in

Ιστορίες μέσα στην Ιστορία

Ιστορίες μέσα στην Ιστορία

Πέντε νέα παιδιά ξετυλίγουν την Ιστορία μέσα από ιστορίες. Αλλάζουν συνεχώς ρόλους, ηλικίες, εποχές κα μας ταξιδεύουν μέσα απο αληθινά περιστατικά στα τελευταία 100 χρόνια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Με βάση αυτά τα περιστατικά έχει “γεννηθεί”  το έργο του Γιάννη Καλαβριανού Γιοι και κόρες, το οποίο -αφού το απολαύσαμε τον περασμένο χειμώνα στη Θεσσαλονίκη από την Εταιρεία Θεάτρου «Sforaris»- τώρα επέστρεψε για λίγες παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς (31 Οκτωβρίου -10 Νοεμβρίου).

Ο Καλαβριανός, που σκηνοθετεί επίσης την παράσταση, βασίστηκε για το κείμενο του σε 85 μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις ηλικιωμένων από όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Κομοτηνή, Βόλο, Πάτρα, Κιλκίς, Κοζάνη, Δράμα, Αμοργό, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Τρίκαλα, Χαλκιδική, Ιθάκη, Λευκωσία κ.λ.π.) και την Κύπρο, από τους οποίους ζητήθηκε να θυμηθούν την ξεχωριστή ιστορία που σημάδεψε τη ζωή τους. Από αυτές τις προσωπικές ιστορίες επελέγησαν 12, οι οποίες διαδραματίστηκαν παράλληλα με γνωστά ιστορικά γεγονότα.

Ο θεατής λοιπόν, έχει την ευκαιρία να βρεθεί από τα χρόνια του πρώτου κύματος της μετανάστευσης στην Αμερική, τις άγνωστες ιστορίες της Κατοχής, τους βομβαρδισμούς της Θεσσαλονίκης και τις εκατέρωθεν απώλειες του Εμφυλίου, έως τις δεκαετίες ’50 και ’60, την ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου, να δει πώς βίωναν τον έρωτα στα χρόνια της Χούντας, την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και να φτάσουμε πιο κοντά στο σήμερα ως και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Όλοι οι άνθρωποι ζούνε τις μικρές τους ιστορίες κάτω από την σκιά της επίσημης Ιστορίας της χώρας και, όπως σημειώνει και ο σκηνοθέτης, «οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν –τις περισσότερες φορές– μια ακόρεστη ανάγκη να μιλήσουν». Αφορμή γι’ αυτή την παράσταση ήταν η πρόσφατη απώλεια του παππού του. Έτσι άρχισε να συλλέγει μνήμες από αληθινά περιστατικά «για να προλάβουν να ειπωθούν οι ιστορίες που κατά κάποιον τρόπο έφτιαξαν αυτό που είμαστε σήμερα. Οι συναντήσεις με ηλικιωμένους έγιναν σε δύο φάσεις. Η πρώτη κράτησε 13 μήνες μέχρι την άνοιξη του 2012 και η δεύτερη, από τη μέρα της πρώτης παράστασης και συνεχίζεται μέχρι σήμερα» εξηγεί.

Τα σκηνικά και κοστούμια είναι των Αλεξάνδρας Μπουσουλέγκα και Ράνιας Υφαντίδου, η μουσική του Χρύσανθου Χριστοδούλου, και επι σκηνής εμφανίζονται οι ηθοποιοί Γιώργος Γλάστρας, Άννα Ελεφάντη, Αλεξία Μπεζίκη, Γιώργος Παπαπαύλου, Στέφη Πουλοπούλου και στο τραγούδι η Χριστίνα Μαξούρη.

Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς (Μεταμορφώσεως 7-9, Καλαμαριά).

Παραστάσεις έως και τις 10 Νοεμβρίου καθημερινά (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) στις 9:15 το βράδυ. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2310 458591.

 

Έλσα Σπυριδοπούλου για το Φίλμ Νουάρ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ορατότης μηδέν…Του Παντελή Μπουκάλα

Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης