in

Κιουρί-at: Καμιά υποχώρηση στο κλίμα εκφοβισμού και στη μισαλλοδοξία

Την αλληλεγγύη της στην ανυπόστατα στοχοποιημένη εκπαιδευτικό εκφράζει η φεμινιστική συλλογικότητα Κιουρί-at με αφορμή τις αντιδράσεις για την ταινία «Αγόρια στο ντουζ» τονίζοντας ότι «με μοναδικό όπλο την προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση μία εκπαιδευτικός και ένα κινηματογραφικό έργο στοχοποιούνται από την εγχώρια ακροδεξιά και τα εγχώρια συστημικά ΜΜΕ».

Απέναντι σε αυτή την οργανωμένη παραπληροφόρηση η συλλογικότητα αναφέρει  τα εξής:

Η σουηδικής παραγωγής ταινία του Κρίστιαν Ζέτεμπεργκ, η οποία περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα streaming ταινιών Cinedu σχεδιάστηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και είναι εγκεκριμένη για εκπαιδευτική χρήση.

Πρόκειται για ένα φιλμ που μελετά κυρίαρχες αναπαραστάσεις της επιτέλεσης του φύλου με ένα γόνιμο και ερευνητικό τρόπο και οπωσδήποτε αποτελεί μια χρήσιμη συμβολή σε μια εκπαιδευτική διαδικασία.

Το κυνήγι μαγισσών και η στοχοποίηση εργαζόμενων εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση υπηρετεί με απροκάλυπτο τρόπο μικροπολιτικούς στόχους κατά τη διάρκεια μιας τοξικής προεκλογικής περιόδου. Καμία ανοχή απέναντι στην ακροδεξιά προπαγάνδα.

-Καμιά υποχώρηση στο κλίμα εκφοβισμού και στη μισαλλοδοξία.

-Αλληλεγγύη στην ανυπόστατα στοχοποιημένη εκπαιδευτικό.

 

Η απάντηση του σκηνοθέτη στις αντιδράσεις για την ταινία

 

«Υπέπεσε στην αντίληψη μας πως η ταινία μας, ‘Αγόρια στο Ντους’, βρέθηκε στη δημοσιότητα στα ελληνικά ΜΜΕ. Ο λόγος αφορά στη φερόμενη καταγγελία ενός γονιού, εις βάρος μίας καθηγήτριας που έδειξε την ταινία σε μία ομάδα παιδιών.

Υπήρξαν ισχυρισμοί πως αυτό το μικρού μήκους φιλμ είναι ερωτικού χαρακτήρα και απεικονίζει σεξουαλικές περιπτύξεις μεταξύ παιδιών. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι χωρίς καμία λογική και, ως σκηνοθέτες, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πως η ταινία και η θεματική της θα μπορούσε να ερμηνευτεί καθ’ αυτόν τον τρόπο. Η ταινία αυτή δε δείχνει απολύτως τίποτα τέτοιο.

Αυτή η παραπληροφόρηση που έχει γιγαντωθεί σε κάποια ελληνικά Μέσα είναι σοκαριστικά λανθασμένη και, πραγματικά, έχουμε σοβαρές αμφιβολίες πως κάποιος από τους ιθύνοντες αυτών των ισχυρισμών έχει δει την ταινία.

Τα ‘Αγόρια στο Ντους’ αφηγείται μία ιστορία αρσενικής φιλίας, πως δύο πολύ καλοί φίλοι εξερευνούν τις νόρμες της αρρενωπότητας, τι σημαίνει το να ‘γίνεις άνδρας’ και, σε τελική ανάλυση, πως η φιλία τους αυτή δέχεται ταυτόχρονα αμφιβολίες, αλλά και στήριξη από τους ενήλικες γύρω τους. Είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο φιλμ, με πολλαπλά βραβεία στο ενεργητικό του, συμπεριλαμβανομένου του Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία Μικρού Μήκους για Παιδιά, από το σημαίνον ECFA (Ευρωπαϊκή Ένωση Παιδικών Ταινιών), το οποίο μάλιστα φέρει την αιγίδα πολλών ευρωπαϊκών κινηματογραφικών Ινστιτούτων, ανάμεσά τους και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Το ‘Αγόρια στο Ντους’ χρησιμοποιείται καθημερινά σε εκπαιδευτικές πλατφόρμες σε ολόκληρη την Ευρώπη και το έχουν δει χιλιάδες παιδιά, από την πρώτη του προβολή, το 2021. Στηρίζουμε απερίφραστα την απόφαση της δασκάλας να χρησιμοποιήσει την ταινία στη σχολική αίθουσα. Οι ταινίες πρέπει να συζητιούνται και να υπάρχει διάλογος, μα είναι αναμφισβήτητα προβληματικό όταν γίνονται ισχυρισμοί πάνω σε μία ολωσδιόλου λανθασμένη βάση. Ελπίζουμε πως το ελληνικό κοινό θα δείξει την κριτική σκέψη, φιλτράροντας τις πληροφορίες που ανακινούνται αυτή τη στιγμή, και ότι οι άνθρωποι θα βρουν χρόνο να παρακολουθήσουν την ταινία εάν τους δοθεί η ευκαιρία.»

Κρίστιαν Ζέτεμπεργκ, σκηνοθέτης

25/05/2023

 

*H φωτογραφία που συνοδεύει την ανάρτηση προέρχεται από τη ν αφίσα της ταινίας Shower Boys, Christian Zetterberg, 2021

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παγκόσμια καμπάνια: «Ο Νότος αντιστέκεται»

«Θα ζούμε όπως θέλουμε εμείς»-Σε εξέλιξη η πολύχρωμη πορεία ελεύθερης έκφρασης του 7ου Αυτοοργανωμένου Thessaloniki Pride