in ,

Την χειρότερη περίοδο λόγω υποστελέχωσης διανύει το Θεαγένειο Νοσοκομείο-Διαμαρτυρία των εργαζομένων

Θεαγένειο

Συγκέντρωση στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου «Θεαγένειο» πραγματοποίησε το μεσημέρι της Πέμπτης το Σωματείο εργαζομένων διαμαρτυρόμενο για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες, που δημιουργούν προβλήματα στην περίθαλψη των ογκολογικών ασθενών και προκαλούν την εργασιακή εξουθένωση των εργαζομένων του.

Πρόκειται για τη χειρότερη περίοδο που διανύει το μοναδικό ογκολογικό νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας καθώς τα περισσότερα τμήματα του λειτουργούν στα όρια με το προσωπικό που τους έχει απομείνει.

«Βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, έχουμε βάλει πλάτη όλα αυτά τα χρόνια ενώ δεν υπήρχε από την κυβέρνηση η αντίστοιχη κάλυψη για να ενισχυθεί το νοσοκομείο. Φτάσαμε σε σημείο σε τμήματα ογκολογικά που νοσηλεύονται τριάντα ασθενείς να υπάρχει μόνο μία νοσηλεύτρια. Σε όλες τις υπηρεσίες του νοσοκομείου υπάρχει τραγική υποστελέχωση, σε γιατρούς, στη διοικητική υπηρεσία έχουν να γίνουν προσλήψεις έξι χρόνια τουλάχιστον και προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες με επικουρικούς συναδέλφους που προσλήφθηκαν την περίοδο της πανδημίας και κινδυνεύουν ανα πάσα στιγμή να απολυθούν. Πρέπει να μονιμοποιηθούν άμεσα» δήλωσε μπροστά στους συγκεντρωμένους εργαζόμενους και ασθενείς ο Β. Μουρατίδης, πρόεδρος του σωματείου του Θεαγενείου.

Σύμφωνα με στοιχεία του σωματείου «πάνω από 30% είναι οι κενές οργανικές θέσεις και με την προκήρυξη που βγήκε μετά από χρόνια μόνο για νοσηλευτικό προσωπικό, θα φύγουν περισσότεροι νοσηλευτές προς άλλα νοσοκομεία από αυτούς που θα έρθουν».

«Παράλληλα βαίνουμε προς μία ταχεία ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, το βλέπουμε μέρα μέρα. Στο νοσοκομείο μας πολλές υπηρεσίες έχουν ήδη δοθεί σε εργολάβους (καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη) πλέον και οι υπόλοιπες περνούν σε ιδιώτες, όπως το αρχείο, οι μεταφορές των ασθενών και το τηλεφωνικό κέντρο αλλά και οι υπόλοιπες υπηρεσίες που έμμεσα έχουν ιδιωτικοποιηθεί αποτελούνται κατά μεγάλο ποσοστό από εργολάβους, που κοστίζουν πολύ περισσότερο στο Δημόσιο και υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες» ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου.

Όσον αφορά τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων ο κ. Μουρατίδης δήλωσε ότι το σωματείο είναι αντίθετο σε μια τέτοια εξέλιξη τονίζοντας: «Εμείς τους ασθενείς μας τους κοιτάμε στα μάτια και όχι στην τσέπη. Είναι απαράδεκτο να επιβάλλονται απογευματινά χειρουργεία, δεν θα το δεχτούμε σε καμία περίπτωση, ένας ογκολογικός ασθενής επειδή έχει χρήματα να περνάει μπροστά από κάποιον άλλο. Αναδεικνύουμε τα προβλήματα γιατί στόχος μας είναι να παρέχουμε ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας γιατί έχουμε εμπειρία και προσωπικό εξειδικευμένο».

Ο κ. Μουρατίδης έφερε ένα ενδεικτικό παράδειγμα της υποστελέχωσης. «Στην προμετωπίδα του νοσοκομείου, το παθολογοανατομικό, εδώ και έναν χρόνο ένα μεγάλο ποσοστό το παρασκευασμάτων δίνονται σε ιδιώτη. Και αυτό επειδή πρέπει να προσληφθούν τέσσερις γιατροί. Το επιχείρημα του Υπουργείου ότι δεν έρχονται γιατροί είναι καθαρά προσχηματικό» συνέχισε διερωτόμενος «πώς να έρθουν με αυτές τις συνθήκες και τους μισθούς;»

Το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου καλεί όλους τους εργαζομένους  και τους πολίτες της πόλης να στηρίξουν τις διεκδικήσεις του σωματείου για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (Επικουρικών, ΣΟΧ, ΟΑΕΔ) και πραγματικές αυξήσεις μισθών άμεσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διεθνής Αμνηστία: Στιγμή καμπής για το διεθνές δίκαιο και πρωτοφανείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

12ωρη εργασία χωρίς αργίες προτείνει η Ελληνικός Χρυσός στους εργαζόμενους της