in , ,

Θάνατος Έλληνα μετανάστη σε αστυνομικό τμήμα της Γερμανίας: Τι πραγματικά συνέβη;

Η αστυνομία τον καθηλώνει βίαια στο έδαφος. «Είναι εγχειρισμένος, όχι, όχι» φωνάζει η αδερφή του με απεγνωσμένες κραυγές.

Δυο ώρες μετά οι αστυνομικοί ανακοινώνουν στην οικογένεια το μαύρο μαντάτο. Ο Έλληνας μετανάστης Γιώργος Ζαντιώτης έχει χάσει τη ζωή του σε αστυνομικό τμήμα του Βούπερταλ.

Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Οι αρχές δε δίνουν τη σωρό στην οικογένεια για οχτώ ολόκληρες μέρες. Πετάνε τα ρούχα του και εκδίδουν ανακοίνωση που κατηγορούν τον ίδιο τον νεκρό για τον θάνατό του. Ενώ όταν τα ΜΜΕ της Γερμανίας ρωτούν γιατί δεν υπήρξε δημόσια ανακοίνωση για άνθρωπο που πέθανε μέσα σε αστυνομικό τμήμα, η εισαγγελία απαντά πως δεν ήταν γεγονός άξιο δημοσίευσης.

Τι συνέβη στον Γιώργο Ζαντιώτη από την πρώτη επίθεση της αστυνομίας μέχρι τη στιγμή που ανακοινώθηκε ο θάνατός του, δυο ώρες μετά;

Τι προσπαθεί να κρύψει η Γερμανική Αστυνομία;

Γιατί πέταξε τα ρούχα και γιατί παρακρατεί οχτώ μέρες την σωρό του;

Η Ελληνική κυβέρνηση γιατί σιωπά τόσο εκκωφαντικά;

Ακούστε εδώ τη πρώτη συνέντευξη που έδωσαν η αδερφή του Γιώργου Ζαντιώτη, Μαρία Ζαντιώτη και η κοινή τους φίλη Μαίρη Πρόϊου, στον δημοσιογράφο Χρήστο Αβραμίδη για την Ελληνοφρένεια και οι οποίες αντιμετωπίζουν μαζί αυτήν την δραματική κατάσταση, από την πρώτη στιγμή που η αστυνομία, τους ανακοίνωσε τον θάνατο του Γιώργου.

Η αδερφή του νεκρού ζητά δικαιοσύνη με τρεμάμενη φωνή και συγκλονίζει. Θέλει να μάθει «γιατί σταμάτησε η καρδούλα του» και σπάει η φωνή της όταν περιγράφει πως βγήκαν με τον αδερφό της να διασκεδάσουν και δεν μπόρεσε να τον φέρει πίσω στη μητέρα του. Αναφέρει, επίσης, πως μετά από αυτό το περιστατικό δεν μπορεί να δει αστυνομικούς γιατί φοβάται.

Η Μαίρη Πρόϊου δηλώνει πως η αστυνομία πέταξε τα ρούχα του νεκρού χωρίς να ρωτήσει κανέναν και αναρωτιέται γιατί.

Οι δύο γυναίκες ευχαριστούν όλους όσους έχουν δείξει την αλληλεγγύη τους απ΄την πρώτη στιγμή, ανθρώπους ανεξαρτήτως εθνικότητας που ενδιαφέρθηκαν και μάζεψαν ακόμα και χρήματα. Στέκονται επίσης στις δραματικές ομοιότητες της συγκεκριμένης υπόθεσης με τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου και τη στάση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κλείνουν λέγοντας πως αυτή η αλληλεγγύη είναι απαραίτητη για να αντιμετωπίσουν τον Γολιάθ που έχουν απέναντί τους.

ΜέΡΑ25 και ΣΥΡΙΖΑ ζητούν απαντήσεις

Το Μέρα 25 σε ανακοίνωσή του τονίζει πως η Κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει εξηγήσεις για τον θάνατο του 24χρονου Έλληνα σε τμήμα στο Βούπερταλ και σημειώνει:

«Ο θάνατος του 24χρονου Έλληνα μετανάστη Γιώργου Ζαντιώτη σε αστυνομικό τμήμα στο Βούπερταλ της Γερμανίας πέρα από θλίψη δημιουργεί και πολλά ερωτηματικά. Οι συνθήκες παραμένουν αδιευκρίνιστες εξαιτίας και της ύποπτης στάσης των αρχών όπως διαφαίνεται από μια σειρά από κινήσεις: να μη δίνουν τη σορό του στην οικογένεια για αρκετές μέρες, να πετάνε τα ρούχα του και να εκδίδουν μια ανακοίνωση όπου κατηγορούν τον ίδιο τον νεκρό για τον θάνατό του.

Την ίδια στιγμή τα ΜΜΕ της Γερμανίας αναρωτιούνται γιατί δεν υπήρξε κάποια δημόσια ανακοίνωση για άνθρωπο που πέθανε μέσα σε αστυνομικό τμήμα με την Εισαγγελία να απαντά πως δεν συνιστούσε γεγονός άξιο δημοσίευσης! Τι συνέβη όμως πραγματικά στον Γιώργο Ζαντιώτη από την πρώτη επίθεση της αστυνομίας μέχρι τη στιγμή που ανακοινώθηκε ο θάνατός του, δυο ώρες αργότερα; Τι προσπαθεί να κρύψει η γερμανική αστυνομία την ώρα που κιόλας στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας προωθούνται αντιδραστικές ρυθμίσεις για περιορισμό των δημόσιων συναθροίσεων; Για ποιό λόγο ακριβώς η αστυνομία πέταξε τα ρούχα του και γιατί παρακρατεί τόσες μέρες την σορό του; Η ελληνική Κυβέρνηση και τα ελληνικά μέσα γιατί σιωπούν τόσο εκκωφαντικά; Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών οφείλουν να ζητήσουν άμεσα διευκρινήσεις και εξηγήσεις για το τραγικό αυτό συμβάν».

Σχετική δήλωση όμως έκανε και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης:

«Ένας ακόμη θάνατος μετανάστη.
Ένας ακόμη θάνατος ανθρώπου στα χέρια της Αστυνομίας.
Ένας ακόμη θάνατος που πυροδοτεί κύμα αντιδράσεων κατά της Αστυνομίας και σοβαρές υπόνοιες για επιχειρούμενη συγκάλυψη.
Όμως, αυτήν τη φορά στο ρόλο του θύματος βρίσκουμε ένα Ελληνόπουλο, πολίτη χώρας μέλους της ΕΕ, που έχασε τη ζωή του όχι στα χέρια κάποιας τριτοκοσμικής αστυνομίας, αλλά στην καρδιά της Ευρώπης, στο Βούπερταλ της Γερμανίας!
Ένας θάνατος που οι αρχές της Γερμανίας δείχνουν να βιάζονται να αποδώσουν σε παθολογικά αίτια, παρά τις μαρτυρίες της αδελφής του για άσκηση υπέρμετρης – και πιθανά μοιραίας – βίας, που θα περιμένουμε να ερευνηθούν επαρκώς.
Ένας θάνατος που δεν μπορεί να είναι, ούτε θα επιτρέψουμε να γίνει ο «Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής» του αυταρχισμού και της Αστυνομικής αυθαιρεσίας.
Ένας θάνατος που αφού δεν έχουν δοθεί τόσες μέρες μετά σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις, μας επιβάλλει να τις αναζητήσουμε μέσα από τα Ευρωπαϊκά Όργανα.
Η αστυνομική αυθαιρεσία και η συγκάλυψη ευθυνών για το θάνατο ενός νέου ανθρώπου δεν έχουν , δεν μπορούν να έχουν θέση στην Ευρώπη της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, στην Ευρώπη που δικαιούμαστε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Νέο εργατικό «ατύχημα» σε διανομέα της WOLT καταγγέλει το ΣΕΤΕΠΕ – Νοσηλεύεται στο Παπαγεωργίου

ΕΣΗΕΜ-Θ: Απειλή κατά της ελευθερίας του Τύπου η αγωγή κατά της Στ. Πουλημένη