in ,

Μπαγκλαντές: Αντιμέτωπος με φυλάκιση για μια ανάρτηση στο facebook – Δράση αλληλεγγύης στην Αθήνα

Ο Shahnewaz Chowdhury αγωνιούσε για τον αντίκτυπο που θα είχε στο χωριό του ένας νέος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βασισμένος στην καύση άνθρακα. Πόσταρε στο Facebook για να εκφράσει τις ανησυχίες του. Σήμερα αντιμετωπίζει πολυετή φυλάκιση επειδή μίλησε.

Ακτιβίστριες και ακτιβιστές των δικτύων της Διεθνούς Αμνηστίας για το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης και το προσφυγικό – μεταναστευτικό, βρεθήκαν στην Πρεσβεία του Μπαγκλαντές το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο της δράσης αλληλεγγύης παρέδωσαν την έκκληση σχετικά με την υπόθεση του Shahnewaz και γνωστοποιήσαν τα αιτήματά τους.

«Οι υπερασπίστριες/στές δικαιωμάτων ανά τον κόσμο διώκονται και φυλακίζονται. Δεν θα σταματήσουμε να υψώνουμε τις φωνές μας μέχρι κάθε άτομο να μπορεί να εκφράζεται και να διαδηλώνει ελεύθερα!», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Όπως σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία για την υπόθεση:

«Μεγάλος οπαδός του κρίκετ, ο Shahnewaz παίζει από την παιδική του ηλικία. Έχει επίσης πάθος για τη συγγραφή και χρησιμοποιεί τον γραπτό λόγο για να μιλήσει για τους αγώνες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην περιοχή του, το Banshkhali, μια παράκτια περιοχή με χαμηλό υψόμετρο στα νοτιοανατολικά του Μπαγκλαντές, ευάλωτη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το νέο ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο με καύση άνθρακα στο χωριό του Shahnewaz υποτίθεται ότι θα αποτελούσε σημείο καμπής για την ανάπτυξη της περιοχής. Όμως ο ίδιος φοβόταν για την περιβαλλοντική καταστροφή που θα επέφερε.

Στις 26 Μαΐου 2021, η περιοχή σαρώθηκε από μια καταιγίδα. Ισχυρές βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι σφυροκόπησαν το χωριό. Τα σπίτια καταστράφηκαν. Ανησυχώντας για τις επιπτώσεις των περιβαλλοντικά επιζήμιων έργων, όπως το νέο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, το οποίο πίστευε ότι είχε συμβάλει στην αύξηση των παλιρροϊκών κυμάτων, ο Shahnewaz μπήκε στο Facebook για να εκφράσει τις ανησυχίες του. Ενθαρρύνοντας τις/τους νέες/-ους να μιλήσουν, έγραψε: «Η νεολαία του Banshkhali πρέπει να αντισταθεί στην αδικία και να υποστηρίξει την ανάπτυξη γράφοντας ατρόμητα».

Την επόμενη μέρα, η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατέθεσε μήνυση κατά του Shahnewaz, κατηγορώντας τον για ανάρτηση ψευδών πληροφοριών. Στις 28 Μαΐου 2021, συνελήφθη από την αστυνομία για την ανάρτησή του στο Facebook βάσει του καταπιεστικού νόμου του Μπαγκλαντές για την ψηφιακή ασφάλεια. Κρατήθηκε σε απάνθρωπες συνθήκες για 80 ημέρες, χωρίς δίκη. Ο Shahnewaz αποφυλακίστηκε με εγγύηση στις 16 Αυγούστου 2021 αλλά, αν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει πολυετή φυλάκιση.

Απαίτησε δικαιοσύνη για τον Shahnewaz τώρα. Υπέγραψε την έκκληση για δικαιοσύνη εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Όχι» στην ατομική αξιολόγηση – Μαζική πορεία των εκπαιδευτικών στη Θεσσαλονίκη (φωτό)

RSA: Η τραγική διαδρομή ενός Σύρου πρόσφυγα, από την Ελλάδα πίσω στη σεισμόπληκτη Αφρίν