in

Με μαύρα πανιά ενάντια στον νόμο που εμπορευματοποιεί τα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας

24ωρη απεργία σήμερα των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ Β. Ελλάδος

Υψώνοντας μαύρα πανιά εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού Β. Ελλάδος διαμαρτυρήθηκαν σήμερα στο αρχαιολογικού μουσείου ενάντια στον νόμο 5021/2023 που μετατρέπει τα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας σε ΝΠΔΔ. Τόσο ο Σύλλογος Υπαλλήλων στο ΥΠΠΟ Β. Ελλάδος όσο και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταγγέλλουν την Υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη που την Μ. Πέμπτη ανακοίνωσε αιφνιδίως με δελτίο Τύπου τον διορισμό των Διοικητικών Συμβουλίων και των Γενικών Διευθυντών των πέντε μουσείων και δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν για την κατάργηση του νόμου και την επαναφορά των μουσείων υπό την σκέπη του Υπουργείου Πολιτισμού.

«Η αιφνίδια ανακοίνωση των νέων ΔΣ των μουσείων σηματοδοτεί επίσημα τη λειτουργία των μουσείων κάτω από το νέο καθεστώς με το οποίο οι εργαζόμενοι διαφωνούν» τόνισε ο Σωτήρης Παπανικολάου, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΥΠΠΟ Β. Ελλάδος επισημαίνοντας ότι «αγωνιζόμαστε για την κατάργηση του νόμου και την επαναφορά των μουσείων υπό την σκέπη του Υπουργείου Πολιτισμού. Δε θα ανεχτούμε αυτά που προσπαθούν να μας επιβάλλουν με το “έτσι θέλω”. Ο νόμος αυτός θα καταργηθεί στην πράξη» πρόσθεσε.

Στη Θεσσαλονίκη η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ πραγματοποιήθηκε σήμερα ενώ αύριο είναι προγραμματισμένη αντίστοιχη στην Αθήνα λόγω πληροφοριών που υπήρχαν ότι σήμερα θα συνεδριάσουν τα νέα ΔΣ των μουσείων στη Θεσσαλονίκη.

«Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί σήμερα αλλά άλλη μέρα η συνεδρίαση, την ίδια ώρα θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις» ανέφερε ο Γ. Καρλιάμπας, πρόεδρος του παραρτήματος Μακεδονίας και Θράκης του Συλλόγου Αρχαιολόγων δηλώνοντας ότι μέσα από τη σύσταση του ΔΣ «διαφαίνεται σαφώς η κατεύθυνση που θέλει να δώσει η κυβέρνηση στη λειτουργία των μουσείων». «Αν δει κανείς προσεκτικά ποια μέλη απαρτίζουν τα διοικητικά συμβούλια θα καταλάβει ότι όλα όσα λέγαμε για την κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης των μουσείων έχουν βάση. Τα ΔΣ απαρτίζονται από εκπρόσωπους μεγάλων τουριστικών οργανισμών, μηχανικούς και πολιτικά πρόσωπα που συνδέονται με συγκεκριμένες επενδύσεις για τις οποίες έχουμε εκφραστεί αρνητικά, όπως στο Ελληνικό, καθώς δεν λειτουργούν προς όφελος της κοινωνίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τα ΔΣ εμφανής είναι η απουσία τόσο πανεπιστημιακών αλλά ενεργών μελών της υπηρεσίας. «Σε γενικές γραμμές απαρτίζονται από ανθρώπους που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα και που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο του Πολιτισμό» κατέληξε.

Μάλιστα σε ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη στο ΥΠ.ΠΟ Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση έχει αναρτήσει ένα αναλυτικό who is who τονίζοντας ότι «τα ΔΣ αυτά συγκροτήθηκαν με σειρά αρνήσεων ανθρώπων που δεν θέλησαν να εμπλακεί το όνομά τους στους προεκλογικούς διορισμούς της Μενδώνη». «Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχουν καν καθηγητές αρχαιολογίας από τα περισσότερα Πανεπιστήμια της χώρας, ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η Υπουργός δεν βρήκε να διορίσει ούτε έναν, ούτε μία μουσειολόγο. Πώς λοιπόν να είναι περήφανη η Υπουργός όταν τα ονόματα των “γαλάζιων ΔΣ»”περιορίζονται αποκλειστικά σε «εκλεκτούς» της ΝΔ, σε συνταξιούχους που υποτίθεται πως θα φέρουν την… “ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό” στα μουσειακά πράγματα, σε παντελώς άσχετα με τα μουσεία πρόσωπα, σε εκπροσώπους μιας κλίκας επιχειρηματικών συμφερόντων, σε “εκλεκτούς” της υπόδικης για σειρά κακουργηματικών πράξεων και για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος ηγεσίας της ΠΟΕ ΥΠΠΟ;»

«Τα διοικητικά συμβούλια εν ολίγοις ταιριάζουν σε εταιρεία αξιοποίησης φιλέτων του ΤΑΙΠΕΔ και καμία σχέση δεν έχουν με τα εμβληματικά μουσεία του αρχαίου πολιτισμού. Αλλά αυτό είναι όπως φαίνεται το όραμα της κυβέρνησης για τον πολιτισμό: γαρνιτούρα για real estate» σημειώνει ακόμη η ΕΑΚ στην  ανακοίνωσή της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμβούλια Διοίκησης πανεπιστημίων: Ζήσε και εσύ αυτό το όνειρο (βίντεο)

Ραγδαία αύξηση των εργατικών ατυχημάτων – Καταγγελία Σωματείων για απόκρυψη τους