in ,

Ξεφυτρώνουν… βιβλιοθήκες στη Θεσσαλονίκη

Ξεφυτρώνουν… βιβλιοθήκες στη Θεσσαλονίκη

«Πάντα φανταζόμουνα ότι ο Παράδεισος θα είναι ένα είδος βιβλιοθήκης», είχε πει κάποτε ο συγγραφέας Χόρχε Λούις Μπόρχες. Έναν τέτοιο μικρό παράδεισο επιχειρεί να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη η ομάδα «Thessaloniki Next2U» με το project «think tank». 

Η πρώτη δημόσια ανταλλακτική βιβλιοθήκη στην πόλη μας είναι γεγονός και προσκαλεί τους Θεσσαλονικείς να την ανακαλύψουν. Την βασική…ευθύνη για την συγκεκριμένη ιδέα, την έχουν o Βαγγέλης Κοκκοτζής, η Ιωάννα Καρυπίδου και ο Δημήτρης Θεοδωράκος και στηρίζεται στην άποψη ότι τα βιβλία πρέπει να κυκλοφορούν και να διαβάζονται από όσα περισσότερα άτομα γίνεται και όχι να γεμίζουν σκόνη στις βιβλιοθήκες.

Τους συναντήσαμε σήμερα στην πρώτη προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης όπου στήθηκε η πρώτη από τις δύο δημόσιες ανταλλακτικές βιβλιοθήκες. Παρότι ο καιρός δεν υπήρξε σύμμαχος σήμερα, ο κόσμος ανταποκρίθηκε και βρέθηκε στο σημείο να αφήσει αλλά και να δανειστεί βιβλία.

Όπως μας εξηγεί ο Δημήτρης Θεοδωράκος, το «Think Tank» βασίστηκε στο επιτυχημένο παράδειγμα του Little Free Library που έγινε το 2012 στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα για το συγκεκριμένο project που λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη, η ομάδα συνεργάζεται με ένα αρχιτεκτονικό γραφείο στη Νέα Υόρκη, τους Stereotank, οι οποίοι τους έχουν παραχωρήσει τα σχέδια και τη συμβουλευτική.

Η χρηματοδότηση για την υλοποίηση της ιδέας προέκυψε από το πρώτο βραβείο που κέρδισε η ομάδα στο 3ο Feast Thessaloniki τον περασμένο Οκτώβρη και αφορούσε καινοτόμες ιδέες για την πόλη. Τα χρήματα που κέρδισε η ομάδα καλύπτουν τα έξοδα για 2 βιβλιοθήκες: η πρώτη θα παραμένει στον ΟΛΘ για 6 μήνες ενώ σύντομα θα τοποθετηθεί και η δεύτερη στο κέντρο της πόλης. Προς το παρόν, πάντως, αναμένεται η σχετική άδεια από τον δήμο για τη δεύτερη βιβλιοθήκη καθώς έχει υπάρξει κάποια «ένσταση» από πλευράς του να μην είναι κοντά σε ιστορικά μνημεία και «αλλοιώνει την φυσιογνωμία της πόλης».

Η χαρά του να διαβάζεις και να μοιράζεσαι

Αξίζει να σημειωθεί πως ούτε τα βιβλία ούτε και οι βιβλιοθήκες φυλάσσονται. «Ένας από τους παράγοντες του feast είναι και η ανταποδοτικότητα προς την πόλη», σημειώνει ο Δημήτρης Θεοδωράκος, προσθέτοντας: «Γι’ αυτό η βιβλιοθήκη μας είναι δημόσια, ώστε ο καθένας ανεξαιρέτως να μπορεί να αφήνει ή να παίρνει ένα βιβλίο».

Στόχος της δράσης, όπως μας λέει ο  Δημήτρης Θεοδωράκος είναι να «αφυπνήσουμε τον κόσμο». «Ζούμε σε μία περίοδο που η τεχνολογία συνεχώς αναπτύσσεται, εμείς θέλουμε να επαναπροσδιορίζουμε τη σχέση του κόσμου με την κλασσική μέθοδο ανάγνωσης όπως είναι το βιβλίο. Αφετέρου, ένα βιβλίο μπορεί να είναι κάτι άψυχο, αλλά με την αξία της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης το γεγονός ότι αλλάζει χέρια, είναι νομίζω αρκετά ενδιαφέρον», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Άλλωστε, σημειώνει ο ίδιος, δεν είναι τυχαίο και το όνομα της βιβλιοθήκης: «Think»: τα βιβλία βάζουν τον κόσμο σε διαδικασία σκέψης και «Tank»: η δεξαμενή, στην οποία παραπέμπει και η πρωτότυπη κατασκευή. Ήδη η βιβλιοθήκη που βρίσκεται στην πρώτη προβλήτα του λιμανιού γέμισε με τα πρώτα βιβλία. Μάλιστα παρότι η βιβλιοθήκη στήθηκε μόλις σήμερα, η ανταπόκριση είναι ιδιαίτερα θερμή και ήδη κόσμος και φορείς έρχονται σε επαφή με τους διοργανωτές προκειμένου να δωρίσουν στην ομάδα βιβλία για τις βιβλιοθήκες.

«Θέλουμε ο κόσμος να σκεφτεί να ανταλλάξει ιδέες, να αφομιώσει την ιδέα της ανταλλαγής και του να μοιράζεται πράγματα και να ανανεώσει τη βιβλιοθήκη του. Να φέρει τα παλιά του βιβλία και να πάρει άλλα νέα», δηλώνει από την πλευρά του ο Βαγγέλης Κοκκοτζής. Να σημειωθεί πως ο κόσμος μπορεί να αφήσει ένα βιβλίο και να πάρει ένα άλλο, αλλά επίσης μπορεί να πάρει μόνο ή να αφήσει μόνο κάποιο βιβλίο.

«Εμείς το βλέπουμε και ως ένα αστικό πείραμα, περιμένουμε να δούμε πως θα ανταποκριθεί ο κόσμος», επισημαίνει η Ιωάννα Καρυπίδου, αναφέροντας πως στόχος είναι η δράση αυτή στη συνέχεια να επεκταθεί. «Θα δούμε πως θα εξελιχθεί σε πρώτο στάδιο και απώτερος σκοπός μας είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο δημόσιων ανταλλακτικών βιβλιοθηκών πανελλαδικά», συμπληρώνει.

Παράλληλα, οι διοργανωτές επισημαίνουν πως η εν λόγω δράση  εντάσσεται και στο ευρύτερο πλαίσιο της αλληλεγγύης. Άνθρωποι που λόγω κρίσης δεν έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν καινούργια βιβλία, μπορούν να δανειστούν. Παράλληλα, άνθρωποι που έχουν από παλιά βιβλία στην βιβλιοθήκη τους και…σκονίζονται, μπορούν να τα ανταλλάξουν με βιβλία που δεν έχουν διαβάσει.

«Να κυκλοφορούν ελευθέρα τα βιβλία όπως και οι ιδέες», σχολιάζουν εύστοχα.

Ευγενία Χατζηγεωργίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κεραυνός εν (αν)Αι(ρυ)θρία: Η ήρα και το στάρι. Tου Θύμιου Γεωργόπουλου

Πλήρης στήριξη Μπουτάρη στον Καπόν μετά την ποινική δίωξη – Το χαρακτήρισε “προσωπικό θέμα με την παλιά του δουλειά”