in ,

Διαδήλωση των «αόρατων» αυτής της κοινωνίας στη Θεσσαλονίκη

Διαδήλωση των «αόρατων» αυτής της κοινωνίας στη Θεσσαλονίκη

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης πορεία ενάντια στα camp εγκλεισμού των μεταναστ(ρι)ών και αλληλεγγύης. Την πορεία, που από νωρίς πλαισίωσαν αστυνομικές δυνάμεις, κάλεσαν η συνέλευση «Stop war on migrants», η κατάληψη Φάμπρικα Υφανέτ, η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία, η ομάδα Sylvia Rivera και η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης.

Σημαντικό στοιχείο στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ήταν η συμμετοχή προσφύγων και μεταναστριών που έσπασαν το διπλό φόβο, δημιούργησαν πανό στις γλώσσες τους και διαδήλωσαν πλάι-πλάι με ντόπιους για τα προβλήματα τους.

Στο κάλεσμα η συνέλευση “Stop war on migrants” μεταξύ άλλων ανέφερε:

Το τελευταίο διάστημα, η αντιμεταναστευτική πολιτική έχει αυξηθεί σε ένταση. Μπορούμε να θυμηθούμε τα γεγονότα στον Έβρο και τα σύνορα λίγο πριν το lockdown, όπου αφού οι μετανάστ(ρι)ες ταυτοποιήθηκαν ως «υποχείρια στα χέρια του Ερντογάν» και τυποποιήθηκαν ως «ασύμμετρη απειλή» για την εθνική ασφάλεια και σταθερότητα δέχθηκαν μια άνευ όρων βία από στρατό, αστυνομία και ένοπλους φασίστες που «έπαιρναν το νόμο στα χέρια τους». Η κρατική διαχείριση της πανδημίας COVID-19 σήμαινε για τις μετανάστριες και τους μετανάστες που ζουν στα camps-φυλακές υποχρεωτικό εγκλεισμό-καραντίνα για πολλούς μήνες χωρίς ουσιαστική πρόληψη και πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Με πρόσχημα τον κορονοϊό, επιταχύνονται οι διαδικασίες μετατροπής όλων των camps σε κλειστά, σχέδιο το οποίο υπήρχε φυσικά πριν την COVID-19. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, είδαμε επίσης pushbacks-απαγωγές κατά τις οποίες η αστυνομία απήγαγε μετανάστ(ρι)ες με ή χωρίς χαρτιά από το κέντρο των πόλεων ή από camps και τους οδηγούσε παράνομα στην Τουρκία. Είδαμε το ελληνικό λιμενικό σε ρόλο πειρατή να καταστρέφει τις βάρκες που έπλεαν προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα ή να τις ωθεί με τη βία πίσω στα διεθνή και τουρκικά χωρικά ύδατα, γεγονός που κατήγγειλαν ακόμη και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Επίσης, τον επόμενο καιρό σχεδιάζεται να γίνουν χιλιάδες εξώσεις από ανθρώπους που δικαιούνταν στεγαστικά προγράμματα και πλέον η αίτηση ασύλου τους έχει εγκριθεί.

Αμέσως μετά τη φωτιά στη Μόρια, κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η οποία σήμανε την αρχή ενός νέου γύρου καταστολής και εγκλεισμού των μεταναστ(ρι)ών. Αστυνομικές δυνάμεις μεταφέρθηκαν στη Λέσβο οι οποίες μάλιστα έριξαν χημικά στις κινητοποιήσεις των μεταναστ(ρι)ών. Έπειτα, δρομολογήθηκε η κατασκευή του νέου κλειστού camp στο Καρά Τεπέ και χρησιμοποιήθηκαν από το υπουργείο μετανάστευσης διάφορα ψέματα και εκβιασμοί για να πείσουν τις μετανάστριες και τους μετανάστες να μπουν στη νέα φυλακή (μόνο όσοι/ες μπαίνουν στη νέα δομή θα μπορούν να εκκινήσουν τη νόμιμη διαδικασία παροχής ασύλου, η νέα δομή είναι πλήρως έτοιμη κ.ά.).

Φυσικά, οι συνθήκες στον Καρά Τεπέ είναι απαράδεκτες: Δίνεται 1,5 λίτρο νερό την ημέρα, πρέπει να καταγράφονται επίσημα οι αιτήσεις εξόδου, την Κυριακή 20/9 απαγορεύτηκε η έξοδος σε όλους/ες τις μετανάστ(ρι)ες επειδή τα μαγαζιά ήταν κλειστά (!). Ο χώρος είναι ο πλέον ακατάλληλος: αφενός είναι εκτεθειμένος σε βόρειους ανέμους και αφετέρου, ως παλιό πεδίο βολής, είναι επικίνδυνος.”

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Λακωνία: Άλλα μέτρα για τους εργάτες γης και άλλα για τους μόνιμους κατοίκους

Για τη φωτογραφία που το ΑΠΕ-ΜΠΕ επέλεξε για να συνοδεύσει το ρεπορτάζ για τις μαθητικές διαδηλώσεις