Για τη φωτογραφία που το ΑΠΕ-ΜΠΕ επέλεξε για να συνοδεύσει το ρεπορτάζ για τις μαθητικές διαδηλώσεις

«Aφού δεν συμφωνεί η πραγματικότητα με την κυβέρνηση, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα» θα μπορούσε να είναι το σχόλιο για αρκετά άρθρα ή ειδήσεις που μας παρουσιάζονται αυτή την περίοδο από μερίδα των ΜΜΕ. Αλλά ας μείνουμε στο χθεσινό, που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο:

Οι περισσότεροι μαθητές βγήκαν έξω με κοντομάνικα καθώς η μέρα ήταν ηλιόλουστη και με φορεμένες τις μάσκες τους. Τα παιδιά διαδήλωσαν με ευφάνταστα πλακάτ και πανό, ερχόμενα κατά δεκάδες από τα σχολεία τους, που τελούν ακόμα υπό κατάληψη με αιτήματα που αφορούν την παιδεία αλλά και την προστασία της υγείας όλων μας. Αρκετές χιλιάδες διαδήλωσαν, ενώ μικρής έκτασης επεισόδια αποτέλεσαν την αφορμή που περίμενε η αστυνομία για να επιτεθεί στα μπλοκ της πορείας με χημικά.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσίευσε το ρεπορτάζ συνοδεύοντάς το για αρκετές ώρες με την εξής φωτογραφία που δείχνει φοιτητικό μπλοκ με ανθρώπους που δε φορούν μάσκες και που το ντύσιμο τους αρκεί για να καταλάβει κανείς πως είναι χειμώνας, μια φωτογραφία που αποτελεί φωτογραφία αρχείου, κάτι που κακώς και ευχόμαστε (εκ παραδρομής) δεν επισημάνθηκε:

*ΦΩΤΟ1

Δεν είναι και πολύ δύσκολο η φωτογραφία αυτή να δημιουργήσει στρεβλή εντύπωση στον αναγνώστη για το τι πραγματικά συνέβη, αλλά δεν είναι και αρκετό το ότι μετά από κάποιες ώρες (για την ακρίβεια στις 17.12 η φωτογραφία άλλαξε μετά τις αντιδράσεις και αντικαταστάθηκε με μία από τη σημερινή κινητοποίηση που αναδεικνύει και την ευχή μίας μαθήτριας για την υπουργό παιδείας που το μόνο πλαίσιο διαλόγου που μπορεί να προωθήσει απέναντι σε νέα παιδιά που αγωνίζονται είναι το τιμωρητικό και το κατασταλτικό).

*ΦΩΤΟ2

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας σε ανακοίνωση της αναφέρει:

«Στο εν λόγω δημοσίευμα χρησιμοποιείται μια φωτογραφία που πρώτον, δεν απεικονίζει μαθητές αλλά φοιτητές και δεύτερον δεν απεικονίζει σημερινά αλλά παλαιότερα γεγονότα, με τη χρήση βίας από πλευράς διαδηλωτών που εμφανίζονται να υψώνουν κοντάρια σημαιών ως «ρόπαλα». Συνεπώς δεν υπάρχει καμία λογική σχέση της φωτογραφίας που χρησιμοποιήθηκε, με την απεικόνιση των σημερινών γεγονότων.

Αναζητήσαμε τη δημοσίευση στον ιστότοπο του ΑΠΕ, συγκεκριμένα στην διεύθυνση ελπίζοντας να βρούμε μια εξήγηση ή έστω την επιγραφή «φωτογραφία αρχείου».

Ωστόσο δεν βρέθηκε, ως της 4:20 μ.μ. καμία αντίστοιχη εξήγηση.

Θέλουμε με την παρούσα να εκφράσουμε τον έντονο προβληματισμό μας, τόσο για τη φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε όσο και για την έλλειψη της αναγραφής ότι πρόκειται για φωτογραφία αρχείου».

Τέλος, εμείς επιλέγουμε να αναδημοσιεύσουμε μία πραγματική φωτογραφία, από την πραγματική σημερινή διαδήλωση που δείχνει και κάτι ακόμα που ανέφεραν μέσα σε άλλα οι πραγματικοί μαθητές.

*ΦΩΤΟ3