Οι πρόσφυγες στα καμπ κρυώνουν-Προβλήματα με το νερό και τη θέρμανση

Σε πολύ δύσκολες συνθήκες ζουν οι πρόσφυγες στα περισσότερα καμπ της Θεσσαλονίκης που ο χιονιάς τα βρήκε παντελώς απροετοίμαστα. Στις κακές  καιρικές συνθήκες και τις παρατεταμένα χαμηλές θερμοκρασίες έρχονται να προστεθούν τα προβλήματα στην παροχή νερού και την θέρμανση.

Στα περισσότερα καμπ οι σωλήνες του νερού έχουν παγώσει, και εκτός από εμφιαλωμένα νερά που παρέχονται από τις ΜΚΟ, δεν υπάρχει νερό για την προσωπική υγεινή. 

Επίσης, προβλήματα παρατηρούνται σε όσα καμπ οι τουαλέτες και τα ντουζ βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, ενώ το σύστημα θέρμανσης σε πολλές δομές δεν λειτουργεί σωστά λόγω των μεγάλων αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς το σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί. 

Αυτό αφορά τα αερόθερμα που χρησιμοποιούνται για θέρμανση στα κοντέινερς και στις σκηνές, εντός των στεγασμένων χώρων.

Στο καμπ Αλεξίλ δεν υπάρχει νερό, ενώ η θερμοκρασία εντός του στεγασμένου χώρου είναι πολύ χαμηλή. Για δεύτερη μέρα και στο καμπ της Σίνδου οι σωλήνες είναι παγωμένοι, και οι πρόσφυγες δεν έχουν νερό για να πλυθούν, ενώ μεγάλα είναι τα προβλήματα με τις οικογένειες και τα μικρά παιδιά.

Παράλληλα, στο καμπ της Σοφτεξ που επίσης έχουν παγώσει οι σωλήνες του δικτύου, την Τρίτη ΜΚΟ έφερναν κουβάδες με νερό από δεξαμενή για να καλυφθούν κάποιες ανάγκες. Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα στα Διαβατά και τα Βασιλικά. Στα Βασιλικά οι περίπου 120 πρόσφυγες χρησιμοποιούν αερόθερμα και ξυλόσομπες για να ζεσταθούν.

Ακόμη και αν υπάρχει κεντρική θέρμανση με αερολέβητες και αιρκοντίσιον, στις αποθήκες η θερμοκρασία παραμένει χαμηλή. 

Στις πιο δύσκολες συνθήκες ζουν οι πρόσφυγες στο καμπ του Βαγιοχωρίου, όπου εκεί οι σκηνές είναι ακάλυπτες στο χιόνι, το καμπ δεν διαθέτει στεγασμένο χώρο, και υπάρχουν μόνο τρεις κοινόχρηστες σκηνές που διαθέτουν θέρμανση με ξυλόσομπες. 

Φωτό: Αχιλλέας Πεκλάρης

Σε αυτές τις συνθήκες οι πρόσφυγες προσπαθούν να ζεσταθούν και να κοιμηθούν μόνο με κουβέρτες, καθώς καμία σκηνή δεν διαθέτει θέρμανση. 

Tέλος, οι περισσότερες δομές έχουν σχεδόν αποκλειστεί, επειδή στους γύρω δρόμους δεν έχουν ρίξει οι τοπικές αρχές αλάτι, και έτσι οι πρόσφυγες ζουν ακόμη πιο απομονωμένοι, στις ήδη πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.