάει τη γυναίκα του που έχουν χωρίσει και ποτέ δεν μπορεί να ξεχάσει. Εξαιτίας της μπλέκεται σε μια ληστεία. Ακολουθούν ανατροπές και τραγικά γεγονότα.

Ο κορυφαίος Γερμανός εξπρεσιονιστής δημιουργός Ρόμπερτ Σιόντμακ, σκηνοθετώντας ένα ακόμα νουάρ, αποδεικνύει την κλάση του στην αναπαραγωγή του στιλ, της ατμόσφαιρας και της μοιραίας κατάληξης, όπως καθορίζονται από το είδος.

Η έντυπη ανάλυση που θα διανεμηθεί είναι η ακόλουθη:

Όταν ο ήρωας δεν μπορεί να ξεπεράσει το χωρισμό από τη σύζυγό του και την ξανασυναντά, υποκύπτει και πάλι στη γοητεία της, παρότι έχει μάθει πως είναι μπλεγμένη στην παρανομία. Η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει.

Ο Σιόντμακ μετά τους Δολοφόνους νιώθει πως κάτι άφησε ημιτελές με τον Λάνκαστερ.

Ίσως κιόλας να θεωρεί πως πρόδωσε τον Χέμινγουεϊ. Έτσι εμπλέκεται και πάλι σε μια ιστορία πολλαπλής προδοσίας,με βάση το ερωτικό πάθος και τη μνήμη του έρωτα.

Σ’ αυτό το νουάρ αξιοποιεί όλη τη δυναμική της σκηνοθεσίας του, με σπουδαίες οπτικές αρετές. Σε ό,τι αφορά στο θεατρινισμό της γυναίκας, φθάνει σε κορυφαίες επιδόσεις, καθώς συνεχώς αυτή πείθει και χειραγωγεί τον αρσενικό.

Ο τελευταίος αποδέχεται το ρόλο του θεατή σ’ αυτό το θεατρικό σόου, ενώ βαθμιαία ολισθαίνει, αποχωρεί.

Στο φιλμ υπάρχει μια σεκάνς, όχι μόνον μάθημα σινεμά και αντιστοίχησης συναισθημάτων και κινηματογράφησης, αλλά που σίγουρα η ιστορία της έβδομης τέχνης την έχει ανθολογήσει: Είναι εκεί στο μπαρ, όταν ο άντρας την ξαναβλέπει. Ένα γοργό πανοραμικό, η κάμερα ως αίλουρος πηδάει και ενώνει το βλέμμα τού αρσενικού με το κορμί της άλλης. Ο χώρος αναδιπλασιάζεται και έτσι εικονοποιείται το συναίσθημα, η λαχτάρα, η μεγάλη πλανερή ευφορία.

Το Πουλημένη στην αμαρτία είναι μια μαρτυρία που ενώνει το μισογυνισμό με τον απαγορευμένο ρομαντισμό. Στο μεγάλο θέατρο της ζωής, οι ρόλοι αξίζουν όταν αποδίδουν, όταν έχουν μια αξία χρήσης. Αλλιώς είναι αναλώσιμοι, όπως και οι τραγικοί ήρωες…».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμβουλές για αποτοξίνωση μετά τις γιορτές

Υπόθεση ΤΤ: Ελεύθερος με όρους ο Μ. Βαρότσης- Συνεχίζεται ο κύκλος των απολογιών