in ,

Μεξικό: Δεύτερη Εθνική Συνέλευση των Ιθαγενών Λαών και Κοινοτήτων για το Νερό και τη Ζωή

525 άτομα και 125 συλλογικότητες, οργανώσεις, δίκτυα, αυτόχθονες λαοί και κοινότητες από 18 πολιτείες του Μεξικού και 6 χώρες του κόσμου συναντήθηκαν στις 18-20 Φεβρουαρίου στο Μεξικό για να συζητήσουν και να οργανωθούν για την υπεράσπιση του Νερού και της Ζωής. Για δύο ημέρες συζήτησαν τη σημασία της προώθησης συντονισμένων δράσεων και της από κοινού αντιμετώπισης της στέρησης του νερού και της κρίσης του νερού που προκαλούν οι εθνικές και πολυεθνικές εταιρείες.

Ανακοίνωση της Δεύτερης Εθνικής Συνέλευσης για το Νερό και τη Ζωή

Καλώς ήρθατε στο Σπίτι των Ιθαγενών Λαών και Κοινοτήτων “Samir Flores Soberanes”. Όσοι και όσες συμμετέχουμε και προσυπογράφουμε τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στη Δεύτερη Εθνική Συνέλευση για το Νερό και τη Ζωή

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ:

Πρώτον. Σήμερα, 20 Φεβρουαρίου, συμπληρώνεται η τέταρτη επέτειος της άνανδρης δολοφονίας του αδελφού μας Samir Flores Soberanes. Ο αγώνας του ενάντια στο Ολοκληρωμένο Έργο Μορέλος και η ανοιχτή αντίθεσή του στο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο της Χουέσκα οδήγησαν το ναρκο-κράτος να διατάξει την εκτέλεσή του. Τέσσερα χρόνια μετά, δεν καταδικάζουμε απλώς την καθυστέρηση της δικαιοσύνης και την ατιμωρησία, αλλά απαιτούμε αλήθεια και δικαιοσύνη για τον Samir. Σήμερα επιβεβαιώνουμε ότι οι σπόροι που έσπειρε κατά τη διάρκεια του αγώνα του ανθίζουν σε αυτή τη Δεύτερη Εθνική Συνέλευση για το Νερό και τη Ζωή.

Δεύτερον. Οι λαοί, οι συνοικίες, οι φυλές, τα έθνη, οι κοινότητες, οι οργανώσεις, οι συλλογικότητες, οι άνδρες και οι γυναίκες που αγωνίζονται και αντιστέκονται ενάντια στο καπιταλιστικό και πατριαρχικό σύστημα και για την υπεράσπιση του Νερού και της Ζωής, ζουν έναν πόλεμο εξόντωσης με λεηλασίες, αποψιλώσεις, αναγκαστικούς εκτοπισμούς, διώξεις, φυλακίσεις, εξαφανίσεις και δολοφονίες ενάντια στους ιθαγενείς λαούς και τις κοινότητές μας. 530 χρόνια μετά συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε κυβερνήσεις και εταιρείες που υποδύονται τον μετασχηματισμό: αυτός ο πόλεμος των κατακτητών δεν είναι δικός μας.

Τρίτον. Σε μια συνέλευση ολομέλειας και τρεις ομάδες εργασίας, στις 18 και 19 Φεβρουαρίου, στην Πέμπτη Συνοικία του Σαντιάγο Μεσκιτιτλάν (στον δήμο Αμεάλκρο της πολιτείας Κερέταρο), συγκεντρωθήκαμε 525 άτομα, 125 συλλογικότητες, οργανώσεις, δίκτυα, ελεύθερα μέσα ενημέρωσης, αυτόχθονες λαοί και κοινότητες, όλοι και όλες από 18 διαφορετικές πολιτείες του Μεξικού: Γουαναχουάτο, Κερέταρο, Πολιτεία του Μεξικού, Οαχάκα, Σαν Λουίς Ποτοσί, Τλασκάλα, Πουέμπλα, Αγουασκαλιέντες, Μορέλος, Βερακρούς, Τσιάπας, Χαλίσκο, Μιτσοακάν, Γιουκατάν, Μπάχα Καλιφόρνια, Κοαχουίλα, Κιντάνα Ρο και την Πόλη του Μεξικού, και 6 χώρες του κόσμου: Κολομβία, Ιταλία, Καναδάς, Πουέρτο Ρίκο, Αργεντινή και Χιλή, όπου όλοι και όλες αποφασίσαμε να αγωνιστούμε για τη ζωή.

Τέταρτον. Η Δεύτερη Εθνική Συνέλευση για το Νερό και τη Ζωή προτίθεται να συγκεντρώσει τους πολύ διαφορετικούς αγώνες, τις αντιστάσεις και τις εξεγέρσεις που λαμβάνουν χώρα σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας, αλλά και τους αγώνες που βρίσκονται πέρα από τα σύνορά μας. Ο στόχος: να αναλύσουμε, να συζητήσουμε και να οργανωθούμε για την υπεράσπιση του Νερού και της Ζωής, να αντιμετωπίσουμε την κρίση του νερού που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, αλλά, κυρίως, να αρθρώσουμε τους αγώνες και τις αντιστάσεις σε μια παγκόσμια προοπτική. Αυτό αποτελεί μια οργανωτική πρόκληση για τους λαούς μας απέναντι στο καπιταλιστικό και πατριαρχικό σύστημα.

Πέμπτο. Υπάρχουν σαφή σημάδια του πλανητικού πολέμου που αντιμετωπίζουμε σήμερα:

Α) Η λεηλασία, η εξόρυξη, η διακίνηση, η πώληση και η εκμετάλλευση του νερού. Β) Η εξαφάνιση των δασών, των ποταμών, των θαλασσών, των ορυκτών, της χλωρίδας, της πανίδας, του πολιτιστικού και γλωσσικού μας πλούτου και ποικιλομορφίας. Γ) Η επιβολή των «μεγάλων έργων», όπως το Τρένο Μάγια, ο Διαωκεάνιος Διάδρομος και το Ολοκληρωμένο Έργο Μορέλος και Δ) η με κάθε μέσο επιδίωξη να βάλουν τέλος στην αυτονομία των ιθαγενών λαών μας.

Αυτοί οι τρόποι εξόντωσης της ζωής υποστηρίζονται από τους ισχυρούς με τη βία που παίρνει τη μορφή της στρατιωτικοποίησης των εδαφών μας, με την αχαλίνωτη χρήση της αντιεξέγερσης, καθώς και με την ατιμωρησία και το «ελεύθερο» που προνομιακά απολαμβάνει το οργανωμένο έγκλημα.

Έκτο. Οι ιθαγενείς λαοί και οι κοινότητες της CNI-CIG, μαζί με τις άλλες συλλογικότητες, οργανώσεις, δίκτυα και άτομα, που συγκεντρώθηκαν στη Δεύτερη Εθνική Συνέλευση για το Νερό και τη Ζωή, συμφωνούν στις ακόλουθες συντονισμένες δράσεις:

– Στις 4 και 5 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η Εθνική Συνέλευση του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου, με θέμα: «Μπροστά στην αυξανόμενη βία του ναρκο-κράτους και την επιβολή των “μεγάλων έργων”, και για να απαντήσουμε συλλογικά: Πώς συνεχίζουμε;». Συμφωνήσαμε να συμμετάσχουμε με μια επιτροπή των λαών για να παρουσιάσουμε τα ψηφίσματα και τις συμφωνίες αυτής της Δεύτερης Εθνικής Συνέλευσης για το Νερό και τη Ζωή, με στόχο να συναντηθούν οι αγώνες μας.

– Στις 8 και 9 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, καλούμε σε συμμετοχή στις διάφορες κινητοποιήσεις ενάντια στη στρατιωτικοποίηση της χώρας και τη βαθιά ανασφάλεια.

– Στις 22 Μαρτίου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, καλούμε σε συντονισμό και πραγματοποίηση μιας Παγκόσμιας Δράσης ενάντια στη στέρηση του Νερού και για το δικαίωμα στη Ζωή. Τα Ηνωμένα Έθνη τιμούν και αναγνωρίζουν αυτή τη μέρα για να θυμίζει τη σημασία της πρόσβασης στο πόσιμο νερό ως βασική ανάγκη της ανθρωπότητας. Από την άλλη, οι λαοί και οι κοινότητές μας αντιμετωπίζουν την απαλλοτρίωση, την ιδιωτικοποίηση και τη λεηλασία του νερού. Ιδιαίτερα καταγγέλλουμε τις εταιρείες λεηλασίας όπως η Nestle, η Bonafont, η Danone, η Coca-cola και οι εταιρείες τουριστικών ακινήτων κ.λπ.

– Στις 10 Απριλίου, στο πλαίσιο της 104ης επετείου από τη δολοφονία του στρατηγού Εμιλιάνο Ζαπάτα, καλούμε σε συντονισμό και συμμετοχή σε μια Παγκόσμια Δράση κατά του Πολέμου και της Στρατιωτικοποίησης που στρέφεται κατά των λαών μας.

– Στις 10 Ιουνίου θα καταγγείλουμε την καταστολή του Δικτύου για την Υπεράσπιση του Νερού και της Ζωής (REDAVI) και του Αυτόνομου Συμβουλίου του Σαντιάγο Μεσκιτιτλάν το 2022.

– Στις 17 Νοεμβρίου είναι η 40η επέτειος από την ίδρυση του Ζαπατιστικού Στρατού για την Εθνική Απελευθέρωση (EZLN) και την 1η Ιανουαρίου 2024 είναι η 30η επέτειος της εξέγερσης. Καλούμε στην προετοιμασία και οργάνωση πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, κινητοποιήσεων και ενός ευρέος φάσματος δραστηριοτήτων, όπως συντονισμένες παγκόσμιες δράσεις, εθνικές ή/και διεθνείς.

– Στις 12 και 13 Αυγούστου, για να δώσουμε συνέχεια στο έργο που επιτεύχθηκε σε αυτή τη Δεύτερη Εθνική Συνέλευση για το Νερό και τη Ζωή, προτείνουμε να πραγματοποιηθεί η Τρίτη Εθνική Συνέλευση στην ιθαγενή περιοχή Σοτσιμίλκο [στην ευρύτερη περιοχή της Πόλης του Μεξικού]. Η πρόταση αυτή θα σταλεί στους κατοίκους της περιοχής και θα περιμένουμε την απόφασή τους.

Τέλος, μέσα από τους αγώνες και την αντίστασή μας, όσοι και όσες συμμετείχαμε στη Δεύτερη Εθνική Συνέλευση για το Νερό και τη Ζωή…

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

– Να παρουσιαστούν ζωντανοί ο Antonio Díaz Valencia και ο Ricardo Arturo Lagunes Garza, οι οποίοι εξαφανίστηκαν από τις 15 Ιανουαρίου στην Ακίλα του Μιτσοακάν.

– Να παρουσιαστούν άμεσα ζωντανά τα 43 αδέλφια μας σπουδαστές από την Αγιοτσινάπα. Πάνω από 8 χρόνια έχουν περάσει χωρίς αλήθεια και δικαιοσύνη, ο Τέταρτος Μετασχηματισμός προσφέρει μόνο ατιμωρησία και σιωπή.

– Να σταματήσει η καταστολή από τη δημοτική και κρατική αστυνομία κατά της κοινότητας των ιθαγενών Μάγιας Σιτιλπέχ και Ισαμάλ στο Γιουκατάν. Η παρενόχληση και η καταστολή είναι πιο έντονη κατά των γυναικών και των ηλικιωμένων, που υπερασπίζονται τη ζωή, τη γη και το νερό ενάντια στις χοιροτροφικές μονάδες.

– Απαιτούμε δικαιοσύνη για την αυτόνομη κοινότητα Ναουάτλ της Οστούλα στο Μιτσοακάν, για την πρόσφατη εξωδικαστική εκτέλεση τριών μελών της Κοινοτικής Πολιτοφυλακής, και την τιμωρία των ενόχων που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα.

– Να σταματήσει η ποινικοποίηση και η παρενόχληση της κοινότητας Μπινιζά στο Πουέντε Μαδέρα της Οαχάκα και της Συνέλευσης των Λαών του Ισθμού για την Υπεράσπιση της Γης και του Εδάφους (APIIDTT) για τον αγώνα τους ενάντια στο βιομηχανικό πάρκο του Διαωκεάνιου Διαδρόμου που θέλουν να εγκαταστήσουν σε κοινοτικά εδάφη, έργο που θα επηρεάσει το ήδη λιγοστό νερό της περιοχής.

– Να κλείσει η δικαστική διαδικασία κατά των Miguel López Vega και Alejandro Torres Chocolat, μελών του Μετώπου των Λαών για την Υπεράσπιση της Γης και του Νερού σε Μορέλος, Πουέμπλα και Τλασκάλα.

– Να κλείσει η έρευνα κατά των συντρόφων και συντροφισσών του Αυτόνομου Συμβουλίου του Σαντιάγο Μεσκιτιτλάν στο Αμεάλκρο του Κερέταρο και οι δικαστικές διαδικασίες εναντίον τριών μελών του REDAVI στο Κερέταρο.

 

Για την ανασυγκρότηση των Λαών μας!

Ποτέ ξανά ένα Μεξικό χωρίς εμάς!

Ο Ζαπάτα ζει, ο αγώνας συνεχίζεται!

Ο Σαμίρ ζει, ο αγώνας συνεχίζεται!

Μέχρι η αξιοπρέπεια και η δικαιοσύνη να γίνουν συνήθεια!

Το νερό δεν είναι για πούλημα!

Ζωντανούς τους πήραν, ζωντανούς τους θέλουμε!

Όχι στο Τρένο Μάγια!

Όχι στο Ολοκληρωμένο Έργο Μορέλος!

Όχι στον Διαωκεάνιο Διάδρομο!

Ζήτω ο EZLN!

Ζήτω η CNI-CIG!

Πηγή: Otomíes en Resistencia y Rebeldia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μαρία Φράγκου: Οι φεμινιστικοί αγώνες είναι αγώνες για το μέλλον και τη συνέχεια της ζωής

Απετράπη έξωση οικογένειας στην Καλαμαριά