in ,

Γρεβενά: Βγάζουν στον δρόμο εκατοντάδες πρόσφυγες με απόφαση Μηταράκη

Σε έξωση 650 περίπου προσφύγων προχωρά με συνοπτικές διαδικασίες το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου από τα εννέα ξενοδοχεία που νοίκιαζε στην περιοχή των Γρεβενών για την διαμονή τους, περίπου για 2,5 χρόνια.

Η απόφαση έχει έντονο πολιτικό χαρακτήρα, καθώς υπέρμαχος του διωγμού των προσφύγων είναι από την πρώτη στιγμή ο βουλευτής Γρεβενών της Νέας Δημοκρατίας και κουμπάρος του Στέλιου Πέτσα, Ανδρέας Πάτσης

Η μίσθωση των 9 ξενοδοχείων της περιοχής λήγει στις 20 Φεβρουαρίου, και ο υπουργός Νότης Μηταράκης πήρε την απόφαση να μην την ανανεώσει, με αποτέλεσμα οι εκατοντάδες αυτοί πρόσφυγες, ανάμεσα τους πολλές γυναίκες και παιδιά, να πρέπει είτε να μετακινηθούν σε διάφορες δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής χώρας, είτε να βρεθούν στην κυριολεξία στον δρόμο.

Η διαφοροποίηση έγκειται στο γεγονός ότι οι 300 από τους 650 πρόσφυγες έχουν αναγνωριστεί επίσημα, ενώ οι υπόλοιποι είναι αιτούντες άσυλο. Οι έχοντες άσυλο μένουν κυριολεκτικά στον δρόμο, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι τους έχει παράσχει προστασία μέχρις ότου να λάβουν θετική ή αρνητική απάντηση της αίτησης ασύλου, με αποτέλεσμα αυτοί οι άνθρωποι να μην έχουν καν την δυνατότητα να μεταφερθούν σε μια από τις δομές φιλοξενίας. Απεναντίας οι περίπου 350 αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας, περιμένοντας την απάντηση της Υπηρεσίας Ασύλου.

Η απάνθρωπη αυτή πολιτική απόφαση, που πάρθηκε εν μέσω πανδημίας και εν μέσω του χειμώνα, επισκιάστηκε μιντιακά από το γεγονός ότι ένας εκ των εννέα ιδιοκτητών των ξενοδοχείων χτύπησε αντιδήμαρχο του δήμου Γρεβενών κατά την διάρκεια λογομαχίας τους. Η Ένωση Ξενοδόχων ζήτησε από τη διοίκηση του δήμου να λάβει απόφαση κατά της λήξης των συμβάσεων ενοικίασης των εννέα ξενοδοχείων, ωστόσο δήμαρχος και αντιδήμαρχοι είχαν αντίθετη άποψη. Η χειροδικία του ενός των ξενοδόχων έδωσε την ευκαιρία στην διοίκηση του δήμου Γρεβενών να μην θέσει καν σε συζήτηση το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ωστόσο, το θέμα έχει κεντρικές πολιτικές προεκτάσεις, καθώς ο σημερινός βουλευτής Γρεβενών της Νέας Δημοκρατίας και κουμπάρος του υφυπουργού Εσωτερικών και πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, Ανδρέα Πάτση, είχε ως προεκλογικό αλλά και μετεκλογικό στόχο να εκδιώξει τους πρόσφυγες από τα Γρεβενά. Με αυτό το ξενοφοβικό σύνθημα εκλέχθηκε και αυτό φαίνεται πως υπηρετεί μέχρι και σήμερα.

Μια από τις πρώτες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που κατέθεσε ο κ. Πάτσης μετά την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση ήταν προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, που τότε ήταν αρμόδιος και για την μεταναστευτική πολιτική.

Συγκεκριμένα, στις 9 Σεπτεμβρίου του 2019 ο κ. Πάτσης κατέθεσε ερώτηση με θέμα: «Επιτακτική η ανάγκη μετεγκατάστασης μεταναστών από την Περιφέρεια Γρεβενών». Στην ερώτηση ο βουλευτής της ΝΔ μας ενημερώνει ότι «η συντριπτική πλειονότητα των τουριστικών καταλυμάτων των Γρεβενών φιλοξενούν αποκλειστικά μετανάστες. Μάλιστα ο βουλευτής επισημαίνει ότι τα Γρεβενά είναι μια από τις πλέον τουριστικές περιοχές και οι επισκέπτες της δεν μπορούν να βρουν δωμάτια για να μείνουν.

Παράλληλα αναφέρεται στην ανεργία που μαστίζει την περιοχή, καθώς οι επιχειρήσεις, όπως λέει, κλείνουν ή μετά βίας επιβιώνουν, λες και οι πρόσφυγες είναι αυτοί που ευθύνονται για το κλείσιμο των επιχειρήσεων… Ρωτούσε λοιπόν, τότε, πότε θα μετακινηθούν και θα μετεγκατασταθούν οι μετανάστες από τα Γρεβενά.

Ο κ. Πάτσης επανήλθε και με επόμενες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, ζητώντας να μάθει γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει στα Γρεβενά ο «κανόνας» για το 1% προσφύγων σε κάθε πληθυσμό, με ποιο κόστος νοικιάζονται τα ξενοδοχεία, αλλά και ποιες είναι οι ΜΚΟ που έχουν αναλάβει το έργο της συνδρομής των ανθρώπων αυτών.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στις 19 Ιουνίου του 2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο γραφείο του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, με τον δήμαρχο Γρεβενών Γιώργο Δασταμάνη, τον δήμαρχο Δεσκάτης Δημήτρη Κορδίλα και τον βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Πάτση, με θέμα την δημιουργία κλειστής δομής κράτησης προσφύγων στον νομό Γρεβενών.

Είναι προφανές ότι ο κυβερνητικός βουλευτής κ. Πάτσης έχει κάνει σημαία του την αντιμεταναστευτική πολιτική. Αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως πρόβλημα για την περιοχή του και κλείνει το μάτι στα ξενοφοβικά αντανακλαστικά του εκλογικού του σώματος. Το ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της κυβέρνησης του φαίνεται πως έχει υιοθετήσει την οπτική αυτή.

Ιάσων Μπάντιος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Απαγορεύεται να πας σχολείο»

Συγκέντρωση συμπαράστασης στον Pablo Hasel από την Πρωτοβουλία Μουσικών-Καλλιτεχνών