in

Ακτιβίστρια που κατήγγειλε την έλλειψη νερού στις φτωχογειτονιές του Μπουένος Άιρες πέθανε από κορονοϊό

Ακτιβίστρια που κατήγγειλε την έλλειψη νερού στις φτωχογειτονιές του Μπουένος Άιρες πέθανε από κορονοϊό

Η Ramona Medina νοσηλεύτηκε και μπήκε σε μηχανική υποστήριξη αφού βρέθηκε θετική στον νέο κορονοϊό. Υπάρχουν πάνω από 1.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα στις φτωχογειτονιές του Μπουένος Άιρες.

Η Ramona Medina, ηγετική μορφή της λαϊκής οργάνωσης La Garganta Poderosa, πέθανε την Κυριακή 17 Μαΐου στο νοσοκομείο Μουνίζ του Μπουένος Άιρες. Ζούσε στην πόλη του Μπουένος Άιρες στην Villa 31 (villa ονομάζονται οι παραγκουπόλεις στην Αργεντινή). Για εβδομάδες πριν από τη νοσηλεία της, η Medina κατήγγειλε την ανεπαρκή ανταπόκριση της διοίκησης της πόλης, με επικεφαλής τον Horacio Martinez Larreta, με αναφορές στη διασπορά του ιού στις παραγκουπόλεις και την απουσία πρόσβασης σε τρεχούμενο νερό.

Κάποιες μέρες πριν από την εισαγωγή της στο νοσοκομείο, κατέγραψε ένα video το οποίο κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου απευθύνθηκε συγκεκριμένα στον δεύτερο τη τάξει της διοίκησης του Μπουένος Άιρες, Diego Santilli, ο οποίος προηγουμένως είχε δηλώσει πως η κατάσταση στις φτωχογειτονιές είναι υπό έλεγχο. «Εδώ είμαι, προσπαθώ να βρω μια απάντηση σε όλα όσα είπε ο Santilli, όπως ότι έχουμε νερό, ότι όλα είναι λυμένα. Έχουμε μείνει οχτώ μέρες χωρίς νερό και μας ζητούν να πλενόμαστε και να μένουμε στο σπίτι. Πως μας ζητούν να μένουμε σπίτι αν πρέπει να βγω να αγοράσω νερό;», είπε.

Η οργάνωσή της, La Garganta Poderosa, κατήγγειλε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι αιτία θανάτου της Ramona ήταν η «αμέλεια».«Πρόκειται για ένα έγκλημα και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι».

Ο Nacho Levy, ηγετικό μέλος της οργάνωσης, εξήγησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως η Ramona ζούσε με την κόρη της «καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι, με Σύνδρομο West και Aicardi, που δεν μπορεί να μιλήσει, να φάει χωρίς βοήθεια, να δείξει το οποιοδήποτε σύμπτωμα και να κάτσει ίσια. Χρειάζεται οξυγόνο κάθε βράδυ και πλήρη υποστήριξη». Επίσης μοιραζόταν το σπίτι με «τον σύντροφό της, την άλλη κόρη της, της 62χρονη κουνιάδα της, τον 68χρονο κουνιάδο της, τον καρδιοπαθή ανηψιό της και τη διαβητική ανηψιά της», πρόσθεσε.

Το Σάββατα, ο 60χρονος Víctor Giracoy, ένας άλλος αγωνιστής από την Villa 31 απεβίωσε στο νοσοκομείο από την Covid-19. O Giracoy υπήρξε αγωνιστής για πάνω από 25 χρόνια και ήταν ένας από τους οργανωτές της συλλογικής κουζίνας «Άστρο της Βηθλεέμ» στη γειτονιά.

Covid-19 στις παραγκουπόλεις

Τα αυστηρά μέτρα απομόνωσης που πάρθηκαν από την κυβέρνηση της Αργεντινής, υπό τον προοδευτικό Alberto Fernández, έχουν αποδειχτεί καίρια στον περιορισμό της επέκτασης του ιού. Στην Αργεντινή έχουν καταγραφεί 8.371 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 382 θάνατοι μέχρι τις 18 Μαΐου, ενώ στη γειτονική Χιλή και Βραζιλία οι αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι, με 46.059 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 478 θανάτους και 254.220 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 16.792 θανάτους αντίστοιχα.

Ωστόσο, ο φόβος των λαϊκών κινημάτων πάντα ήταν το τι θα συμβεί όταν ο ιός φτάσει στις παραγκουπόλεις. Οι συνθήκες εκεί χαρακτηρίζονται από μεγάλο συνωστισμό, απουσία πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες και πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε καταστάσεις φτώχειας και επισφαλούς εργασίας.

Σε κάποιες γειτονιές, όπως της Ramona, οι συνθήκες χειροτέρευσαν από την έλευση της πανδημίας με την έλλειψη νερού. Στα νότια της πόλης, μια περιοχή της γειτονιάς Padre Rodolfo Ricciardelli, η Villa 1-11-14, έχει μείνει χωρίς νερό από την περασμένη Πέμπτη (14/5). Στην περιοχή κατοικούν 40.000 άνθρωποι και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φτάσει τα 287.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, από τα 3.342 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Αυτόνομη Πόλη του Μπουένος Άιρες, τα 1.201 καταγράφονται στις περιθωριοποιημένες γειτονιές της πόλης, όπως οι παραγκουπόλεις και άλλες φτωχές γειτονιές. Στην Villa 31 υπάρχουν 851 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων της περιοχής Padre Mugica (που περιλαμβάνει την Villa 31) έχει αιτηθεί την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, τροφή και κατοικία στην περιοχή.

Πηγή: peoplesdispatch.org, Mετάφραση: Συντακτική ομάδα του alterthess

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Σε απεργία πείνας και δίψας ξανά ο Β. Δημάκης μετά τη διάψευση των υποσχέσεων του Υπουργείου

«Η εγκληματική πολιτική σε βάρος του Βασίλη Δημάκη»