in ,

Η Πολωνία χρησιμοποιεί την πανδημία του Covid-19 ώστε να πιέσει για περαιτέρω περιορισμούς στα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών

Η Πολωνία χρησιμοποιεί την πανδημία του Covid-19 ώστε να πιέσει για περαιτέρω περιορισμούς στα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών

Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, η Κάτω Βουλή της Πολωνίας αποφάσισε να προχωρήσει στην πρώτη ανάγνωση των δύο σκανδαλωδών προτάσεων νόμου. Η ανάγνωση θα γίνει στις 15-16 Απριλίου, ενώ η ελεύθερη μετακίνηση και το δικαίωμα στη συνάθροιση έχουν περιοριστεί για λόγους δημόσιας υγείας, οπότε δεν μπορούν να γίνουν δημόσιες διαμαρτυρίες στους δρόμους ενάντια στα νομοσχέδια.

Η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία που ονομάζεται «Τέλος στις αμβλώσεις» έφτασε στην Κάτω Βουλή το 2017 και λόγω γενικευμένης κοινωνικής αντίδρασης παρέμεινε παγωμένη στην αρμόδια επιτροπή μέχρι τώρα. Το νομοσχέδιο ορίζει την απαγόρευση των τερματισμών της εγκυμοσύνης λόγω σοβαρών και μη αναστρέψιμων βλαβών του εμβρύου και διαγράφει τον συγκεκριμένο λόγο άμβλωσης από τον νόμο περί οικογενειακού προγραμματισμού του 1993. Αυτός ο νόμος στην πράξη σημαίνει την ολική απαγόρευση των αμβλώσεων (98% των αμβλώσεων στην Πολωνία γίνονται με αυτή την αιτιολογία). Ως συνέπεια αυτής της απαγόρευσης, οι γυναίκες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες για την κατάσταση του εμβρύου. Η απουσία αξιόπιστης διάγνωσης θα στερήσει από τις εγκύους τη δυνατότητα να αποφασίσουν αυτόνομα αν θα συνεχίσουν την κύηση ή όχι.

Ένα άλλο νομοσχέδιο σχετίζεται με επιπλέον περιορισμούς στην, μετά βίας υπάρχουσα, σεξουαλική εκπαίδευση. Οι υπογραφές υποστήριξης για το εν λόγω νομοσχέδιο συγκεντρώθηκαν με μια ευρέως κατακεκριμένη καμπάνια με την επωνυμία «Τέλος στη παιδοφιλία», που εστίασε το μήνυμά της στη σχέση σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και παιδοφιλίας. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προτείνει αλλαγές στον ποινικό κώδικα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ποινικοποίηση των παιδαγωγών σεξουαλικής εκπαίδευσης και στον περαιτέρω στιγματισμό των ελάχιστων ψηγμάτων σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στη χώρα. Στην πράξη, αυτός ο νόμος μπορεί να σταματήσει τους γιατρούς από το να συνταγογραφούν αντισυλληπτικά σε ανηλίκους και να εκθέσει τους φροντιστές σε κίνδυνο φυλάκισης εάν μιλήσουν σε νέους σχετικά με σεξουαλικά ζητήματα.

Τα δύο αυτά νομοσχέδια είναι αποτέλεσμα της κινητοποίησης πολιτών που μάχονται ενάντια στις αμβλώσεις και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση τα τελευταία χρόνια. Αποτελούν ένα μεγάλο πισωγύρισμα για τις Πολωνές και τη πολωνική κοινωνία όσον αφορά βασικά δικαιώματα των γυναικών και την πρόσβαση στην σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και δικαιώματα.

«Δεν μπορώ να βρω κάποια βάση σε ολόκληρο το νομικό σύστημα για την επιβολή ενός τέτοιου φορτίου στις γυναίκες και την αφαίρεση της αυτονομίας τους», λεει η Kamila Ferenc, δικηγόρος στην Ομοσπονδία για τις Γυναίκες και τον Οικογενειακό Προγραμματισμό. «Είναι ένα σκληρό χτύπημα κατά των γυναικών, στη χειρότερη συγκυρία. Θα διαμαρτυρηθούμε με κάθε δυνατό τρόπο», προσθέτει η Krystyna Kacpura, διευθύντρια της Ομοσπονδίας.

πηγή: Federation for Women and Family Planning

Μετάφραση: Συντακτική ομάδα του alterthess

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Αλεξάντρα Κολοντάι: Ο συνδικαλιστικός κομμουνισμός και ο σοσιαλιστικός φεμινισμός

«Όχι στο ξέπλυμα Παπαγεωργόπουλου με τα χρήματα των δημοτών!»