in ,

Εξ αποστάσεως ακτινολογική εξέταση επιβάλει το υπουργείο Υγείας στη Β. Ελλάδα

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Η 4η Υγειονομική Περιφέρεια αποφάσισε να εφαρμόσει μια νέα μέθοδο, μετά τα μαθήματα εξ αποστάσεως τώρα και ακτινολογική εξέταση εξ αποστάσεως. Λόγω της έλλειψης ακτινολόγων στο Γενικό Νοσοκομείο Πολυγύρου οι ακτινολόγοι στα δημόσια νοσοκομεία που υπάγονται στην 4η ΥΠΕ (ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Αγ. Παύλος, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα) καλούνται να γνωματεύσουν εξ αποστάσεως για τις ακτινογραφίες και τις αξονικές τομογραφίες.

Την απόφαση της διοίκησης της 4ης ΥΠΕ, και κατ’ επέκταση του υπουργείου Υγείας, καταγγέλλει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης η οποία κάνει λόγο για μια απαράδεκτη πρακτική που εγκυμονεί πολλαπλούς κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών και των υγειονομικών και υποβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΝΙΘ:

«Το ΔΣ της ΕΝΙΘ καταγγέλλει την απαράδεκτη πρακτική της Διοίκησης της 4ης ΥΠΕ, που εν μέσω καλοκαιρινών άδειων και μάλιστα τελευταία στιγμή, ενημερώνει τα ακτινολογικά τμήματα των νοσοκομείων της 4ης ΥΠΕ (ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Αγ. Παύλος, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα) πως αναλαμβάνουν εκ περιτροπής την εξ αποστάσεως γνωμάτευση απεικονιστικών εξετάσεων που διενεργούνται στο ΓΝ Πολυγύρου. Ένα τεράστιο όγκο εξετάσεων (χιλιάδες απλές ακτινογραφίες και αξονικές τομογραφίες) σε πρωινό ωράριο και κατά την εφημερία παράλληλα με τις υποχρεώσεις στο δικό τους νοσοκομείο, που θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση και υπερεφημέρευση.

Είναι μια πρακτική που εγκυμονεί πολλαπλούς κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών και των υγειονομικών και υποβαθμίζει έτι περαιτέρω τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους ασθενείς ενός ολόκληρου νομού, που μάλιστα την καλοκαιρινή περίοδο πολλαπλασιάζονται με την παρουσία χιλιάδων τουριστών. Άλλωστε το πρόβλημα έλλειψης ακτινολόγων στο ΓΝ Πολυγύρου είναι γνωστό στη ΔΥΠΕ από ετών και δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ώστε να επιλυθεί, παρά μόνο με μετακινήσεις προσωπικού τα προηγούμενα χρόνια. Ενώ τώρα προχωράνε ακόμα παραπέρα με την μεταφορά ενός τεράστιου όγκου δουλείας στις πλάτες των ιατρών των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης που ήδη στενάζουν, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο ιατρικού λάθους και δυνητικά αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία των ασθενών.

Για άλλη μια φορά, βλέπουμε πως η τεχνολογία αντί να αξιοποιείται προς όφελος των υγειονομικών και των ασθενών, αξιοποιείται από τους ιθύνοντες στην λογική της μείωσης του κόστους. Η εξάσκηση της Ιατρικής σε κάθε ειδικότητα, όπως και στην Ακτινολογία, δεν μπορεί να εφαρμόζεται με λογικές «δες μια εικόνα και πες μου τι είναι». Η ευθύνη ενός ακτινολόγου δεν έγκειται μόνο στην γνωμάτευση μιας απεικονιστικής εξέτασης, αλλά πρέπει να εξασφαλίζεται η επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό για την απόφαση της κατάλληλης εξέτασης για τον κάθε ασθενή, η παρουσία του στην διενέργεια της εξέτασης για την σωστή εφαρμογή της καθώς και την αντιμετώπιση τυχόν επιπλοκών από αυτήν. Τίποτα από όλα αυτά δεν εξασφαλίζεται σε αυτή την περίπτωση, υποβαθμίζοντας με αυτό τον τρόπο για άλλη μια φορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στο όνομα του κόστους.

Για άλλη μια φορά εισπράττουμε από τους ιθύνοντες την υποβάθμιση του ιατρικού έργου και την απαξίωση τόσο των υγειονομικών όσο και των ίδιων των ασθενών. Για άλλη μια φορά καλούμαστε να καλύψουμε τις «τρύπες» με «μπαλώματα» και να αναλάβουμε την ευθύνη για τα τεράστια κενά, που έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ που υπηρετεί η ίδια και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τα οποία μπορούν να λυθούν μόνο με μαζικές μόνιμες προσλήψεις.

Αντίθετα με αυτό τον τρόπο οδηγούν εκατοντάδες συναδέλφους στην πόρτα της εξόδου από το ΕΣΥ, στην διόγκωση των ελλείψεων, οδηγώντας σε συγχωνεύσεις και κλεισίματα κλινικών και νοσοκομείων.

Απαιτούμε από την ΔΥΠΕ να ανακαλέσει το πρόγραμμα εξ αποστάσεως γνωμάτευσης των απεικονιστικών εξετάσεων του ΓΝ Πολυγύρου, από τα νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ. Απαιτούμε την άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων του ΓΝ Πολυγύρου με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Νέο εργατικό ατύχημα στον τομέα καθαριότητας δήμου της Θεσσαλονίκης

Παίρνουν προσωπικό από τα Κέντρα Υγείας για να καλύψουν τα κενά στο ΕΚΑΒ