Λυσούσαν να κάψουν μετανάστες ζωντανούς

Ως ιδιαίτερα επικίνδυνοι, με εμπρηστικό λόγο και διάθεση, εμφανίζονται τα μέλη των τρομοκρατικών ομάδων Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές και Combat 18, στη δικογραφία που σχηματίστηκε από τους άνδρες της Αντιτρομοκρατικής.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία προκύπτει η επικινδυνότητα των δραστών, η οποία εκπορεύεται από τις ακροδεξιές αντιλήψεις τους και το μίσος κατά των προσφύγων και των μεταναστών. Χαρακτηριστικός ο απομαγνητοφωνημένος διάλογος όπου εμφανίζεται η πρόθεση των κατηγορουμένων να «κάψουν μετανάστες», κάτι που σύμφωνα με την αστυνομία επιχείρησαν να εκτελέσουν, κάνοντας πράξη τη διάθεσή τους αυτή, στις 20 Μαΐου 2016, στη Στέγη Προσφύγων στην οδό Κάνιγγος 22, όπου κινδύνευσαν να καούν μικρά προσφυγόπουλα.

Ο 35χρονος Γεώργιος Δημητρίου από τα Γιάννενα, που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Αλέξανδρος Τσαμπανίκας» και φέρεται ως αρχηγός των ΑΜΕ και των Combat 18, αναρτούσε βίντεο και κείμενα στο διαδίκτυο για την εμπρηστική δράση τους. Ωστόσο στους αστυνομικούς δήλωσε ότι η οργάνωση ΑΜΕ είναι ακέφαλη, χωρίς αρχηγό, και ότι ο ίδιος έχει ρόλο συντονιστή. Παραδέχθηκε πάντως την ένταξή του σε αυτήν πριν από οκτώ χρόνια.

Σύμφωνα με τη δικογραφία και από τα στοιχεία που συνέλεξε η Αντιτρομοκρατική, προκύπτει ότι τουλάχιστον ο προαναφερόμενος μαζί με τους Ιωάννη-Χρήστο Μπαλάσκα, Σπυρίδωνα Μεταλληνό, Γεώργιο Μακρή, Παναγιώτη Αβραμίδη, Σάββα Αμανατίδη και Αθανάσιο Αλεπίδη έχουν ενταχθεί σε μια ιεραρχικά δομημένη και με διαρκή δράση οργάνωση, που επιδιώκει τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων και η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για τουλάχιστον 30 ενέργειες.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών», η εκκωφαντική σιωπή της Χρυσής Αυγής για τις συλλήψεις των Ανένταχτων Μαιάνδριων Εθνικιστών και των Combat 18 οφείλεται στον πολύ απλό λόγο: ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται ένα δικό της παιδί, ο Σπύρος Μεταλληνός από το τάγμα εφόδου του Πειραιά.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα.