in ,

Ραγδαία αύξηση των εργατικών ατυχημάτων – Καταγγελία Σωματείων για απόκρυψη τους

Την ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στη Θεσσαλονίκη τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο ΕΚΘ εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και συνδικάτων της πόλης.

Όπως τόνισαν οι συνδικαλιστές, τα τελευταία χρόνια τα εργατικά ατυχήματα παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση, ιδιαίτερα στον χώρο των κατασκευών, της διανομής και της εστίασης.

Τα μέλη των Σωματείων της πόλης κατήγγειλαν την εισαγγελική εντολή που έχει υπάρξει, ώστε να μην ειδοποιείται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε «ήσσονος» σημασίας εργατικά ατυχήματα.

Μάλιστα, κατά την συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκαν τα παρακάτω στοιχεία σχετικά με τα εργατικά ατυχήματα:

-Πανελλαδικά, πάνω από 2.000 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους την ώρα της εργασίας τους από το 1999 έως το 2019.

-400 εργαζόμενοι κάθε χρόνο πεθαίνουν από επαγγελματικές ασθένειες.

-46 νεκροί εργάτες το 2018. 51 το 2019. 41 το 2020. 104 το 2022.

-Ένας εργαζόμενος χάνει τη ζωή του στο χώρο εργασίας του κάθε τρεις μέρες.

-Μόνο πέρσι καταγράφηκαν 14.000 εργατικά ατυχήματα.

-Στη Θεσσαλονίκη θρηνήσαμε πέρυσι 7 νεκρούς και είχαμε άλλους 13 σοβαρά τραυματίες.

-Το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς έχουν χάσει τη ζωή τους 49 συνάδελφοι, οι 7 στην πόλη μας.

-Το 2023 ήδη στη λίστα θανάτου καταγράφονται 49 νεκροί πανελλαδικά (ανάμεσά τους και οι 12 νεκροί εργαζόμενοι από το έγκλημα στα Τέμπη) και 62 τραυματίες.

-53 νεκροί διανομείς την περίοδο 2017-2023

-Στο Δήμο Θεσσαλονίκης  τα εργατικά “ατυχήματα” της 3ετίας 2020-2021-2022, είναι 120 και από αυτά τα 86 στην υπηρεσία καθαριότητας.

-Στο κλάδο των μεταφορικών, μετράμε στο νομό μέχρι στιγμής 2 νεκρούς για το 2023

-Στο Μετρό Θεσσαλονίκης, μετράμε μέχρι στιγμής 3 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες

-Στη Θεσσαλονίκη ο ΣΕΠΕ έχει 3 επιθεωρητές, όταν σε έναν έλεγχο χρειάζονται τουλάχιστον 2.

Όπως δήλωσε ο γραμματέας του ΣΕΤΕΠΕ (Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων) Θεσσαλονίκης, Γιάννης Ελευθεριάδης, διανομείς, εργαζόμενοι στις κουζίνες, σερβιτόροι, ζαχαροπλάστες και λαντζιέρες βιώνουν καθημερινά εργατικά ατυχήματα και κακές συνθήκες εργασίες, με έκθεση στις καιρικές συνθήκες για τους διανομείς και αυξημένες θερμοκρασίες για όσους εργάζονται στις κουζίνες των καταστημάτων εστίασης.

Ο ταμίας του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Κώστας Αθανασόπουλος, στάθηκε στο γεγονός ότι τα εργατικά ατυχήματα παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια σταθερή αύξηση, με τους χώρους δουλειάς να έχουν μετατραπεί σε «καρμανιόλες» για τους εργάτες, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μπελόπουλος κάλεσε τα Σωματεία της Θεσσαλονίκης να προχωρήσουν σε καμπάνια ενάντια στα εργατικά ατυχήματα, καθώς και να συγκροτήσουν επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε εργασιακό χώρο.

Τα μέλη των Σωματείων της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου την πρόθεση τους να δημιουργηθεί μνημείο των νεκρών εργαζομένων της Θεσσαλονίκης. Για τον σκοπό αυτό το προσεχές διάστημα θα υπάρξει ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες καλλιτέχνες ώστε να συμμετέχουν με τα έργα τους σε αυτόν τον διαγωνισμό.

Τα σωματεία παλεύουν με στόχο:

-Την άμεση στελέχωση των Επιθεωρήσεων Εργασίας, την αυστηροποίηση και εντατικοποίηση των προληπτικών ελέγχων στους χώρους δουλειάς.

-Την επανένταξη στα ΒΑΕ κλάδων και ειδικοτήτων, τη διεύρυνσή τους.

-Την εξασφάλιση με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας ιατρών Εργασίας σε κάθε χώρο δουλειάς, την ίδρυση Κέντρων Υγείας σε χώρους όπως η ΒΙΠΕ Σίνδου και το Τεχνολογικό Πάρκο.

-7ωρο – 5ήμερο για όλους, σύνταξη στα 60 για τους άντρες, στα 55 για τις γυναίκες και 5 χρόνια νωρίτερα για τα ΒΑΕ»

-Καμία απόκρυψη εργατικού ατυχήματος-κανένας διαχωρισμός σε σημαντικά η ασήμαντα ατυχήματα

-Διευκόλυνση σε εργαζόμενους και σωματεία να δημιουργούν επιτροπές υγιεινής και ασφαλείας στους χώρους δουλειάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Με μαύρα πανιά ενάντια στον νόμο που εμπορευματοποιεί τα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας

Καταγγελία: Μείωσαν εν μέσω ακρίβειας τις μερίδες φαγητού στη Λέσχη του ΑΠΘ