Τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του από την Θεσσαλονίκη παρουσίασε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία του στην Εγνατία. Ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος του σωματείου της ΕΥΑΘ και ιδρυτικό μέλος της καμπάνιας “Soste το νερό”, o Χρήστος Λάσκος, οικονομολόγος και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-συγγραφέας βιβλίων, ο Α. Μπένος, καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής και μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Υγείας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Βαρνάβας Δημήτρης, οφθαλμίατρος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών και ο Κώστας Χρυσόγονος, συνταγματολόγος και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι υποψήφιοι από την Θεσσαλονίκη που απο κοινού με τους υπόλοιπους υποψήφιους απ`όλη την Ελλάδα θα δώσουν την μάχη των ευρωκλογών με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.
“Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα σηματοδοτήσουν μεγάλη αλλαγή στους συσχετισμούς” δήλωσε ο Ν. Σαμανίδης, συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαινοντας ότι η υπηφιότητα του Αλ. Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν θα τροφοδοτήσει εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα είναι πρώτο κόμμα στην Θεσσαλονίκη με μεγάλη διαφορά από την Νέα Δημοκρατία.
“Στόχος στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι στις 18 Μαΐου τα σχήματα που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ να περάσουν στο 2ο γύρο και στις 25 Μαΐου να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες περιφέρειες και δήμους μαζί με την πρώτη θέση στις Ευρωεκλογές. Τόνισε πως, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τέτοια αποτελέσματα που θα απονομιμοποιήσουν την κυβέρνηση και θα οδηγήσουν στην ανατροπή της και την κυβέρνηση της Αριστεράς” σημείωσε μεταξύ άλλων.
Ο Γ. Αρχοντόπουλος γνωστός για την συμμετοχή του στις μάχες που έχουν δοθεί ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού δήλωσε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει φτάσει στο απροχώρητο, απολύσεις, διαθεσιμότητες, ανεργία, ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου, μια βίαιη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, εκτροπή της ίδιας της δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αντιδράσεις για όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να αποτυπωθούν και στις κάλπες των ευρωεκλογών.
Για τον Αλέξη Μπένο που δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στον χώρο της Υγείας. συνιστά αυτονόητο ότι η ανθρωπιστική κρίση είναι η βασική αιτία για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης, Ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν καμία πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας λόγω της εφαρμογής των πιο σκληρών πολιτικών απορρύθμισης του δημοσίου συστήματος Υγείας.
Από την πλευρά του ο Χρ. Λάσκος υπενθύμισε το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές “25 ψηφίζουμε, 26 φεύγουν” προσθέτοντας ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι τεράστιο, δεν πρόκειται για μια απλή καταγραφή των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για το σταμάτημα των καταστροφικών πολιτικών που εφαρμόζονται στην Ελλάδα. Ο Χρ. Λάσκος δήλωσε ακόμη ότι το μήνυμα “εμείς ή αυτοί” έχει κοινωνική απεύθυνση υπό την έννοια ότι στην Ελλάδα αυτοί που κέρδιζαν συνεχίζουν να κερδίζουν. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι 500 πιο πλούσιοι άνθρωποι στην Ελλάδα άυξησαν μέσα σε ένα χρόνο (2012-2013) τα κέρδη τους από 10 σε 60 δις. “Στόχος μας είναι με την ανατροπή της κυβέρνησης να δοθεί η δυνατότητα να αποκατασταθούν οι πληγές από την ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε, να μην μείνει κανένας άνθρωπος χωρίς ελάχιστο εισόδημα” σημείωσε ενώ αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Χιλής και της πτώσης του Αλιέντε το 1973 δηλώνοντας ότι “εμείς πρέπει να είμαστε η Χιλή που κέρδισε”.
Η εκποίηση του δημόσιου πλούτου έχει λάβει τραγικές διαστάσεις σύμφωνα με τον Κ. Χρυσόγονο, ο οποίος αναφέρθηκε στα τεράστια ποσοστά της ανεργίας στην Κεντρική Μακεδονία, στο γεγονός ότι στις περιοχές αυτές είχαμε την μεγαλύτερη στην Ελλάδα συρρίκνωση του εισοδήματος καθώς και ότι η Βόρεια Ελλάδα είχε το μικρότερο ποσοστό συμμετοχής στην πλασματική ανάπτυξη των προηγούμενων χρόνων, μιας ανάπτυξης που στηρίχθηκε στα δανεικά.
Ο Κ. Χρυσόγονος ερωτηθείς για την πορεία του Ποταμιού σχολίασε ότι το Ποτάμι προσπαθεί να γίνει ο κυματοθραύστης της οργής του κόσμου ενώ παράλληλα δήλωσε ότι εκφράζει όλες τις παθολογίες του κλεπτοκρατικού συστήματος που νεμόταν την εξουσία τόσα χρόνια Παράλληλα τόνισε ότι το Ποτάμι συνιστα έναν προσωποιημένο σχηματισμό, ότι δεν δεν έχει σαφή ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά και ότι διακατέχεται από πλήρη αδιαφάνεια στις χρηματικές του ροές.