in ,

Γυρνάει σελίδα το Περού: Και επίσημα πρόεδρος ο δάσκαλος Πέδρο Καστίγιο

Η περουβιανή εκλογική δικαστική αρχή ολοκλήρωσε την επανεξέταση και απέρριψε, λόγω έλλειψης στοιχείων, όλους τους ισχυρισμούς της δεξιάς υποψήφιας Κέικο Φουτζιμόρι να ακυρώσει τις ψήφους που έλαβε ο Πέδρο Καστίγιο, μια μέθοδο με την οποία προσπάθησε να αρπάξει τη νίκη από τον αριστερό υποψήφιο. Έτσι, μετά από μακρά αναμονή άνω του ενός μηνός, επιβεβαιώθηκε ότι ο δάσκαλος της υπαίθρου και συνδικαλιστής που προέρχεται από μία από τις φτωχότερες περιοχές των Άνδεων στο Περού θα ανακηρυχθεί τώρα εκλεγμένος Πρόεδρος. Θα αναλάβει καθήκοντα στις 28 Ιουλίου.

Η δεξιά έχει απαντήσει με βία στους δρόμους και με έναν τελευταίο ελιγμό για να καθυστερήσει τη διακήρυξη του Καστίγιο, αλλά δεν θα μπορέσει να αντιστρέψει τη νίκη του τώρα.

Μετά την απόρριψη όλων των αξιώσεων της δεξιάς υποψήφιας, την Παρασκευή 16 Ιουλίου, οι δικηγόροι της Φουτζιμόρι άσκησαν νέες εφέσεις, αυτήν τη φορά ισχυριζόμενοι ότι μέτρησαν λάθος. Ο συνολικός αριθμός των ψήφων που απευθύνθηκαν με αυτές τις ενέργειες είναι σημαντικά μικρότερος από το περιθώριο των 44 χιλιάδων ψήφων που έχει ο Καστίγιο έναντι της Φουτζιμόρι. Συνεπώς, όποια και αν είναι η έκβαση αυτών των εφέσεων, που κατά πάσα πιθανότητα θα απορριφθούν και από τους εκλογικούς εμπειρογνώμονες, το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα αλλάξει.

Λόγω των ψευδών ισχυρισμών της για εκλογική νοθεία που επιδιώκει να ακυρώσει τις ψήφους σε αγροτικές περιοχές όπου ο Καστίγιο κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία, η εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα εναντίον της Φουτζιμόρι για φερόμενα εγκλήματα κατά του δικαιώματος ψήφου και για ψευδείς δηλώσεις. Με όλα τα νομικά μονοπάτια εξαντλημένα, η δεξιά πτέρυγα που έχει συγκεντρωθεί γύρω από την σημερινή επικεφαλής της φατρίας Φουτζιμόρι παίζοντας τώρα το χαρτί της απονομιμοποίησης της επόμενης κυβέρνησης και του μποϊκοτάζ της κυβέρνησής της. Αν δεν μπορούν να τον εμποδίσουν να αναλάβει καθήκοντα, θα προσπαθήσουν να τον απομακρύνουν από την εξουσία. Από τη νίκη του Καστίγιο στις εκλογές τον περασμένο μήνα, η δεξιά προωθεί ένα πραξικόπημα για την ακύρωση των εκλογών. Τώρα, καθώς η νίκη της αριστεράς επιβεβαιώθηκε στο τελευταίο εκλογικό στάδιο, η Φουτζιμόρι και οι σύμμαχοί της έχουν περάσει από τη λεκτική βία στη σωματική βία στους δρόμους.

Αυτήν την εβδομάδα, φασιστές υποστηρικτές της Φουτζιμόρι, οπλισμένοι με ραβδιά, προσπάθησαν να φτάσουν στο Κυβερνητικό Μέγαρο στο κέντρο της Λίμα, φωνάζοντας προσβολές εναντίον του Προέδρου Φρανσίσκο Σαγκάστι, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες που εξαπέλυσε η Κέικο εναντίον του σημερινού αρχηγού κράτους, κατηγορώντας τον ότι τάχθηκε στο πλευρό του Καστίγιο. Ωστόσο, όλα τα στοιχεία δείχνουν την ουδετερότητα της κυβέρνησης. Ο όχλος της Φουτζιμόρι εξαπέλυσε την οργή του εναντίον επιχειρήσεων στους κοντινούς δρόμους. Ένας φωτογράφος της εφημερίδας La República, ενός από τα λίγα μέσα ενημέρωσης που δεν υποστήριξε τους ισχυρισμούς της δεξιάς να αγνοηθεί ο θρίαμβος του Καστίγιο, έπεσε στο έδαφος και ξυλοκοπήθηκε από αρκετούς κακοποιούς. Με την αχαλίνωτη οργή τους, οι Fujimoristas ξεκίνησαν την πολιτική αυτή εναντίον όλων, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων από τα μέσα ενημέρωσης που υποστήριζαν την ψευδή συζήτηση για την εκλογική νοθεία. Μια δημοσιογράφος της τηλεόρασης και ο εικονολήπτης της περικυκλώθηκαν, προσβλήθηκαν και απειλήθηκαν. Μια άλλη δημοσιογράφος δέχθηκε επίθεση από πίσω από μια γυναίκα, η οποία κάλυπτε το κεφάλι της με μια σημαία και άρχισε να την τραβάει. Ο όχλος περικύκλωσε το αυτοκίνητο του Υπουργού Υγείας, Όσκαρ Ουγάρτε, ο οποίος επρόκειτο να σε μια συνάντηση του Συμβουλίου των Υπουργών, και άρχισε να σπρώχνει το αυτοκίνητο και να το χτυπήσει με ραβδιά. Το ίδιο συνέβη και στην Υπουργό Στέγασης, Σολάνγιε Φερνάντες. Πέρασαν περίπου δεκαπέντε λεπτά μέχρι η αστυνομία να μπορέσει να διαλύσει τους επιτιθέμενους και οι υπουργοί να μπορέσουν να συνεχίσουν προς το Κυβερνητικό Μέγαρο.

Η ομάδα που εξαπέλυσε τη βία αυτοαποκαλείται «The Resistance» (Αντίσταση) και εδώ και χρόνια δρα ως ομάδα κρούσης της Φουτζιμόρι. Τώρα έχουν μετονομαστεί σε «Εξέγερση». Στο παρελθόν, είχαν επιτεθεί στον εισαγγελέα που έχει διερευνήσει την Κέικο και την κατηγόρησε για ξέπλυμα χρήματος και εγκληματική οργάνωση, καθώς επίσης σε δημοσιογράφους που επικρίνουν την Φουτζιμόρι. Στα μέλη της «Αντίστασης» αρέσει να βγάζουν φωτογραφίες κάνοντας το ναζιστικό χαιρετισμό. Στις πράξεις βίας αυτήν την εβδομάδα, κάποιοι φορούσαν φανέλες με το φασιστικό σύνθημα «Θεός, Χώρα, Οικογένεια» γραμμένο στην πλάτη.

Η Κέικο Φουτζιμόρι προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τη βία που εξαπέλυσαν οι οπαδοί της με ένα tweet, στο οποίο επέκρινε αυτές τις ενέργειες, αλλά η μακρά σχέση της με αυτήν την εξτρεμιστική ομάδα δεν μπορεί να κρυφτεί. Οι ομιλίες της, που καλούν τους οπαδούς της να κινητοποιηθούν ενάντια σε μια εκλογική νοθεία που είναι ανύπαρκτη και να «αντιμετωπίσουν τον κομμουνισμό» έχουν δημιουργήσει τις συνθήκες για το ξέσπασμα αυτής της βίας. Ένα άλλο άτομο κοντά στους επικεφαλής αυτής της βίαιης ομάδας, ο πρώην ακροδεξιός υποψήφιος πρόεδρος Ραφαέλ Λόπες Αλιάγα, γνωστός ως «Porky», τώρα σύμμαχος της Κέικο, ενθαρρύνει σταθερά τη βία. «Θάνατος στο Καστίγιο», «θάνατος στον κομμουνισμό», «οι καταραμένοι κομμουνιστές φεύγουν από εδώ» είναι μερικά από τα συνθήματα με τα οποία ο φασίστας Λόπες Αλιάγα καλέι σε κάθε δημόσια διαδήλωση υπέρ της Κέικο.

Αυτό που συνέβη αυτήν την εβδομάδα είναι το μεγαλύτερο ξέσπασμα βίας από τις εκλογές και την άρνηση της δεξιάς να δεχθεί την ήττα της και τις εκκλήσεις της κατά της δημοκρατικής νομιμότητας, αλλά όχι το μοναδικό. Στο παρελθόν, οι εξτρεμιστές της «Αντίστασης» επιτέθηκαν με ραβδιά σε μια ομάδα οπαδών του Καστίγιο, οι οποίοι βρίσκονταν σε μια ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής (JNE), αναμένοντας την ανακήρυξη του εκλεγμένου προέδρου. Οι υποστηρικτές της Fujimori έχουν επανειλημμένα διαδηλώσει μπροστά από τα σπίτια των δικαστών του JNE και του επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Εκλογικών Διαδικασιών (ONPE), η οποία ήταν υπεύθυνη για την καταμέτρηση των ψήφων, φωνάζοντας απειλές αν δεν ευνοούσαν τα συμφέροντα του Φουτζιμόρι. Στους δρόμους, έχουν λάβει χώρα πορείες με φασιστικά σύμβολα που φωνάζουν κραυγές θανάτου εναντίον όλων εκείνων που δεν είναι ευθυγραμμισμένοι μαζί τους. Αυτές οι ομάδες είναι μικρές, αλλά πολύ επιθετικές.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν πολλά ρατσιστικά μηνύματα κατά του Καστίγιο και επίσης κατά των ψηφοφόρων του, μεταξύ των οποίων η πλειοψηφία είναι κάτοικοι αγροτικών περιοχών και λαϊκών τομέων. «Αυτό που συνέβη σηματοδοτεί ένα διάλειμμα. Σεβόμαστε τις ειρηνικές διαδηλώσεις, αλλά αυτό που συνέβη είναι εκτός ορίων. Δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε ο πρόεδρος Σαγκάστι, αναφερόμενος στις τελευταίες πράξεις βίας.

Από την άλλη πλευρά, το Σάββατο 17 Ιουλίου, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά στους δρόμους της Λίμα και σε άλλες πόλεις υπέρ του Καστίγιο. Απαίτησαν την ανακήρυξή του ως εκλεγμένου πρόεδρου, η οποία είχε ανακοινωθεί για αυτήν την εβδομάδα, αλλά η οποία έχει καθυστερήσει για λίγες ημέρες από τους πρόσφατους δεξιούς ελιγμούς.

Πηγή: Orinoco Tribune και Guernicaeu.wordpress.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παράσταση διαμαρτυρίας από την ΕΝΙΘ και τους ειδικευόμενους γιατρούς

Η Θεσσαλονίκη αποφάσισε: «Αμετακίνητοι-Αμετακίνητα» – Ολοήμερες κινητοποιήσεις