in ,

Αυξήσεις στη νέα τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΑΘ καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων

«ΡΑΑΕΥ: αφού έκαψε τα νοικοκυριά, τώρα τα στεγνώνει»

Αυξήσεις στη νέα τιμολογιακή πολιτική για το 2024 που ψήφισε η Διοίκηση της ΕΥΑΘ Α.Ε. στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ. Ενδεικτικά, η εισήγηση που θα αποσταλεί για έγκριση προς τη νεοσύστατη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), προβλέπει ανάμεσα σε άλλα αύξηση 30% στο πάγιο και κλιμακωτές αυξήσεις που κυμαίνονται από 5 έως 15% στα τρία πρώτα κλιμάκια της κατανάλωσης νερού. Με απλά λόγια, όπως εξηγεί το σωματείο, μια οικογένεια που καταναλώνει από 30 έως 50 κ.μ. νερού ανά τετράμηνο θα δει τον λογαριασμό της ανεβασμένο από 9 έως 15 ευρώ αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ στο όνομα της ανάκτησης κόστους, επιχειρείται για πρώτη φορά η απορρόφηση στο τιμολόγιο της ύδρευσης, των μεγάλων αυξήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στο κόστος της ενέργειας.

Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει πλήρως την εκτίμηση που εξέφρασε το Σωματείο κατά τη δημιουργία της ΡΑΑΕΥ, όταν υποστήριζε ότι η κυβέρνηση μέσω της νέας Αρχής έχει ως αποκλειστικό στόχο να μετατρέψει το νερό σε εμπόρευμα, πέρα από κάθε δημόσιο έλεγχο, όπως ακριβώς έκανε και με το ρεύμα. «Τότε, όπως όλοι θυμόμαστε, ο πρωθυπουργός προσπαθούσε να καθησυχάσει τις φήμες για ιδιωτικοποίηση του νερού και έκανε λόγο για κατευθυνόμενα fake news μετά μουσικής. Λίγους μήνες μετά αγνοούν και πάλι απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (2519/2022) που έκρινε ως αντισυνταγματική και ακύρωσε την ΚΥΑ τιμολόγησης νερού» τονίζει το Σωματείο και διερωτάται «ποιος έλεγε τελικά ψέματα κ. Μητσοτάκη;»

Την ίδια στιγμή, υπενθυμίζει ότι στο πλαίσιο κατάργησης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) της χώρας, σχεδιάζεται η συγχώνευση των ΔΕΥΑ του νομού Θεσσαλονίκης με την ΕΥΑΘ Α.Ε., καθώς επίσης και η επέκταση της δραστηριότητας της τελευταίας στον νομό Χαλκιδικής. «Το νέο αυτό σχήμα, θα κληρονομήσει προφανώς όλες τις αδυναμίες και τα προβλήματα του παρελθόντος (μεγάλα χρέη, υποστελέχωση, ανύπαρκτες ή απαρχαιωμένες υποδομές κ.λπ.) Είναι βέβαιο λοιπόν ότι πίσω από τα παχιά λόγια για καλύτερη και πιο ορθολογική διαχείριση, στην πράξη αυτό που δρομολογείται είναι ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στους λογαριασμούς, υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και χειρότερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους».

 

«Ο νέος γύρος της επίθεσης απέναντι στον δημόσιο χαρακτήρα του νερού έχει ανοίξει. Το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του στις προτεινόμενες αυξήσεις, καθώς το νερό αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα!  Σε συντονισμό με τους εργαζόμενους στις ΔΕΥΑ αλλά και όλη την κοινωνία της πόλης μας, καλούμαστε για άλλη μια φορά να ανατρέψουμε τα σχέδια τους. Μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε και πάλι!» καταλήγει καλώντας τους πολίτες να υπερασπιστούν τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού χωρίς αυξήσεις στα τιμολόγια.

Ζητάει ακόμη να καταργηθεί η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων καθώς το κράτος έχει συνταγματική υποχρέωση να ελέγχει το νερό από την πηγή μέχρι τη βρύση.

«Όχι στις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ και τη μεθοδευμένη απαξίωσή τους.

Οι προωθούμενες Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) παραχωρούν τον έλεγχο του νερού στους ιδιώτες. Να μην περάσει κανένα ΣΔΙΤ σε καμία περιοχή της Ελλάδας.Να μην γίνει το νερό σαν το ρεύμα ακριβό!»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΚΘ: Η έλλειψη μέτρων ασφαλείας στέρησαν τη ζωή ενός ακόμα συναδέλφου μας

Συλλογή χειμωνιάτικων ρούχων για τους μετανάστες και τις μετανάστριες σε καμπς και κέντρα κράτησης