Θέλεις να μιλήσουμε για πέρυσι το καλοκαίρι;

Ένα σημείωμα για την παράσταση "Ξαφνικά Πέρυσι το Καλοκαίρι"

Γράφει η Λουκία Αργυριάδου

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου μακριά από μανιερισμούς και ιδεοληψίες, δημιουργεί για ακόμα μία φορά ένα μικρό θαύμα, μία παράσταση συγκλονιστική και ταυτόχρονα τόσο τρυφερή, σαν το σκίρτημα ενός μικρού πουλιού λίγο πριν ξεψυχήσει.

Είναι η συγκινητική ερμηνεία της Θέμιδας Μπαζάκα ως μία μητέρα εμμονικά καθηλωμένη σε έναν επίπλαστο φαντασιακό κόσμο που έφτιαξε για να εκλογικεύσει την απώλεια, είναι το υπέροχο αποικιοκρατικό σκηνικό της Νέας Ορλεάνης που αναδίδει υγρασία, ρούμι και καπνό, είναι η καθοριστική ερμηνεία του βιολιού  που - ως αφανής πρωταγωνιστής - καθορίζει τόσο δυνατά την εναλλαγή των συναισθημάτων  με τη μουσική που έγραψε ο Φώτης Σιώτας.

Είναι όλα αυτά και τόσα ακόμη, «αγγιγμένα» με μοναδική αφοσίωση ώστε να αποδοθεί κάθε θηλειά του κεντήματος που συνέγραψε ο Τενεσσή Ουίλιαμς, μέσα στην απελπισία των προσωπικών του βιωμάτων.

Για ακόμα μία φορά, μετά τον συγκλονιστικό θεατρικό «Αρίστο», βλέπουμε έναν σκηνοθέτη που βοηθά τους θεατές και τις θεάτριες να κατανοήσουν, να νιώσουν και να ταυτιστούν με την πλάνη και τα πάθη των ηρωίδων, να συναισθανθούν και ταυτόχρονα να μισήσουν την ευθραυστότητα και τη ματαιότητα της ψυχής. Ο Παπαγεωργίου εισχωρεί μέσα στις σιωπές του κειμένου και αναδεικνύει με ενσυναίσθηση την τραγικότητα της ανθρώπινης φύσης, τις αδυναμίες και τα αδιέξοδα των απαγορευμένων απολαύσεων του τότε, την απέλπιδη προσπάθεια των ηρώων για αγάπη μη συμβατική και καταδικασμένη από τις κοινωνικές νόρμες της εποχής.

Και ταυτόχρονα, μέσα από τις σιωπές, αναδεικνύει με αδρές γραμμές την ταξική απόχρωση του κειμένου, την υποκρισία και την ασυδοσία της μπουρζουαζίας, την οργή των καταπιεσμένων και των φόβο των καταπιεστών.

Η παράσταση παρουσιάζεται στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου,  την πολύτιμη πολιτιστική κοιτίδα που έχει χαρίσει σπουδαίες παραστάσεις στο θεατρικό κοινό και συνεχίζει την πορεία της με Θέατρο που αγγίζει και αναδεικνύει το διαφορετικό.

-

"Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι" του Τενεσσή Ουίλλιαμς

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαγεωργίου

Παίζουν: Θέμις Μπαζάκα, Μαίρη Μηνά, Παναγιώτης Εξαρχέας, Αθηνά Αλεξοπούλου, Γιάννης Λατουσάκης

GOO Theater Company

Στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.