Στις 20 Φλεβάρη θέλουμε να θυμηθούμε και να γιορτάσουμε τη ζωή του Samir Flores Soberanes. Αγωνίστηκε για τη ζωή, για μια ζωή γεμάτη, για μια ζωή στην οποία η αγάπη και η δικαιοσύνη θα ήταν ο δρόμος του μέλλοντος, ενάντια στη στρατηγική του κεφαλαίου που θέλει να υποτάξει τους λαούς του κόσμου με τρόμο, λεηλασία και καταστροφή.
Πριν εφτά χρόνια, του Σαμίρ τού στέρησαν βίαια τη ζωή. Στις 10 Φεβρουαρίου 2019, ο πρώην Πρόεδρος του Μεξικού και επικεφαλής αυτού που ο ίδιος ονόμασε «la 4T», Andrés Manuel López Obrador, υπέδειξε τον Σαμίρ και άλλους συντρόφους, κατηγορώντας τους ως ριζοσπάστες της αριστεράς, περιβαλλοντολόγους χρηματοδοτούμενους από τις Ηνωμένες Πολιτείες και εχθρούς του λαού και της κυβέρνησής του. Με αυτό, όχι μόνο προκάλεσε ένα κλίμα μίσους για όσ@ς αγωνίζονται ενάντια στο Σχέδιο Integral Morelos, αλλά και πρόδωσε τον ίδιο του τον λόγο, καθώς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε υποσχεθεί να σεβαστεί την απόφαση των λαών.
Λίγες ημέρες μετά ο Samir δολοφονήθηκε στην πόρτα του σπιτιού του, στο Αμιλσίνγκο, Μορέλος, Μεξικό.
Από την Ανυπόταχτη Ευρώπη, θέλουμε να υψώσουμε τη φωνή μας για να πούμε ότι για τη δολοφονία αυτού που θεωρούμε σύντροφό μας ευθύνονται: ένα δίκτυο καπιταλιστικών συμφερόντων στο οποίο κινούνται ατιμώρητα πρόσωπα από τον πρώην πρόεδρο Λόπες Ομπραδόρ, τον ομοσπονδιακό εκπρόσωπο Ούγκο Έρικ Φλόρες, το διευθυντή της CFE Μανουέλ Μπαρτλέτ, τον τότε κυβερνήτη του Μορέλος Κουαουτέμοκ Μπλάνκο και τον προκάτοχό του Γκράκο Ραμίρεζ, μέχρι τον Ουμβέρτο Σαντοβάλ, ηγέτη της Central Campesina Cardenista στην περιοχή, τον εισαγγελέα Ουριέλ Καρμόνα, τον δήμαρχο του Τεμοάκ Βαλεντίν Λαβίν και την πρώην δημοτική ταμία Αντζελίνα Ν, γνωστή ως «La Patrona», και τους συνδέσμους τους με ορισμένα από τα δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών που μαστίζουν τη χώρα.
Αλλά εξίσου υπεύθυνες για τη δολοφονία του Σαμίρ είναι και οι πολυάριθμες πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο καταστροφικό Σχέδιο Integral Morelos, πολλές από τις οποίες έχουν την έδρα τους στην Ευρώπη: Elecnor, Enagas, Bonatti, Saint Gobain, Gas Natural del Noreste και Macquarie, η τελευταία από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Γι’ αυτό, επτά χρόνια μετά τη φυσική του απουσία, λέμε ότι ο Σαμίρ ζει ακόμα στις καρδιές μας και στον αγώνα μας και απαιτούμε για άλλη μια φορά να λογοδοτήσουν όλοι και ο καθένας από τους υπεύθυνους για το θάνατό του και να ανθίσει ξανά η δικαιοσύνη.
Όχι στα μεγαλοπρότζεκτ του θανάτου στο Μεξικό και στον κόσμο!
Για τη δικαιοσύνη!
Ο Σαμίρ ζει, ο αγώνας συνεχίζεται!
Δείτε το βίντεο από τις ημέρες μνήμης «Δικαιοσύνη για τον Σαμίρ» στα ζαπατιστικά Καρακόλ Λα Ρεαλιδάδ, Οβεντίκ, Γκαρούτσα και Μορέλια
Υπογραφές:
20ZLN. Italia
Asamblea Libertaria Autoorganizada Paliacate Zapatista. Grecia
Assemblea de Solidaritat amb Mèxic-ASMEX. País Valencià, Estado Español
Associació Solidaria Cafè Rebeldía-Infoespai. Barcelona, Catalunya
Associazione Ya Basta! Êdî bese! Noreste de Italia
Batec Zapatista. Barcelona, Cataluña
Café Libertad Kollektiv. Hamburgo, Alemania
Cafez. Lieja, Bélgica
Cal Cases. Cataluña
Caracoleras de Olba. Olba, Teruel, Estado Español
CAREA e.V. Alemania
Centro de Documentación sobre Zapatismo. Cedoz. Estado Español
Colectivo Armadillo Suomi. Finlandia
Colectivo Calendario Zapatista. Grecia
Colectivo Ramona. Chipre
Collettivo Zapatista Lugano. Suiza
Comitato Chiapas Maribel. Bérgamo, Italia
Comité de solidaridad con Latinoamérica (LAG) – Chiapasgruppa LAG. Oslo, Noruega
Confederación General del Trabajo – CGT. Estado Español
Cooperazione Rebelde Napoli. Italia
CSPCL, París, Francia.
Espoir Chiapas. Francia
Frankfurt International. Alemania
Gira Zapatista Holanda. Holanda
Grupo México del Foro Internacional. Dinamarca
Gruppe B.A.S.T.A. Munster, Alemania
Kaffeekollektiv Aroma Zapatista, Hamburgo
Lumaltik Herriak. País Vasco
Mujeres y Disidencias de la Sexta en la Otra Europa y Abya Yala, RRR.
Mut Vitz 13. Marsella, Francia
Mut Vitz 31. Toulouse, Francia
Mut Vitz 34. Francia
Nodo Solidale Roma. Italia
Pallasos en Rebeldía. Estado Español
Quinoa. Bélgica
Red de Rebelión. Alemania
Red Ya-Basta-Netz. Alemania
Silbo Zapatista. Estado Español
Solidaridad Directa Chiapas. Suiza
Tatawelo. Italia
Terra Insumisa Alcamo / Sicilia Sud Globale. Sicilia, Italia
TxiapasEKIN. País Vasco
USI 1912 Italia e Usicons aps Italia
Y Retiemble. Madrid, Estado Español
Ya Basta Bologna. Italia
Ya Basta Milano. Italia
Ya-Basta-Netz, Alemania


