in

Νέα δολοφονικά μέτρα στο κυνήγι μεταναστών και προσφύγων

Μετά τις βίαιες καταδιώξεις μεταναστών από την αστυνομία στον δρόμο από τον Έβρο προς τη Θεσσαλονίκη, που έχουν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες ατυχήματα, συχνά θανατηφόρα, ένα νέο πιο επικίνδυνο μέτρο ανακοινώθηκε σήμερα που μάλιστα έχει και τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης.

Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, οι αρχές θα μπορούν να τοποθετούν ειδικούς μηχανισμούς με καρφιά στο δρόμο για να ακινητοποιούν τα αυτοκίνητα των διακινητών που μεταφέρουν μετανάστες.

Σύμφωνα με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, «η χρήση ως έσχατης λύσης μηχανικών μέσων πρόκλησης ζημίας στα ελαστικά του οχήματος, προς επίτευξη αναγκαστικής ακινητοποίησης κρίνεται σύννομη, επιτρεπτή και κατά περίπτωση επιβεβλημένη».

Στόχος, όπως σημειώνεται στα δημοσιεύματα, είναι να αποτραπούν οι διακινητές που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα της Εγνατίας προκειμένου να αποφύγουν τους αστυνομικούς ελέγχους, προκαλώντας ακόμη και θανατηφόρα τροχαία.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων Παναγιώτης Χαρελάς μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, το επόμενο διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σχετική εκπαίδευση στις Αρχές αναφορικά με το πώς θα χρησιμοποιούνται τα συγκεκριμένα εμπόδια.

Είναι προφανές ότι η τοποθέτηση τέτοιων μηχανισμών με καρφιά αναμένεται να προκαλέσει ακόμη περισσότερα  ατυχήματα και να οδηγήσει σε ακόμη περισσότερες απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Το τελευταία χρόνια είναι δεκάδες τα θύματα τέτοιων καταδιώξεων που αναμένεται να αναβαθμιστούν με έναν πολύ επικίνδυνο τρόπο.

Συχνά τα ΜΜΕ παρουσιάζουν τις καταδιώξεις μεταναστών από την αστυνομία ως «σκηνές βγαλμένες από κινηματογραφική ταινία» λες και πρόκειται για θέαμα, ρίχνοντας αποκλειστικά την ευθύνη των «ατυχημάτων» στην επικίνδυνη οδήγηση των οχημάτων των μεταναστών στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν και όχι στην πρακτική της καταδίωξης, πόσο μάλλον στο βαθύτερο πρόβλημα που είναι η απουσία οποιασδήποτε κρατικής μέριμνας για το προσφυγικό, για μια αξιοπρεπή υποδοχή των αιτούντων άσυλο στη χώρα μας.

Δεν αναφέρονται καν στις συνθήκες που επικρατούν στον Έβρο ούτε και στα δεκάδες περιστατικά που δείχνουν ποια είναι η αντιμετώπιση των αρχών απέναντι στους πρόσφυγες στα σύνορα και φυσικά στα νησιά. Είναι άπειρα τα παραδείγματα προσφύγων-γισσών εγκλωβισμένων σε νησίδες για πολλές μέρες, αβοήθητων, χωρίς κάποιος να ενδιαφέρεται για τη ζωή τους, δεκάδες οι καταγγελίες για επαναπροωθήσεις που βεβαιώνουν με δημοσιεύματα τους ξένα ΜΜΕ και η ερευνητές-τριες δημοσιογράφοι της χώρας.

Για το ζήτημα των καταδιώξεων επίκαιρη δυστυχώς παραμένει ανακοίνωσή του 2019 από  την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, την «Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης», το «Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης» και τον «Σύλλογος SOS τροχαία εγκλήματα» Θεσσαλονίκης που έγκαιρα επισήμαιναν πως όλα σχεδόν τα «ατυχήματα», που μόνο από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο του 2018, είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν 18 πρόσφυγες τη ζωή τους, έχουν άμεσα προκληθεί από τις βίαιες καταδιώξεις που πραγματοποιεί η Ελληνική Αστυνομία. «Οι καταδιώξεις αυτές αποτελούν έτσι άλλο ένα όπλο -δίπλα στο φράχτη, τα στρατόπεδα, τα ναρκοπέδια, τον εγκλεισμό- και επεκτείνουν τον πόλεμο ενάντια στους πρόσφυγες από τα σύνορα στην ενδοχώρα» τόνιζαν μεταξύ άλλων απαιτώντας από την κυβέρνηση και την Ελληνική Αστυνομία να σταματήσει τις θανατηφόρες καταδιώξεις σε δημόσιους δρόμους.

Το λένε εδώ και χρόνια: «κανένα μέσο καταστολής δεν μπορεί να σταματήσει τους ανθρώπους από την προσπάθειά τους να σώσουν τη ζωή τους ή να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Το μόνο που καταφέρνουν τα ευρωπαϊκά κράτη με όλο αυτόν τον πόλεμο είναι να σκοτώνουν χιλιάδες πρόσφυγες και να πλουτίζουν τα κυκλώματα των διακινητών. Η προσφυγιά και η μετανάστευση θα συνεχίζουν γιατί αποτελούν το ύστατο ανθρώπινο δικαίωμα. Για αυτό επιμένουμε ότι η μόνη αντιμετώπισή τους είναι η αλληλεγγύη, τα ανοιχτά σύνορα, ο κοινός, παγκόσμιος αγώνας ενάντια στους πολέμους και την εκμετάλλευση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Από την Πάρο μέχρι τη Σιθωνία, ελεύθερη θα είναι η κάθε παραλία»-Κινητοποίηση πολιτών στην Τρανή Αμμούδα

Δικαστική απόφαση δικαιώνει τους κατοίκους της Καλαμιάς Κοζάνης στον αγώνα τους ενάντια στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου