in ,

«Θα ζούμε όπως θέλουμε εμείς»-Σε εξέλιξη η πολύχρωμη πορεία ελεύθερης έκφρασης του 7ου Αυτοοργανωμένου Thessaloniki Pride

πηγή: Τηλέμαχος Φασούλας

Με κεντρικό σύνθημα «Δεν θα ζήσουμε ούτε από τύχη ούτε για τα κέρδη τους, θα ζούμε όπως θέλουμε εμείς!» και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιείται η πολύχρωμη πορεία ελεύθερης έκφρασης του 7ου Αυτοοργανωμένου Thessaloniki Pride. «Τη βία τη ζούμε κάθε μέρα εδώ με κάθε αντριλίκι και κάθε σεξισμό» ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν ενώ δεκάδες ήταν οι φωνές που τόνιζαν ότι «στην Ομόνοια δεν έγινε ληστεία μπάτσοι και αφεντικά κάναν δολοφονία» αναφέρομενοι-ες στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου/ Zackie Oh.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν ήδη από την Τρίτη ενώ η πολύχρωμη διαδήλωση βγήκε στο δρόμο το απόγευμα με συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου. Κατά τη διάρκειά της οι διαδηλωτές/τριες όταν πέρασαν μπροστά από το μπαρ «Αχίλλειον» στη Λεωφόρο Νίκης φώναξαν συνθήματα αλληλεγγύης στη Γεωργία Μπίκα: «Η πατριαρχία βιάζει και σκοτώνει, στο δρόμο στη δουλειά ποτέ καμία μόνη», «Ακόμη και αν φορέσω τη φούστα μου καπέλο, όταν λέω όχι σημαίνει ότι δε θέλω», Έχετε λεφτά, έχουμε φωνή, όχι στη συγκάλυψη του κάθε βιαστή».

Οι διοργανωτές-τριες αναφέρουν στο κάλεσμά της διαδήλωσης ότι «το φετινό REclaim Pride έρχεται σε μια περίοδο όπου η ένταση της οικονομικής κρίσης έχει μετουσιωθεί σε σφοδρή επίθεση εις βάρος της πλειονότητας της κοινωνίας και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων και καταπιεσμένων ανάμεσά μας».

Photo Credit: Τηλέμαχος Φασούλας

«Εμείς ως ΛΟΑΤΚΙΑ+άτομα, εργαζόμενα και άνεργα, βιώνουμε καθημερινά την οικονομική εκμετάλλευση και την υποβάθμιση των ζωών μας σε κάθε επίπεδο. Η ακρίβεια στις τιμές των τροφίμων και η αύξηση των ενοικίων έχουν εξανεμίσει τους μισθούς και τις συντάξεις, ενώ η αρπαγή της πρώτης κατοικίας οδηγεί πολλά άτομα σε αστεγία. Με τη διάλυση των δημόσιων δομών του κράτους πρόνοιας, αλλά και την έλλειψη ελέγχων, βλέπουμε βασανισμένους ηλικιωμένους στα ιδιωτικά πλέον γηροκομεία ή βιασμένα παιδιά σε δομές ΜΚΟ που συσχετίζονται με επιχειρηματίες και την εκκλησία. Ταυτόχρονα, η υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας ωφελεί οικονομικά τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και τις κλινικές, καθώς εξωθεί στις τελευταίες τους έχοντες κάποιες οικονομίες.Για τους άλλους, οι συνέπειες μόνο τραγικές μπορούν να αποβούν. Την ίδια στιγμή στην παιδεία, η έλλειψη εκπαιδευτικών και η εντατικοποίηση των σπουδών, δημιουργούν ένα κλίμα βίας και ανταγωνισμού. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των τρένων, πέραν της αύξησης κόστους του ρεύματος και των μετακινήσεων, κόστισε και ανθρώπινες ζωές, από τη χρήση μαγκαλιών μέχρι τη μαζική δολοφονία 57+ ανθρώπων στα Τέμπη. Συνεπώς, σε κάθε κοινωνικό πεδίο ισχυροποιούνται οι εκμεταλλευτές εις βάρος των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (ΛΟΑΤΚΙΑ+, πρόσφυγες, μεταναστά, Ρομά κ.α.).»

Photo Credit: Τηλέμαχος Φασούλας

«Όλα αυτά, εμείς τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα, οι γυναίκες και οι θηλυκότητες τα βιώνουμε ακόμα πιο έντονα, μιας που δεν χωράμε στο συντηρητικό “καλούπι” των έμφυλων ρόλων (άντρας – στρατιώτης και προστάτης και γυναίκα-μάνα και νοικοκυρά), και με τη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας καλούμαστε να αναλάβουμε το βάρος ενός κράτους πρόνοιας που αποσύρεται, και που έχει την ανάγκη να ελέγχει και να κατηγοριοποιεί την έκφραση φύλου και σεξουαλικότητας, ώστε να αναπαράγει την ισχύ των από τα πάνω.

Photo Credit: Τηλέμαχος Φασούλας

Η διαδήλωση μάχεται ενάντια στον σεξισμό, την ομο/τρανσφοβία, τον ρατσισμός, τη φτωχοποίηση και εκμετάλλευση των εργαζομένων που συνεχώς διαπλέκονται και ενισχύονται μεταξύ τους. Όπως αναφέρει και το κάλεσμα τα παραπάνω «είναι κάποιες μόνο από τις πολλές μορφές έκφρασης ενός καταπιεστικού συστήματος, που έχει εδραιωθεί πάνω σε άκαμπτους συντηρητικούς θεσμούς και πατριαρχικές δομές».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κιουρί-at: Καμιά υποχώρηση στο κλίμα εκφοβισμού και στη μισαλλοδοξία

«Χώρος πρασίνου και παιδική χαρά»-Κινητοποίηση στην οδό Άνω Τζουμαγιάς για να μην τσιμεντοποιηθεί οικόπεδο της Εκκλησίας