in ,

Να ανακληθεί η Υπουργική Απόφαση έξωσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Κείμενο υπογραφών για στήριξη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Στο πλευρό του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στέκονται μέσα από κείμενο στήριξης που συνυπογράφουν, πολίτες, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, επιστήμονες, άνθρωποι του βιβλίου και των τεχνών εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία τους για την πρόσφατη (11.8.2023) απόφαση της υπουργού Πολιτισμού με την οποία ανακαλείται η παραχώρηση του κτιρίου της οδού Ερμού στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).

«Η ρητή αναφορά στο σκεπτικό της Υπουργικής Απόφασης ότι μια πρόσφατη εκδήλωση για το ναυάγιο της Πύλου αντίκειται στους καταστατικούς σκοπούς του Συλλόγου και τους όρους παραχώρησης του κτιρίου, αποτελεί επικίνδυνη και αντιδημοκρατική πρακτική: εισάγει καθεστώς λογοκρισίας, με την υπουργό στον ρόλο εκείνου που ελέγχει και εγκρίνει το περιεχόμενο των εκδηλώσεων ενός συνδικαλιστικού και επιστημονικού φορέα, ενώ στερεί από τους πολίτες της Αθήνας έναν χώρο πολιτισμού, καλλιέργειας και προβληματισμού» σημειώνεται μεταξύ άλλων στο κείμενο στήριξης που ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης, ώστε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων να εξακολουθήσει να στεγάζει τις δράσεις του στην επί 41 έτη έδρα του, και ο χώρος να συνεχίσει να συμβάλλει στην προαγωγή της επιστήμης, του πολιτισμού και στη διάδοση ιδεών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει καταθέσει ήδη εξώδικο στην απόφαση της της υπουργού Πολιτισμού, με την οποία ανακαλείται η παραχώρηση στον ΣΕΑ του κτηρίου.

Μεταξύ άλλων ο Σύλλογος κατηγορεί την Λίνα Μενδώνη ότι, με το πρόσχημα της δήθεν προστασίας του ακινήτου μνημείου, επιχειρεί να επέμβει με αυταρχισμό στην εσωτερική λειτουργία του συλλόγου με σκοπό να πλήξει την συνδικαλιστική του δραστηριότητα  και κάνοντας μάλιστα έξωση στο ΣΕΑ μετά από 41χρονια «από την ιστορική του έδρα, ένα κτήριο, που, στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, είναι ταυτισμένο με τις πολύπλευρες δράσεις που αναπτύσσει το σωματείο μας, εντός του πλαισίου των καταστατικών του σκοπών, οι οποίοι φυσικά (όπως και οι σκοποί κάθε συνδικαλιστικού σωματείου) δεν εξαντλούνται στη διαφύλαξη και προαγωγή των -εν στενή εννοία- όρων αμοιβής και παροχής της εργασίας μας στο Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά αφορούν εξίσου την ενάσκηση της αρχαιολογικής επιστήμης και τη θέση των μελών μας στην κοινωνία των πολιτών».

Κείμενο υπογραφών για στήριξη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία και τη βαθιά μας ανησυχία για την πρόσφατη (11.8.2023) απόφαση της υπουργού Πολιτισμού με την οποία ανακαλείται η παραχώρηση του κτιρίου της οδού Ερμού στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ). Το κτίριο δεν αποτελεί μόνο έδρα του Συλλόγου και χώρο επιστημονικών εκδηλώσεων, αλλά για δεκαετίες λειτουργεί ως ζωντανός χώρος πολιτισμού, ιδεών και ελεύθερης έκφρασης. Πέρα από τις δραστηριότητες του Συλλόγου (σεμινάρια, ομάδα παραδοσιακών χορών, βιβλιοθήκη, κινηματογραφική ομάδα, λέσχη ανάγνωσης), έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές, συζητήσεις, φεστιβάλ τέχνης, εκδηλώσεις σχολείων κ.ά. Όσοι και όσες υπογράφουμε γνωρίζουμε καλά τη δράση αυτή, καθώς την έχουμε παρακολουθήσει ή και συμμετάσχει ενεργά.

Η ρητή αναφορά στο σκεπτικό της Υπουργικής Απόφασης ότι μια πρόσφατη εκδήλωση για το ναυάγιο της Πύλου αντίκειται στους καταστατικούς σκοπούς του Συλλόγου και τους όρους παραχώρησης του κτιρίου, αποτελεί επικίνδυνη και αντιδημοκρατική πρακτική: εισάγει καθεστώς λογοκρισίας, με την υπουργό στον ρόλο εκείνου που ελέγχει και εγκρίνει το περιεχόμενο των εκδηλώσεων ενός συνδικαλιστικού και επιστημονικού φορέα, ενώ στερεί από τους πολίτες της Αθήνας έναν χώρο πολιτισμού, καλλιέργειας και προβληματισμού.

Η απόφαση, η οποία μπορεί να εκληφθεί μόνο ως «τιμωρία» του Συλλόγου για τη δράση του, πέραν της αυταρχικότητας και της αντιδημοκρατικότητάς της, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για τον ρόλο του Υπουργείου. Ως πανεπιστημιακοί, ερευνητές, επιστήμονες, άνθρωποι του βιβλίου και των τεχνών, αλλά πάνω από όλα ως πολίτες ζητάμε την άμεση ανάκληση της απόφασης, ώστε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων να εξακολουθήσει να στεγάζει τις δράσεις του στην επί 41 έτη έδρα του, και ο χώρος να συνεχίσει να συμβάλλει στην προαγωγή της επιστήμης, του πολιτισμού και στη διάδοση ιδεών. Δεν μπορούμε να σιωπήσουμε, αντιθέτως αισθανόμαστε την επιτακτική ανάγκη να σταθούμε στο πλευρό του ΣΕΑ.

Aν συμφωνείτε, μπορείτε να στείλετε το ονοματεπώνυμο και την ιδιότητά σας στο [email protected] .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρέμβαση στην παραλία του Άη Γιάννη από το Κίνημα Ελεύθερης Παραλίας Θάσου

Νοσοκομείο Σερρών: Μετά τους παθολόγους ζητούν την μετακίνηση νεφρολόγων στον Πολύγυρο