in , ,

Συνελήφθη η πρόεδρος του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου Şebnem Korur Fincancı

πηγή: peoplesdispatch.org

Η Δρ. Şebnem Korur Fincancı συνελήφθη με την κατηγορία της διάδοσης τρομοκρατικής προπαγάνδας αφού αναφέρθηκε στην φερόμενη χρήση χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό εναντίον του PKK στο βόρειο Ιράκ.

Η πρόεδρος του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου (ΤΙΣ) Şebnem Korur Fincancı συνελήφθη την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου με την κατηγορία της διάδοσης τρομοκρατικής προπαγάνδας. Η σύλληψη έρχεται μετά τη συμμετοχή της Fincancı σε εκπομπή που συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) σχετικά με εικαζόμενη χρήση χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό εναντίον του PKK στο βόρειο Ιράκ.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής είπε ότι το διεθνές δίκαιο επιβάλλει να ερευνώνται τα γεγονότα από ανεξάρτητες αρχές. Τα κρατικά όργανα θεώρησαν από τη δήλωσή της ότι συντάσσεται στο πλευρό του PKK, το οποίο  είναι καταχωρημένο ως τρομοκρατική οργάνωση από το τουρκικό κράτος. Η Δρ. Fincancı απολύθηκε επίσης από τη θέση της προέδρου του ΤΙΣ και ανακοινώθηκε ότι θα διοριστεί νέα ηγεσία στο σωματείο.

Η Δρ Fincancı είναι ιατροδικαστής με εμπειρία δεκαετιών σε εργασίες κατά των βασανιστηρίων. Μεταξύ άλλων, είχε ερευνήσει θανάτους σε φυλακές στο Ισραήλ και τις Φιλιππίνες. Έχει διωχθεί για τον ακτιβισμό της σε πολλές περιπτώσεις και είχε συλληφθεί το 2016 για υποστήριξη της εκστρατείας για την ελευθερία του Τύπου.

Ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος δέχεται επίθεση

Ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος και η πρόεδρός του δέχθηκαν επίθεση μέσω των ΜΜΕ τις ημέρες πριν από τη σύλληψη, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιταχύνει την εισαγωγή νέων δομών σε επαγγελματικές ενώσεις, ιδιαίτερα στον ΤΙΣ.

Η επίθεση κατά του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου περιελάμβανε εκκλήσεις για κλείσιμο της οργάνωσης και αφαίρεση του διαβατηρίου της Dr Fincancı. Αυτό ήταν ένα μέτρο που ελήφθη κατά πολλών ακτιβιστών και ακαδημαϊκών στην Τουρκία που είχαν υπογράψει την Αίτηση για την Ειρήνη το 2016.

Η Αίτηση για την Ειρήνη δημοσιεύτηκε για να προειδοποιήσει ενάντια στη βία που ασκεί το τουρκικό κράτος στις κουρδικές περιοχές. Την υπέγραψαν περισσότερα από 2.000 άτομα, μεταξύ των οποίων πολλά μέλη του ΤΙΣ. Η κυβέρνηση αντέδρασε στο αίτημα με συκοφαντική εκστρατεία και άλλα κατασταλτικά μέτρα. Ένας μεγάλος αριθμός από τους υπογράφοντες αντιμετώπισαν ποινές φυλάκισης, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν. Όσοι έμειναν συνέχισαν να δέχονται πιέσεις, όπως συνέβη με ορισμένα μέλη του ΤΙΣ.

Ο ΤΙΣ έχει να επιδείξει μια μακρά προοδευτική παράδοση. Ορισμένες αναφορές των μέσων ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι η κίνηση κατά της δρ. Fincancı και της υπόλοιπης ένωσης είναι μια προσπάθεια της τρέχουσας κυβέρνησης να αποδυναμώσει τη φωνή τους πριν από τις εκλογές του 2023.

«Για πολύ καιρό, ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος διοικείται από καλά στελέχη που έχουν προωθήσει το δικαίωμα στην υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Αυτή είναι μια σημαντική διαφορά σε σύγκριση με άλλους ιατρικούς συλλόγους παγκοσμίως και είναι σημαντικό να τους προστατεύσουμε από απόπειρες να τους οδηγήσουν σε διαφορετικό δρόμο », δήλωσε ο Αλέξης Μπένος από τη Διεθνή Ένωση Πολιτικής Υγείας Ευρώπης (IAHPE) και το Κίνημα People’s Health.

πηγή: peoplesdispatch.org

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

When a party becomes a party

Επείγουσα έκκληση για επιχείρηση διάσωσης Ιρανού πρόσφυγα στην περιοχή του Έβρου