in , ,

Συνελεύσεις και μαζικές κινητοποιήσεις από τους εργαζομένους της e-food – «Λανθασμένη επικοινωνία» δηλώνει η εταιρεία

Ανακοινώσεις κομμάτων και πρώτο trend στο ελληνικό twitter η αλληλεγγύη των πολιτών στους διανομείς

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνουν οι αντιδράσεις εργαζομένων της e-food αλλά και δεκάδων χιλιάδων πολιτών που ανάγκασαν μέχρι και στελέχη κομμάτων να τοποθετηθούν σε σχέση με την επιλογή της εταιρείας να μην ανανεώσει τη σύμβαση εργασίας σε εργαζόμενους που δε θα δεχτούν να εργαστούν ως αυτοαπασχολούμενοι.

Πρωτοφανής μαζικότητα αναμένεται στις συνελεύσεις

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως στις διαδικτυακές συνομιλίες των εργαζομένων η οργή ξεχειλίζει. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η συμμετοχή στις συνελεύσεις των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προσδοκία, ενώ το κύμα φέρεται να παρασύρει και διανομείς σε άλλες εταιρείες όπως η Wolt στην οποία ήδη εφαρμόζεται καθολικά το καθεστώς των freelancers.

Υπενθυμίζουμε πως στην Θεσσαλονίκη η συνέλευση των εργαζομένων στην e-food είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα στις 10.30 ενώ κάλεσμα σε συνέλευση των διανομέων της Αθήνας έχει απευθύνει και το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής την Κυριακή 19 Σεπτέμβρη, στις 12.00, στα γραφεία του (Γλάδστωνος 3).

Το Συνδικάτο ζητάει:

– Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις και να μετατραπούν σε αορίστου με απευθείας πρόσληψη από την EFOOD με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

– Να ενταχτεί το επάγγελμα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

– Να οριοθετηθούν οι χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης ώστε να διασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια των διανομέων.

– Να σταματάει η διανομή στις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως στον καύσωνα, τον παγετό κ.α.

– ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, όχι ατομικές.

– Χώροι με αποδυτήρια, τουαλέτα και γενική χρήση για κάθε ανάγκη των εργαζομένων διανομέων.

– Εταιρικό μηχανάκι με αποκλειστική ευθύνη της εταιρείας σε συντήρηση και ό,τι έξοδα απορρέουν από τη χρήση του.

«Λανθασμένη επικοινωνία» αλλά καμία δέσμευση για ανανεώσεις των συμβάσεων

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία αναγνωρίζει ως «λανθασμένη επικοινωνία» τον τρόπο που προσέγγισε τους εργαζομένους της χωρίς όμως να δεσμεύεται για την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Αδιαπραγμάτευτη στάση του efood είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των διανομέων και των συνεργατών μας. Αποδοκιμάζουμε τη χθεσινή λανθασμένη επικοινωνία καθώς δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας.

To efood αποτελεί εδώ και 10 χρόνια τη Νο1 υπηρεσία delivery, επενδύοντας σε ένα πρότυπο περιβάλλον εργασίας με σταθερές συνεργασίες και αυτή τη στιγμή απασχολεί 3.700 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 3.000 είναι διανομείς σε όλη την Ελλάδα.

Δεδομένης της ταχείας ανάπτυξης του κλάδου και των συνεχών επενδύσεων από την εταιρία υπολογίζεται να δημιουργηθούν άλλες 7.500 θέσεις εργασίας εντός του 2022 εκ των οποίων οι 7.000 αφορούν διανομείς. Οι διανομείς αποτελούν θεμέλιο της πλατφόρμας, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόσωπο της εταιρείας στους καταναλωτές.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τους διανομείς παρέχει συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου, καθώς και τη σύμβαση με πάροχο ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου (freelancer). Στην σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, προσαυξήσεις σε ημέρες και ώρες που προβλέπονται, ασφαλιστικές εισφορές, μηνιαίο bonus απόδοσης, μηνιαία παροχή σε κάρτα καυσίμων, ιδιωτική ασφάλεια, αποζημίωση δικύκλου, πλήρη επαγγελματικό εξοπλισμό, εκπαίδευση και ευκαιρίες εξέλιξης. Στο μοντέλο ανεξάρτητης συνεργασίας (freelancer), οι συνεργάτες – διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, αμοιβή ανά παραγγελία, πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις χιλιομετρικές αποστάσεις, παροχή επαγγελματικού εξοπλισμού, προσωπικό προγραμματισμό στις ώρες και ημέρες εργασίας, απόλυτο έλεγχο των αποδοχών τους και εκπαίδευση.

Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε προς τους διανομείς, συνεργάτες και χρήστες του efood πως η λανθασμένη διατύπωση της πρόσφατης επικοινωνίας που έγινε προς 115 διανομείς των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και τη κουλτούρα της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκβιαστική.

Ουδεμία πρόθεση είχε να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους διανομείς, αλλά αντιθέτως να προσφέρει, σε όσους το επιθυμούν και λήγει η σύμβασή τους, έναν νέο τρόπο συνεργασίας με την εταιρεία που θα λειτουργήσει θετικά προς τις δύο πλευρές.

Το efood τοποθετεί την πετυχημένη επιχειρησιακή του ύπαρξη δίπλα στους διανομείς και τους διαβεβαιώνει πως με βασικές αρχές του τη διαφάνεια, τη συνέπεια και το σεβασμό προς τους συνεργάτες του ουδεμία πρόθεση έχει να μειώσει το στόλο του, αντιθέτως τον αυξάνει διαρκώς».

Αντιδράσεις κομμάτων

ΚΚΕ: Έκτρωμα ο νόμος Χατζηδάκη, εξαπάτησε τους διανομείς

«Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι του αντεργατικού τερατουργήματος – Χατζηδάκη, οι μεγάλες επιχειρήσεις σπεύδουν να εφαρμόσουν τις διατάξεις του. Πρόσφατο κρούσμα η επιχείρηση – πλατφόρμα “e-food”, που, με την απειλή της απόλυσης, μετατρέπει τους διανομείς σε “συνεργάτες – freelancer”, τσακίζοντας ακόμα περισσότερο μισθούς, εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα, ωράρια, μέτρα προστασίας.
Καθημερινά αποδεικνύεται ο εκτρωματικός χαρακτήρας του νόμου Χατζηδάκη, αλλά και η απάτη του υπουργού, ότι δήθεν θα έλυνε τα προβλήματα των διανομέων. Ένας δρόμος υπάρχει. Ο ενωτικός, μαζικός αγώνας των εργαζομένων, μέσα απ’ τα συνδικάτα τους, για να μείνει αυτό το έκτρωμα στα χαρτιά και να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο», αναφέρει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.

Σχολιάζοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, με ανάρτησή του στο facebook ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, αναφέρει:

«Η efood προχωράει σε μαζική μετατροπή συμβάσεων εργασίας. Από μισθωτή εργασία θέλει να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε “αυτοαπασχολούμενους”. Δεν υπάρχει καμία απορία για την στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση και το Yπουργείο Εργασίας. Έχουν ήδη φροντίσει να δώσουν εργαλεία στους εργοδότες για αυτή την εξέλιξη. Διαλύουν τα ωράρια και τις συνθήκες εργασίας. Σταθερά νομοθετούν και κυβερνούν υπέρ των λίγων. Δική μας δουλειά η ανατροπή της πολιτικής τους. Για μια εργατική νομοθεσία που θα προστατεύει τον εργαζόμενο, θα του παρέχει ασφάλεια και έναν μισθό με τον οποίο θα μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια».

Ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό κατέθεση και η βουλευτής Β Πειραιά και Γραμματέας της ΚΟ του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα η οποία ανέφερε:

«Οι εργαζόμενοι διανομείς στην efood, την μεγαλύτερη εταιρεία υπηρεσιών delivery στην Ελλάδα λαμβάνουν το παρακάτω μήνυμα, όπως καταγγέλλεται στον Τύπο: «Αγαπητέ rider, στα πλαίσια της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing (…) Θα θέλαμε να σου προτείνουμε και εκτιμάμε ότι θα ήταν καλύτερο να εργαστείς ως Freelancer. Σε αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης» Κατόπιν των παραπάνω και με δεδομένο πως ο Υπουργός κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου δήλωνε πως πρόκειται για «νομοσχέδιο το οποίο κατοχυρώνει τα δικαιώματα τα συνδικαλιστικά, αλλά και τα δικαιώματα στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στα delivery», ενώ την ίδια στιγμή θεσμοθετούσε την κατάργηση του 8ωρου, την ελαστικοποίηση του ωραρίου, την πληρωμή βάσει παραγώμενης αξίας, τη μετακύλιση του βάρους της ασφάλισης στους εργαζόμενους, τη μείωση του μισθού-στην αυταπασχόληση δεν υπάρχουν επιδόματα ή δώρα ή κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος.

Πού έγκειται η ασφάλεια που δήλωνε πως παρέχει το νομοσχέδιό του στους εργαζόμενους στα delivery δεδομένου, για παράδειγμα, πως δεν υπάρχει πλέον καμία εργοδοτική κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος;

Ποιες άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα ληφθούν ώστε, έστω και στο και πέντε, να ακυρωθούν οι απολύσεις και να διασφαλισθούν οι εργαζόμενοι, δεδομένου πως πρόκειται για επιχειρήσεις που όχι μόνο δεν επλήγησαν από την πανδημία, αλλά απεναντίας είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται και επομένως οι απολύσεις, ή αλλαγές στις συμβάσεις εργασίας δεν οφείλονται σε προσπάθεια διάσωσής τους;».

Σχόλιο υπήρξε όμως και από τον εκπρόσωπο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτη Βλάχου, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter, σημειώνει:

«Αυτό που συνέβη με την #Efood εντάσσεται στα περισσότερα δικαιώματα που είχε υποσχεθεί ο @PrimeministerGR; Η Ελλάδα πράγματι “αλλάζει” προς την φτηνή, απαξιωμένη & απροστάτευτη εργασία. #κυβέρνηση_Μητσοτάκη».

Πρώτη στα ελληνικά trends η αλληλεγγύη των πολιτών στους εργαζομένους

Μετά την ανάδειξη του θέματος από το Alterthess, δεκάδες χιλιάδες είναι οι πολίτες που δηλώνουν μέσω των social media πως θα διαγράψουν τους λογαριασμούς τους από την εταιρεία σε περίπτωση που αυτή επιμείνει στην απόφασή της να απολύσει όσους αρνηθούν να μετατραπούν σε freelancers.

Η κοινωνία παίρνει θέση, τα πολιτικά κόμματα το ίδιο, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων που όπως όλα δείχνουν θα αγκαλιαστούν με τη θέρμη της ταξικής αλληλεγγύης από την πλειοψηφία της κοινωνίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Καταγγέλλουν απαγωγή δύο μελών του Συμβουλίου Καλής Διακυβέρνησης στην Τσιάπας του Μεξικού

ΣΕΤΕΠΕ: Το …ντελίβερι των εκβιασμών δεν θα περάσει