in , , ,

Συναυλία με το Grup Yorum – Σε εξέλιξη η δίκη Τούρκων και Κούρδων πολιτικών προσφύγων

Ξεκίνησε την Παρασκευή, 2 Ιουλίου, στις φυλακές Κορυδαλλού, η δίκη των 11 πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία και το Κουρδιστάν, που κατηγορούνται με ένα αόριστο κατηγορητήριο για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση καθώς και για άλλα αδικήματα που εντάσσονται στα πλαίσια του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Οι κατηγορούμενοι, παραμένουν προφυλακισμένοι από τις 19 Μαρτίου του 2020 μετά από εισβολή των ΕΚΑΜ και της αντιτρομοκρατικής σε κατοικία στα Σεπόλια, σε μία (ακόμα) επιχείρηση όπου οι κυβερνήσεις και οι μυστικές υπηρεσίες των δύο χωρών, παρά τις διαφορές τους στη μοιρασιά των θαλασσών της περιοχής, φάνηκε ότι συνεργάζονται πολύ καλά όταν απέναντι τους έχουν ανθρώπους που αγωνίζονται για την φιλία και την αλληλεγγύη των λαών της περιοχής και του κόσμου. Αντίστοιχα τα δύο κράτη, κόντρα στις εθνικιστικές και φιλοπόλεμες, πολλές φορές, θέσεις τους στέκονται μαζί τόσο στα πλαίσια και υπό την κηδεμονία του ΝΑΤΟ, όσο και στο κυνήγι εναντίον των μεταναστ(ρι)ών.


Οι 11 πολιτικοί πρόσφυγες, βρέθηκαν αυτόν τον καιρό, σε διαφορετικές φυλακές της Ελλάδας έτσι ώστε να μην μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους αλλά και με τους δικηγόρους τους. Μόνο ενόψει της έναρξης της δίκης στην ειδική δικαστική αίθουσα εντός των φυλακών Κορυδαλλού βρέθηκαν μετά από περισσότερο από έναν χρόνο μαζί, έτσι ώστε να μπορέσουν να προετοιμαστούν για τη δίκη τους.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η επιτροπή αλληλεγγύης πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία και το Κουρδιστάν σημειώνει για την υπόθεση:

«Στις 19 Μαρτίου 2020, πραγματοποιήθηκε έφοδος της “αντι”τρομοκρατικής σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες, στα γραφεία της Επιτροπής αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, καθώς και σε σπίτι στα Σεπόλια. Ο ιμπεριαλισμός και ο φασισμός του ΑΚP έδωσαν την εντολή για τις επιθέσεις αυτές. Πήραν σηκωτούς και με τη βία 26 από τους συντρόφους και τις συντρόφισσες μας, από τους οποίους οι 11 σύντροφοί συνελήφθησαν με την κατηγορία της τρομοκρατικής οργάνωσης. Μεταξύ των συντρόφων μας, από τα γραφεία μας , υπήρχαν σύντροφοι με κινητικά προβλήματα από το βασανιστήριο της υποχρεωτικής σίτισης, στην οποία υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της επταετούς απεργίας πείνας ενάντια στα λευκά κελιά (2000-2007).

Το ελληνικό κράτος, παίρνει παράδειγμα από το φασισμό της Τουρκίας και επιτείθεται στους λαούς, στους εργάτες, στους δρόμους, στους δημόσιους υπάλληλους και στους μαθητές. Ακόμα και στους νομούς που ψηφίζονται στο σύνταγμα, το ελληνικο κράτος παίρνει παραδείγματα από το φασισμό της Τουρκίας.

Με τους ισχύοντες νόμους, ο αγώνας για την απόκτηση δικαιωμάτων αύριο μεθαύριο θα ποινικοποιείται ως «τρομοκρατία» και από το ελληνικό κράτος. Οι επιθέσεις στους Τούρκους αγωνιστές δεν είναι ανεξάρτητες από τις επιθέσεις τις οποίες δέχεστε και εσείς. Το ελληνικό κράτος κατηγορεί τους Τούρκους αγωνιστές για «τρομοκρατία» , οι οποίοι είναι στην πραγματικότητα φίλοι του λαού της Ελλάδας.

Ο αγώνας των λαών της Τουρκίας για δημοκρατία και ελευθερία είναι αγώνας και του αδελφού ελληνικού λαού».

Αρνούνται να μπουν στη δικαστική αίθουσα χωρίς να μπορούν να κρατήσουν σε χαρτόνι τα πολιτικά τους μηνύματα

Σε ρεπορτάζ του Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου (τομέας Ελλάδας) με τον πολιτικό κρατούμενο από την Τουρκία, Şadi Naci Özpolat, ο οποίος εξηγεί τι διαδραματίστηκε την 1η μέρα του δικαστηρίου των 11 αγωνιστών από την Τουρκία και το Κουρδιστάν, γίνεται αναφορά στην άρνηση των κρατουμένων να παραστούν στη δίκη, χωρίς να τους επιτραπεί να κρατήσουν σε χαρτονένια πλακάατ τα πολιτικά τους μηνύματα για την κατάσταση στην Τουρκία.

Ο Şadi Naci Özpolat μπήκε στην αίθουσα ζητώντας από την έδρα να τους επιτρέψει να περάσουν τα πλακάτ όπως συνηθίζουν, αίτημα το οποίο η έδρα αρνήθηκε να κάνει δεκτό, παραγνωρίζοντας ότι αντίστοιχες συμβολικές παρεμβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί και σε άλλες δίκες προσφύγων από την Τουρκία και το Κουρδιστάν, καθώς αυτές αποτελούν μέρος της πολιτικής τους κουλτούρας, ενώ δεν παρεμποδίζουν με κάποιο τρόπο τη διεξαγωγή της δίκης.

Σήμερα Τετάρτη 7 Ιουλίου η δίκη συνεχίζεται.

Συναυλία με το Grup Yorum

Στα πλαίσια της δίκης αλλά και της αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους και στις αγωνιζόμενες στην Τουρκία, το Grup Yorum έρχεται στην Ελλάδα για δύο συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το συγκρότημα έχει πολλάκις βρεθεί στο στόχαστρο της καταστολής στη γειτονική χώρα, με επιδρομές στα γραφεία του όπου καταστράφηκαν μουσικά όργανα από την αστυνομία, με μέλη του να φυλακίζονται αλλά και να πεθαίνουν σε απεργίες πείνας τις οποίες πραγματοποιούν για να έχουν το δικαίωμα να τραγουδούν ελεύθερα.

Στη Θεσσαλονίκη η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Ιουλίου στις 20.00 στα γρασίδια της Φιλοσοφικής Σχολής. Καλέσματα στήριξης στον αγώνα του Grup Yorum έχουν γίνει από δεκάδες καλλιτέχνες, ανάμεσά στους οποίους είναι ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και η Φωτεινή Βελεσιώτου.

«Τα τραγούδια δε σταματούν, οι χοροί συνεχίζονται!» αναφέρουν τα μέλη του Grup Yorum δηλώνοντας πως θα συνεχίσουν να τραγουδούν για τις αγωνίες αλλά και τους αγώνες των λαών της περιοχής και το πείσμα τους αυτό, ζεσταίνει ανθρώπους που τραγουδούν και διεκδικούν τα δίκια τους στις γλώσσες όλου του κόσμου.

Ο Ιμπραήμ Γκιοκτσέκ, μέλος του συγκροτήματος, πέθανε στις 7 Μαΐου 2020 λίγες μέρες μετά τη λήξη της απεργία πείνας που πραγματοποιούσε, καθώς το σώμα του δεν άντεξε
Η Helin Bolek, μέλος του συγκροτήματος, πέθανε στις 3 Απριλίου 2020 βρισκόμενη σε απεργία πείνας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιμένουν στην ιδιωτικοποίηση του Λόφου Καστέλι: Ασφαλιστικά μέτρα κατά της Rosa Nera

Εφ.Συν.: Με εντολή Χαρδαλιά μπήκαν ασθενείς στη χώρα – Επικοινωνίες με «πακιστανικά» τηλέφωνα