in

Επαναπροώθηση 14 προσφύγων από την Ικαρία καταγγέλλει η Aegean Boat Report

Την εξαφάνιση 14 προσφύγων που έφτασαν στις 5 Αυγούστου στην Ικαρία καταγγέλλει η Aegean Boat Report, η νορβηγική ΜΚΟ που παρακολουθεί εδώ και χρόνια το ζήτημα των επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο.

Όπως αναφέρει, το πρωί της 5ης Αυγούστου, μια βάρκα που μετέφερε 26 άτομα προσάραξε στην παραλία Λέρο, βόρεια της Ικαρίας.

Ωστόσο μόνο 12 άτομα ταυτοποιήθηκαν επίσημα από τις αρχές και μεταφέρθηκαν στη Σάμο.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι συνέβη στους υπόλοιπους. Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι εντόπισε μόνο 12 άτομα, αλλά ντόπιοι που ήταν στην παραλία της Παραλίας Λέρο επιβεβαίωσαν ότι έφτασαν πολύ περισσότεροι από 12 άνθρωποι. «Από βίντεο που στάλθηκαν, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η ομάδα αποτελούνταν από 26 άτομα, 14 άτομα φαίνεται να «εξαφανίστηκαν» σημειώνει στην αναφορά της η οργάνωση.

Αναφέρει ακόμη πως όταν έφτασαν οι πρόσφυγες στην παραλία, η αστυνομία ειδοποιήθηκε αμέσως. Από τα βίντεο και τις φωτογραφίες που έφτασαν στην Aegean Boat Report μπορεί κανείς να διακρίνει πληθώρα ανθρώπων και αυτοκινήτων στην παραλία.

Οι αφιχθέντες περπάτησαν προς το αεροδρόμιο, όπου ταυτοποιήθηκε η παρουσία τους στο νησί και έστειλαν υλικό στην Aegean Boat Report.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η ομάδα έφτασε στην Ικαρία, βάσει του υλικού που έστειλαν, αλλά και από τις μαρτυρίες των ντόπιων. Παρ’όλα αυτά η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι βρήκε μόνο 12 άτομα.

Στις 21.50, στις 5 Αυγούστου, η τουρκική ακτοφυλακή ανέφερε ότι διέσωσε 14 άτομα από μια σωσίβια λέμβο έξω από το Didim της Τουρκίας.

Η οργάνωση αναφέρει ότι «υποθέσαμε ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για τους 14 αγνοούμενους από την Ικαρία, αλλά χρειαζόμασταν πειστικά στοιχεία για να μπορέσουμε να το επιβεβαιώσουμε».

Βίντεο και εικόνες που δημοσιεύει η τουρκική ακτοφυλακή, επιβεβαιώνει ότι τα 14 άτομα που παραλήφθηκαν έξω από το Didim, ήταν χωρίς αμφιβολία οι 14 αγνοούμενοι από την Ικαρία. Η Aegean Boat Report έχει εντοπίσει 8 άτομα από το υλικό της τούρκικης ακτοφυλακής, τα ίδια 8 άτομα μπορούν να αναγνωριστούν στα πλάνα που τραβήχτηκαν στην Ικαρία.

Γιατί λοιπόν να ταυτοποιηθούν 12 άτομα και να απωθηθούν 14 άτομα από την ίδια βάρκα; Οι άνθρωποι που απωθήθηκαν, συνεχίζει στην αναφορά της η οργάνωση, ήταν μόνο άνδρες, οι 12 εγγεγραμμένοι ήταν οικογένειες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Αφού έφτασαν στην παραλία Λέρο, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, 12 και 14 άτομα, οι οικογένειες έμειναν πίσω στην παραλία, ενώ η άλλη ομάδα περπάτησε προς το αεροδρόμιο.

«Η αστυνομία βρήκε 12 άτομα στην παραλία Λέρο, ντόπιοι ήταν παρόντες, και  θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για την αστυνομία να ισχυριστεί ότι κανείς δεν έφτασε, επομένως αυτοί οι 12 καταχωρήθηκαν ως αφιχθέντες και μεταφέρθηκαν σε εγκαταστάσεις καραντίνας στη Σάμο» τονίζεται ακόμη.

Οι 14 που έφυγαν από την παραλία, βρέθηκαν από την αστυνομία στο βουνό, μακριά από τα μάτια των ντόπιων και μπορούσαν εύκολα να «εξαφανιστούν» χωρίς περαιτέρω ερωτήσεις. Αν είχαν μείνει στην παραλία μαζί με τους υπόλοιπους, πιθανότατα θα βρίσκονταν σε καραντίνα στη Σάμο.

«Μας βρήκαν στο βουνό, κοντά στο αεροδρόμιο» είπε ένα από τα θύματα στο Aegean Boat Report. Η αστυνομία τους διαβεβαίωσε ότι θα οδηγηθούν στο στρατόπεδο στη Σάμο, αυτό δεν συνέβη και ήταν προφανώς ψέμα. «Μεταφερθήκαμε με ένα παλιό βαν σε ένα μικρό λιμάνι, εκεί μας έβαλαν σε ένα λευκό και μπλε αλιευτικό σκάφος, αυτό το σκάφος μας μετέφερε σε ένα ελληνικό πλοίο της ακτοφυλακής».

«Ένας ντόπιος ψαράς βοήθησε την ακτοφυλακή, είναι δύσκολο να πει κανείς ποιος με σιγουριά, αλλά πιθανότατα κάποιος με στενή σχέση με την τοπική αστυνομία. Οι ντόπιοι στην Ικαρία θα μπορούσαν να μάθουν σχετικά, εάν κάποιος ενδιαφέρεται να διερευνήσει περαιτέρω αυτήν την υπόθεση» αναφέρει η οργάνωση.

«Μας ανάγκασαν μέσα στο σκοτάδι να μπούμε στη βάρκα» είπε ένας άντρας στην αναφορά του στην Aegean Boat Report,  καθώς και ότι επειδή τον σημάδευαν με το όπλο δεν είχαν άλλη επιλογή . Δεκατέσσερα άτομα εγκαταλείφθηκαν από την ελληνική ακτοφυλακή, σε μια σωσίβια λέμβο στο Αιγαίο Πέλαγος.

«Συνεχίζονται οι απάνθρωπες και παράνομες ενέργειες που πραγματοποιεί η ελληνική ακτοφυλακή κατόπιν εντολής της ελληνικής κυβέρνησης» δηλώνει η οργάνωση μεταξύ άλλων τονίζοντας ότι πρόκειται για μια ακόμη βίαιη και παράνομη επαναπροώθηση.

«Δεν μπορούμε να πούμε «δεν ξέραμε», γιατί το ξέρουμε, αποδεικνύεται χωρίς αμφιβολία ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Γιατί δεν ενδιαφερόμαστε  να σταματήσουμε αυτές τις θηριωδίες;» διερωτάται.

«Όλοι φαίνεται να γυρνούν το βλέμμα, «δεν είναι δικό μας πρόβλημα», «δεν είναι οι άνθρωποι μας, οπότε γιατί να νοιαζόμαστε;». Η απροθυμία των Ευρωπαίων πολιτικών να ενεργήσουν και να σταματήσουν αυτές τις θηριωδίες συνιστά χλευασμό της ανθρωπότητας»[…]. «Η Ευρώπη για τους Ευρωπαίους είναι το νέο σύνθημα, χτίζουμε τείχη, θα πολεμήσουμε και θα σκοτώσουμε για να κρατήσουμε όλους τους άλλους έξω» καταλήγει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πως εξελίχθηκε η εκμετάλλευση των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Της Δέσποινας Σπανούδη

Δεκαπενταύγουστος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης