«Γεράκι της Μάλτας» με μουσικό χάπενινγκ στην κινηματογραφική λέσχη των απολυμένων των τριών ραδιοφώνων της ΕΡΤ-3

Τρίτη 15 Οκτωβρίου

Η άτυπη κινηματογραφική λέσχη των απολυμένων των τριών ραδιοφώνων της ΕΡΤ-3 ( FM 102, 9,58, βραχέα) απέκτησε δομή σινε κλαμπ, που θα προβάλλει κατά αφιερώματα  τις καλύτερες στιγμές του παγκόσμιου σινεμά. Η χειμερινή περίοδος βρίσκει το αυτοδιαχειριζόμενο σινεμά στον κομψό, κεντρικό κινηματογράφο Αλέξανδρο (Εθνικής Αμύνης 1), παραχώρηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας- Κέντρο Πολιτισμού,  πάντα με δωρεάν είσοδο.

Το νέο αφιέρωμα "Στις ομίχλες του νουάρ" περιλαμβάνει αριστουργήματα του αμερικανικού σινεμά σε ασπρόμαυρο, φιλμ, μυθικά με παροιμιώδη τίτλο. Τονίζεται η διαχρονική σημασία του νουάρ και ιδίως οι κοινωνικές του νύξεις.

"Το γεράκι της Μάλτας" (1941), πρώτη ταινία του Τζον Χιούστον, θα παρουσιαστεί στον κινηματογράφο Αλέξανδρο, με ελεύθερη είσοδο, την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, στις 20:00,  με  τη συμπαράσταση του ΚΕΜΕΣ και τη δωρεάν χορηγία του κ. Βελισσάριου Κοσυβάκη και της New Star. Θα είναι σε α’  προβολή για τη Θεσσαλονίκη σε επίπεδο επανεκδόσεων και σε απαστράπτουσα κόπια.

Παίζουν: Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ, Μαίρη Άστορ, Πίτερ Λόρε. Από μυθιστόρημα του Ντάσιελ Χάμετ, η ταινία προτάθηκε για τρία κορυφαία Όσκαρ (καλύτερης ταινίας, σεναρίου και β’  ανδρικού ρόλου). Είναι το κυνήγι μιας χίμαιρας μέσω ενός αγαλμάτινου γερακιού.

Ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου θα προλογίσει για την κοινωνική σημασία του νουάρ, ενώ στους θεατές θα διανεμηθεί κριτική του Νίνου Φένεκ Μικελίδη.

Είναι η πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη που επιχειρείται τέτοια πολιτιστική παρέμβαση με δωρεάν είσοδο και κατανομή των αφιερωμάτων κατά κύκλους προβολών, μια οργάνωση συζητήσεων ως μια ανταποδοτική κοινωνική προσφορά των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 στον κόσμο.

Υπενθυμίζεται ότι η δεύτερη ταινία του αφιερώματος, το επίσης κορυφαίο φιλμ- νουάρ του Φριτς Λανγκ Η Σκύλα (Scarlet street, 1945), ριμέικ της ομώνυμης ταινίας του Ζαν Ρενουάρ, με τους Έντουαρντ Τζ. Ρόμπινσον, Τζόαν Μπένετ, Νταν Ντούρια,  λόγω της αξιοποίησης του Αλέξανδρου για τα Δημήτρια, θα παρουσιασθεί στις 29 Οκτωβρίου στις 21:00. Αναλυτικά για τη Σκύλα  θα σας ενημερώσουμε εν καιρώ.

Τέλος, τονίζεται ότι στο πλαίσιο των πολιτιστικών μικρο-χάπενινγκ που οργανώνουν οι απολυμένοι της ΕΡΤ-3, πριν από την προβολή της ταινίας Το γεράκι της Μάλτας (Τρίτη 15 Οκτωβρίου) ο Αλέξανδρος Τριανταφύλλου (βασικό στέλεχος του ραδιοφώνου) θα παίξει επί 10λεπτο μουσικές συνθέσεις του με φυσαρμόνικα.