Νέα μέτρα αποφάσισε η κυβέρνηση: Κλειστά καφέ-μπαρ σε νησιά, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κατερίνη, Λάρισα- Τεστ στα σύνορα

Την επιβολή νέων μέτρων αποφάσισε η κυβέρνηση λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής και τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με συναρμόδιους υπουργούς και τον επικεφαλής της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου, Αριστοτελεία Πελώνη ανακοίνωσε ότι τα καφέ, μπαρ και τα εστιατόρια απαγορεύεται να λειτουργούν από τις 12.00 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί σε περιοχές με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο. Η απαγόρευση θα ισχύει από αύριο, 11 έως τις 23 Αυγούστου. 

H απαγόρευση για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ισχύει για τις εξής περιοχές:

-Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
-Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,
-Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω

Σημειώνεται ότι παράλληλα αναστέλλεται σε ολόκληρη τη χώρα κάθε δημόσια εκδήλωση στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι, περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα:

Με βάση την πορεία και την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε ότι από τις 17/8 για την είσοδο στην Ελλάδα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορονοϊό (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τις εξής χώρες: Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία.

Για τα χερσαία σύνορα, από τις 17/8 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα. Το τεστ θα πρέπει επίσης να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα. Η υποχρέωση προσκόμισής του συμπεριλαμβάνει επίσης τους Έλληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής. Το τεστ πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ορίστηκε πλαφόν 750 ανά ημέρα στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό φυλάκιο της κακαβιάς από τις 16 Αυγούστου.

Αναστέλλεται κάθε δημόσια εκδήλωση με όρθιους συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων συναυλιών και παραστάσεων, σε όλη τη χώρα.

Η προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου 2020, 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο Πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη με την καθιερωμένη ομιλία, που θα εκφωνήσει στις 5 Σεπτεμβρίου, σε περιορισμένο ακροατήριο.