in ,

Παίρνουν προσωπικό από τα Κέντρα Υγείας για να καλύψουν τα κενά στο ΕΚΑΒ

Την προσπάθεια της διοίκησης της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας να καλύψει τα κενά του ΕΚΑΒ με μπαλώματα και συγκεκριμένα με την διάθεση υγειονομικού προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας του νομού Θεσσαλονίκης, το οποίο δεν έχει καμιά εκπαίδευση στη παροχή άμεσης προνοσοκομειακής φροντίδας, καταγγέλλει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΝΙΘ:

“Το ΔΣ της ΕΝΙΘ καταγγέλλει την προσπάθεια της 4ης ΥΠΕ να καλύψει τα κενά στο ΕΚΑΒ με μπαλώματα και συγκεκριμένα με την διάθεση υγειονομικού προσωπικού από τα Κ.Υ. του νομού Θεσσαλονίκης (ιατρικό, νοσηλευτικό και παραιατρικό προσωπικό) που δεν έχουν καμιά εκπαίδευση στη παροχή άμεσης προνοσοκομειακής φροντίδας, για την κάλυψη των κενών στα πληρώματα του ΕΚΑΒ.

Συγκεκριμένα η Διοίκηση της 4ης ΥΠΕ «υπενθυμίζει» στους επιστημονικά υπεύθυνους των Κ.Υ. πως υποχρεούνται να διαθέτουν υγειονομικό προσωπικό ως πλήρωμα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ όταν, ανάλογα με το πρόγραμμα του ΕΚΑΒ, το ασθενοφόρο στελεχώνεται μόνο με έναν διασώστη. Ο όρος, βέβαια, υγειονομικός εκτός από γιατρό και νοσηλευτή περιλαμβάνει κι άλλους επαγγελματίες υγείας, όπως  παρασκευαστή μικροβιολογικού, κοινωνικό λειτουργό κτλ. Οπότε αυτοί θα μπορούν να παραλαμβάνουν επίσης τροχαίο από το δρόμο;

Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα από την απαράδεκτη ΠΝΠ της κυβέρνησης με την οποία επιχειρεί εν μία νυκτί να μετατρέψει πυροσβέστες, στρατιωτικούς, οδηγούς του ευρύτερου δημοσίου τομέα και των δήμων σε διασώστες ΕΚΑΒ, αυτό το έγγραφο έρχεται με τον χειρότερο τρόπο να επιβεβαιώσει πως η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σκοπό να καλύψει τις ανάγκες του ΕΚΑΒ  με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Τα τεράστια κενά στο ΕΚΑΒ δεν έχουν πέσει «από το ουρανό», αλλά τα έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ που υπηρετεί με απαρέγκλιτη συνέπεια η κυβέρνηση, στον ίδιο δρόμο με τις προηγούμενες. Οι ανάγκες υψηλού επιπέδου παροχής προνοσοκομειακής φροντίδας θυσιάζονται στο βωμό της πολιτική κόστους-οφέλους, που καθορίζει ως περιττό κόστος τις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας του λαού.

Η πολιτική του «όλοι τα κάνουν όλα» στον κρίσιμο χώρο της υγείας οδηγεί μόνο σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και θέτει τους ασθενείς και τους υγειονομικούς σε κίνδυνο. Έτσι, η άμεση παροχή Πρώτων Βοηθειών στον τόπο του συμβάντος πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό (γιατρούς και διασώστες) κάτι που θεωρείται τελείως απαραίτητο σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. Η χρήση του υγειονομικού προσωπικού των Κ.Υ. σε θέση διασώστη ΕΚΑΒ όχι μόνο δεν θα λύσει τα προβλήματα της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας. Αντίθετα θα επιδεινώσει τη κατάσταση στην ήδη υποβαθμισμένη λειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στις αγροτικές περιοχές. Δεν θα γίνουμε συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα!

Καλούμε όλα τα σωματεία και τους φορείς της πόλης να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα, καθώς αυτή η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας αφορά πρώτα από όλα τον λαό της περιοχής.

Απαιτούμε:

  • Να μην «αξιοποιηθεί» το υγειονομικό προσωπικό των Κ.Υ. για την κάλυψη κενών του ΕΚΑΒ.
  • Να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες προσλήψεις εκπαιδευμένου μόνιμου προσωπικού στο ΕΚΑΒ (διασωστών και ιατρών) για την πλήρη κάλυψη των αναγκών στελέχωσης των πληρωμάτων των ασθενοφόρων, ανανέωση και πλήρη τεχνική υποστήριξη του στόλου ασθενοφόρων μέσων επίγειων – πλωτών εναέριων, για τη κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών σε υπηρεσίες επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και ασφαλούς διακομιδής”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εξ αποστάσεως ακτινολογική εξέταση επιβάλει το υπουργείο Υγείας στη Β. Ελλάδα

Διδάσκεται η φιλοσοφία; Του Χρήστου Λάσκου