in ,

Φιλοξενείο προσφύγων: Στόχος να υπάρξει μια συνθήκη συμβίωσης που θα σέβεται την διαφορετικότητα

Φιλοξενείο προσφύγων: Στόχος να υπάρξει μια συνθήκη συμβίωσης που θα σέβεται την διαφορετικότητα

Μια πρωτότυπη ξενάγηση στους χώρους και στις εγκαταστάσεις των παλιών στάβλων της κάτω Τούμπας Θεσσαλονίκης, όπου και θα λειτουργήσει το Φιλοξενείο Αιτούντων Άσυλο, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής από την  4η δημοτική κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με καθηγητές και φοιτητές του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Η δράση πραγματοποιήθηκε με σκοπό ο κόσμος της γειτονιάς της κάτω Τούμπας να γνωρίσει τον χώρο και τις εγκαταστάσεις, στις οποίες θα φιλοξενούνται το επόμενο διάστημα πέντε περίπου οικογένειες προσφύγων με ορίζοντας παραμονής τους 6 μήνες.

Παρόντες ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Μηταφίδης και δημοτικός σύμβουλος της “Πρωτοβουλίας”Ν. Φωτίου.

Έτσι λοιπόν ξεκίνησε η συζήτηση για την χρήση και τις δραστηριότητες που θα φιλοξενεί ο υπόλοιπος χώρος, όπως πολιτιστικές ομάδες, αθλητικές δραστηριότητες αλλά και υπηρεσίες του Δήμου.

Το περασμένο καλοκαίρι, αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές, όταν και ανακοινώθηκε η δημιουργία του ξενώνα, υπήρξαν αντιδράσεις από κατοίκους της περιοχής με ρατσιστικά αντανακλαστικά ενάντια στο Φιλοξενείο.

Το θέμα είχε πάρει διαστάσεις στην πόλη με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη να δηλώνει αποφασισμένος για την ολοκλήρωση του έργου, αλλά και μετανιωμένος για το γεγονός ότι δεν συζήτησε με την τοπική κοινωνία για την δημιουργία της δομής.

Απέναντι στην φασιστική ρητορική, κάτοικοι της περιοχής διοργάνωσαν ως απάντηση αντιρατσιστικές συνελεύσεις και εκδηλώσεις για να σπάσουν τον φόβο που δημιουργήθηκε στην περιοχή.

Η δομή θα λειτουργήσει υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ΑΡΣΙΣ και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους το Φιλοξενείο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Κρίσιμο θεωρείται το αν θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από τους συντηρητικούς κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ενεργοποίηση της αντιρατσιστικής συνέλευσης γειτονιάς έχουν κλειστεί στο καβούκι τους.

Σήμερα δημιουργούμε το πλαίσιο για συζήτηση

 «Στον χώρο υπάρχουν άλλα 700 τετραγωνικά μέτρα αναξιοποίητα και μια υπέροχη εσωτερική αυλή, οπότε πρέπει να δούμε πως θα αξιοποιηθεί ο υπόλοιπος χώρος. Άρα πρέπει να δούμε πως όλο το συγκρότημα θα ανοίξει σε όλη την κοινότητα και θα είναι πόλος δραστηριοτήτων και θα σταματήσει να είναι ένα τραύμα για την γειτονιάς, όπως είναι σήμερα» δήλωσε στο alterthess.gr η  εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος, Λίνα Λιάκου.

«Δημιουργούμε το πλαίσιο για συζήτηση και επειδή είναι δύσκολες οι συνθήκες, και ο Δήμος έχει κάνει τα λάθη του, πάμε σιγά σιγά, τώρα απλά ανοίγουμε για να γνωριστούμε και σε δεύτερο επίπεδο να κάνουμε πράγματα με την γειτονιά και σε τρίτο επίπεδο αυτά τα πράγματα να αναπτυχθούν και να μπολιάσουν» τόνισε η κ. Λιάκου.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι κάτοικοι θα καταλάβουν ότι πρόκειται για έναν ξενώνα με γυναίκες και παιδιά, που θέλουν και αυτοί την φροντίδα, και είναι οι νέοι κάτοικοι και όχι τέρατα» σημειώνει η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος.

Τις αντιδράσεις θα τις ξεπεράσουμε μόνο με τον διάλογο

«Έχει ξεκινήσει μια διαδικασία ενημέρωσης των κατοίκων για τον υπόλοιπο χώρο που μένει, πως μπορούμε καλύτερο για την γειτονιά. Είμαστε σε καλό δρόμο και όλη αυτή η άρνηση που υπήρχε δικαιολογημένα από την γειτονιά θα την ξεπεράσουμε. Ήδη συζητάμε και το κλίμα αλλάζει. Έχουμε προγραμματίσει συναντήσεις με τους κατοίκους για να τους ακούσουμε» μας δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της 4ης Δημοτικής Κοινότητας, Κώστας Τσιαπακίδης.

«Οι άνθρωποι της περιοχής έχουν πολύ καλές ιδέες, θα τις μαζέψουμε, και θα τις μεταφέρουμε στην διοίκηση του κεντρικού Δήμου. Η κοινότητα θα παρακολουθεί την υλοποίηση τους. Στόχος μας είναι εδώ να έρθουν παιδιά και κοινωφελείς σύλλογοι. Τις αντιδράσεις θα τις ξεπεράσουμε μόνο με τον διάλογο» τόνισε ο κ. Τσιαπακίδης.

Καθυστερήσαμε με τις γνωστές γραφειοκρατίες

 «Καθυστερήσαμε με τις γνωστές γραφειοκρατίες των εκταμιεύσεων, περιμένουμε εντός της εβδομάδας τον εξοπλισμό, και μετά θα ξεκινήσει. Έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει η λειτουργία του, πράγμα που θα γίνει εντός του δεκαημέρου. Έχει προσληφθεί το προσωπικό που είναι για να λειτουργήσει μέχρι τον Ιούνιο με τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων, και θα συνεχίσει η λειτουργία του. Έχει την λογική ότι έχουμε το πρώτο προσωπικό, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και διοικητικοί υπάλληλοι» σημείωσε στο alterthess.gr η Καλυψώ Γούλα, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης.

«Είναι μια δύσκολη δομή γιατί έχει να κάνει με έναν πληθυσμό που είναι ήδη ταλαιπωρημένος και προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα περιβάλλον που είναι τελείως άγνωστο. Θα μπει σε μια σειρά, όπως και σε όλες τις κοινωνικές μας δομές. Μέσα από τη σημερινή διαδικασία ξεκινά μια ενσωμάτωση του κόσμου που θα έρθει εδώ. Θα υπάρξει μια καλή εξέλιξη, είναι δύσκολο, δεν είναι ακατόρθωτο» μας δήλωσε η κ. Γούλα.

«Οι οικογένειες θα επιλεγούν σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Με βάση τον κανονισμό λειτουργίας θα υπάρχει μια παραμονή έξι μηνών, όπως σε όλες τις αντίστοιχες δομές. Θεωρείται ένα ικανό διάστημα υποδοχής για την επανένταξη και την γραφειοκρατική τους ρύθμιση διότι πρόκειται για ανθρώπους αιτούντες άσυλο» σημείωσε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Πρέπει να υπάρξει μια συνθήκη συμβίωσης που θα σέβεται την διαφορετικότητα

«Η σημερινή δράση είναι με την συμμετοχή του Πανεπιστημίου μέσα από μια ομάδα φοιτητών και φοιτητριών που σπουδάζουν, που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία του από κοινού προσδιορισμού του μέλλοντος αυτού του συγκροτήματος, που από μια αποθήκη θέλουμε να μετατραπεί σε μια περιοχή ζωής καθημερινής για τους κατοίκους της περιοχής μαζί με το Φιλοξενείο» δήλωσε στο alterthess.gr η Σάσα Λαδά, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ.

«Έχουμε αυτό το πολύ ενδιαφέρον σύγχρονο πρόβλημα, του πως μετατρέπουμε έναν κλειστό δημόσιο τόπο σε μια νέα τύπου συνάντηση των κατοίκων, όχι μόνο εκ των υστέρων, αλλά και κατά την διάρκεια του σχεδιασμού του.

Αυτή η διαδικασία είναι η πρώτη που ανοίγει ο χώρος στους κατοίκους. Η ομάδα των φοιτητών μετά από μια συστηματική ενημέρωση που είχε για να καταλάβει τα όρια και τις δυνατότητες του ζητήματος, συγκεντρώνει τις προτάσεις ώστε να τις πάρει υπόψη, μέσα από μια συμμετοχική διαδικασία συμφιλίωσης διαφορετικών φορέων και οπτικών κατευθύνσεων για να βρούμε την καλύτερη δυνατή πρόταση συγκατοίκησης και συμβίωσης στην περιοχή, με το Φιλοξενείο και δράσεις για την γειτονιά» σημείωσε η κ. Λαδά.

«Πρέπει να υπάρξει μια συνθήκη συμβίωσης που θα σέβεται την διαφορετικότητα και θα αναγνωρίζει ότι υπάρχουν διαφορετικές προβολές, επιθυμίες και δυνατότητες για την χρήση αυτού του τόπου, και στην λειτουργία του στο μέλλον, στον τρόπο που θα λειτουργήσει με όρους συμβίωσης» μας τόνισε η Σ. Λαδά.

Η γειτονιά πρέπει να συνδιαμορφώσει και να συναποφασίσει

 «Είναι ευχάριστο που το Φιλοξενείο τελείωσε, και είναι οικείο για τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους που θα έρθουν, θυμίζει σπίτι και όχι φυλακή. Τελείωσε με όρους ανθρώπινης κατοικίας. Πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει ο υπόλοιπος χώρος για δύο λόγους. Για να νιώσει η γειτονιά ότι πήρε κάποιους χώρους, και επίσης γιατί δεν μπορεί να ζουν οι οικογένειες των προσφύγων σε ένα ευχάριστο περιβάλλον και δίπλα τους να βλέπουν ένα παλιό εργοτάξιο βρώμικο και εγκαταλελειμμένο» δήλωσε στο alterthess.gr η Επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», Ρία Καλφακάκου.

«Εάν η γειτονιά δει ότι έχει έναν χώρο που μπορεί να τον αξιοποιήσει για δικές της δραστηριότητες και χρήσει, τις οποίες πρέπει να συνδιαμορφώσει και συναποφασίσει, και αν δει ότι οι οικογένειες που έρχονται είναι πράγματι λίγα άτομα, κάτι που δεν αλλάζει την ανθρωπογεωγραφία και την λειτουργία της γειτονιάς, τότε πρόκειται για μια ήπια δομή που εύκολα μπορεί να ενσωματωθεί και να μην δημιουργήσει προβλήματα» σημείωσε η κ. Καλφακάκου.

Η Τούμπα είναι προσφυγιά

«Πρόκειται για ένα πρώτο κάλεσμα μετά την έξαρση του θέματος του Φιλοξενείου, γίνεται μια συγκέντρωση για να δούμε πως οι κάτοικοι μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε, να πούμε τις ιδέες μας, για το τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα. Πρέπει και οι πολίτες και οι θεσμοί να καταλάβουμε ότι ο πολίτης παίρνει έναν διαφορετικό ρόλο. Τελείωσε η εποχή που η κεντρική διοίκηση αποφασίζει και ο πολίτης ακολουθεί» δήλωσε στο alterthess.gr ο κάτοικος της περιοχής, Μελέτης Κεχαϊδης.

«Οι συμβολικές εθελοντικές δράσεις έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Αλλάζει η εποχή και οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Φαίνεται ότι και οι θεσμοί αρχίζουν να το καταλαβαίνουν. Η δημοτική κοινότητα δεν είναι μόνο για τις μικρές χάρες, πρέπει να πάρει νέα έννοια, να πάμε σε κάτι πιο ουσιαστικό» σημείωσε ο κ. Κεχαϊδης.

«Κοινωνικού τύπου χρήσει είναι οι πιο σημαντικές. Μια ομάδα ανθρώπων μας ενδιαφέρει η χρήση να είναι εντός του πλαισίου της μνήμης. Να είναι ένας χώρος, μουσείο και πολιτιστικός χώρος με μόνιμες εκθέσεις που θα αναδεικνύει την ιστορικότητα της περιοχής, την προσφυγιά δηλαδή που καθόρισε την Τούμπα και την Θεσσαλονίκη. Το Φιλοξενείο είναι ένα ζωντανό παράδειγμα για την προσφυγιά. Να αναζητήσουμε χρήσεις εφικτές που μπορεί ο κόσμος να το αγκαλιάσει» κατέληξε ο κ. Κεχαϊδης.

Ιάσων Μπάντιος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελικά χωράμε ή δεν χωράμε άλλους μετανάστες;, του Δημοσθένη Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου

Στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας