in ,

«Χώρος πρασίνου και παιδική χαρά»-Κινητοποίηση στην οδό Άνω Τζουμαγιάς για να μην τσιμεντοποιηθεί οικόπεδο της Εκκλησίας

Κινητοποίηση για να παραμείνει ελεύθερος ένας χώρος πρασίνου, που μέχρι πριν λίγα χρόνια λειτουργούσε ως παιδική χαρά, πραγματοποίησαν την Κυριακή το πρωί κάτοικοι της Κάτω Τούμπας μετά από κάλεσμα της δημοτικής παράταξης στον Δήμο Θεσσαλονίκης «Η Πόλη Ανάποδα».

Πρόκειται για οικόπεδο στην οδό Άνω Τζουμαγιάς, δίπλα στο ρέμα της Υφανέτ, το οποίο ανήκει στην Εκκλησία. Το οικόπεδο αυτό είναι άδειο και περιφραγμένο και, σύμφωνα με τις πληροφορίες της δημοτικής κίνησης, η Εκκλησία θέλει να το οικοδομήσει.

Αυτό έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής, καθώς πρόκειται για έναν από τους λιγοστούς χώρους πρασίνου σε έναν πυκνά δομημένο πολεοδομικό ιστό με ελάχιστο πράσινο και ελεύθερους χώρους που αποτελεί μια μικρή, αλλά σημαντική ανάσα αναψυχής και χαλάρωσης.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι στην πόλη πολλοί χώροι που ανήκουν στην Εκκλησία και ήταν χαρακτηρισμένοι ως χώροι πρασίνου απειλούνται το τελευταίο διάστημα με τσιμεντοποίηση και εκμετάλλευση real estate.

Όπως αναφέρει η δημοτική κίνηση για την περίπτωση του οικοπέδου στην οδό Άνω Τζουμαγιάς «ήδη στρώνεται το έδαφος για ακόμα περισσότερο τσιμέντο σε μια ήδη επιβαρυμένη γειτονιά και μάλιστα σε σημείο εξαιρετικά επικίνδυνο για το ρέμα».

Σύμφωνα με το κάλεσμα της κινητοποίησης «το πράσινο της πόλης κυμαίνεται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, 4-8 φορές κάτω από τις διεθνείς προδιαγραφές ενώ τα δέντρα και οι χώροι με πρασίνου δημιουργούν μια “πράσινη κουρτίνα” φιλτράροντας τον αέρα από μικροσωματίδια και βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα σε μια πόλη με αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που οδηγούν σε εκατοντάδες πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο». Στη Θεσσαλονίκη, όπως υπενθυμίζει και η Πόλη Ανάποδα, αυτή η «κουρτίνα» συνεχώς ξηλώνεται. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται φυσικά και στο ρέμα της Υφανέτ αλλά και γενικότερα στα ρέματα που επηρεάζουν θετικά το μικροκλίμα των γειτονικών περιοχών περιορίζοντας τις υψηλές θερμοκρασίες και το φαινόμενο της θερμικής αστικής νησίδας. Στόχος της κινητοποίησης ήταν  να αναδειχθούν τα ρέματα που είναι εγκαταλελειμμένα και να έρθουν στο φως της δημοσιότητας περιπτώσεις ρεμάτων που μπαζώθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες.

«Μέχρι το 2014 το οικόπεδο αυτό λειτουργούσε ως παιδική χαρά. Όταν έγιναν ζήτημα της πόλης οι επικίνδυνες παιδικές χαρές, τα όργανα ξηλώθηκαν και ο χώρος εγκαταλείφθηκε. Παλιότερα στην περιοχή υπήρχε και σχέδιο για ενιαία ανάδειξη του ρέματος της Υφανέτ ως χώρου πρασίνου, κάτι το οποίο επίσης δεν έχει γίνει. Γύρω από το οικόπεδο που βρίσκεται στο ρέμα έχουν χτιστεί μεγάλες πολυκατοικίες ενώ παλιότερα εμείς παίζαμε στην κοίτη του ρέματος» αναφέρει η Άννα Τζιούμπα, κάτοικος της περιοχής που συμμετείχε στην κινητοποίηση.

«Εμείς παίζαμε μικροί με τον αδερφό μου στην παιδική χαρά, μετά ξηλώθηκαν όλα χωρίς να ξέρω το λόγο. Τώρα είναι εγκαταλελειμμένο και χρειάζεται κάποιος να το φροντίσει. Αυτό που πάει να γίνει είναι αδιανόητο και πρέπει να σταματήσει» σημειώνει η Κορίνα Μιχαήλ, επίσης κάτοικος της περιοχής.

Ήδη μέλη της Πόλης Ανάποδα και κάτοικοι ξεκίνησαν να καθαρίζουν το χώρο ενώ κατά τη διάρκεια της κινητοποίησαν συγκεντρώθηκαν υπογραφές που θα δοθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο με αίτημα να περάσει στην ιδιοκτησία του Δήμου το οικόπεδο στην Άνω Τζουμαγιάς για να αξιοποιηθεί για τις κοινωνικές ανάγκες. Αίτημα των κατοίκων και της δημοτικής κίνησης είναι να παραμείνει ελεύθερος χώρος πρασίνου, να επανέλθει η παιδική χαρά, τηρώντας, φυσικά, όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας για τα παιδιά και να προστατευτεί και να αναδειχθεί το ρέμα της Υφανέτ ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής στην πόλη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Θα ζούμε όπως θέλουμε εμείς»-Σε εξέλιξη η πολύχρωμη πορεία ελεύθερης έκφρασης του 7ου Αυτοοργανωμένου Thessaloniki Pride

Διέλυσαν με χημικά το λοάτκια+ πάρτι του 7ου αυτοοργανωμένου Thessaloniki Pride στο ΑΠΘ