in ,

Γάζα: Βαρβαρότητα δίχως τέλος. Του Αντώνη Φάρα

Κάποια σύντομα γεγονότα για να καταλάβουμε το μέγεθος της γενοκτονικής επιχείρησης του Ισραηλινού στρατού στη Γάζα:

Σε μία βδομάδα το Ισραήλ έχει ρίξει στη Γάζα πάνω από 6000 βόμβες. Τόσες περίπου έριχνε ο αμερικανικός στρατός στο Αφγανιστάν σε διάστημα ενός χρόνου.

Περισσότερα παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Παλαιστίνη τις τελευταίες μέρες, από ότι στην Ουκρανία σε 20 μήνες πολέμου.

Ένα νοσοκομείο χτυπήθηκε σήμερα με στοχεύμενο βομβαρδισμό, με εκατοντάδες νεκρούς σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Μετά από καταγγελίες και πλάνα ημερών για τη χρήση λευκού φωσφόρου στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός έκανε μία δήλωση “έμμεσης ενοχής” λέγοντας ότι η χρήση του δεν είναι “παράνομη” σε ορισμένες περιπτώσεις.

Όλα τα παραπάνω γίνονται με το πρόσχημα ότι “κανείς στη Γάζα δεν είναι αθώος, καθώς εκεί κρύβεται η Χαμάς”. Αυτό όμως είναι μία δικαιολογία, η Παλαιστίνη εδώ και δεκαετίες είναι το εργαστήριο της πολεμικής βιομηχανίας (τόσο του Ισράηλ όσο και διεθνώς) αλλά και το πεδίο προβολής του εθνοθρησκευτικού φονταμεταλισμού του Ισραήλ: η χώρα που παρουσιάζεται ως η μόνη δημοκρατία στη περιοχή έχει συμματάσχει, κινητοποίησει, διεξάγει περισσότερους βομβαρδισμούς και επιθέσεις από κάθε άλλη.

Η Ελλάδα είναι το κράτος της Ευρώπης που εμπλέκεται στρατιωτικά περισσότερο με το Ισραήλ. Από το 2013, η Ελλάδα έχει αυξήσει σταθερά την εξάρτησή της τόσο από τον ισραηλινό αμυντικό εξοπλισμό όσο και από την εκπαίδευση. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από την Disinfaux Collective, μια μη κερδοσκοπική ομάδα που εδρεύει στην Ελλάδα, ισραηλινές εταιρείες όπως η Israel Aerospace Industries, η Elbit και η Raphael έχουν εξασφαλίσει μεγάλα συμβόλαια συνεργασίας με το ελληνικό κράτος. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα ελικόπτερα, οι ρουκέτες και οι βόμβες ήταν μόνο μέρος του πακέτου. Αυτή η εταιρική σχέση μεταξύ των δύο κρατών εδραιώθηκε το 2021 με τη μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία μεταξύ των δύο εθνών, αξίας 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τη λειτουργία από την Elbit ενός κέντρου εκπαίδευσης για την ελληνική πολεμική αεροπορία.

Η κατάσταση ήταν τόσο ανησυχητική που η ισραηλινο-παλαιστινιακή ΜΚΟ Combatants of Peace έγραψε στις ηγεσίες της Ελλάδας, της Κύπρου και της ΕΕ τον Μάιο του 2020 για να τις προειδοποιήσει να μην εκπαιδεύσουν τις δυνάμεις τους στο Ισραήλ ενόψει αυτού που τότε φοβούνταν ότι θα μπορούσε να είναι η επικείμενη παράνομη ισραηλινή προσάρτηση της Δυτικής Όχθης.

Αν και η επίσημη προσάρτηση δεν έγινε ποτέ, η επιστολή ανέφερε ότι είναι αδιανόητο οι ένοπλες δυνάμεις των κρατών μελών της ΕΕ να διεξάγουν στρατιωτική εκπαίδευση στα κατεχόμενα εδάφη και να συμμετέχουν ενεργά στην απέλαση και την εκδίωξη του παλαιστινιακού πληθυσμού που ζει κοντά στις κλειστές περιοχές στρατιωτικής εκπαίδευσης στην κοιλάδα του Ιορδάνη ή σε οποιοδήποτε άλλο τμήμα της Δυτικής Όχθης … είναι σαφές ότι οποιαδήποτε προσάρτηση πρέπει να καταστήσει άκυρες τις προαναφερθείσες συμφωνίες για τη στρατιωτική εκπαίδευση των κυπριακών και ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος του κράτους του Ισραήλ, καθώς το έδαφος θα περιλαμβάνει παράνομα τμήματα της Δυτικής Όχθης.

Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος συνέχισαν να συνεργάζονται στενά, πραγματοποιώντας ναυτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο το 2021 και εμβαθύνοντας τη συμμετοχή τους σε μια σειρά από αμυντικούς τομείς. Οι ελληνικές αρχές, όπως φάνηκε, θεώρησαν τους ζωτικής σημασίας πολίτες της χώρας τους ως δίκαιο θήραμα για τις ισραηλινές κυβερνοεπιθέσεις (βλ.  τις υποκλοπές και τον ρόλο της ισραηλινής εταιρείας Intellexa).

Το ισραηλινό κράτος διαπράττει εγκλήματα τώρα (και διαχρονικά) στη Γάζα. Το ελληνικό κράτος έχει κάνει όλα τα παράπανω και όπως είναι “λογικό”στέλνει μία φρεγάτα στο Ισραήλ και ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης προγραμματίζει επίσκεψη – επιθυμώντας για τον εαυτό του τον ρόλο του Ερντογάν στον πολέμο της Ουκρανίας.

Είναι τέτοια η υποκρισία τους, που δεν τους νοιάζουν τα δύο μέτρα και δύο σταθμά: αυτοί που λένε ότι είναι τρομοκρατία αυτό που έγινε πριν δέκα μέρες από την Χαμάς, πως θα χαρακτηρίσουν αυτό που κάνει το Ισραήλ στην Γάζα;

Αν θέλουν να είναι συνέπεις, δεν υπάρχουν άλλες λέξεις που να το χαρακτηρίζουν πέρα από: γενοκτονία, συνεχή εγκλήματα πολέμου, εθνοκάραθση.

Σήμερα έχει πορεία αλληλεγγύης προς τη πρεσβεία του Ισραήλ.

Τα αιτήματά  της δεν μπορούν παρά να είναι:

καμία συνεργασία με το κράτος-δολοφόνο,

να κλείσει η πρεσβεία του,

να ακυρωθούν οι συμφωνίες,

να αναγνωριστεί το κράτος της Παλαιστίνης από την Ελλάδα,

να αποσυρθεί η φρεγάτα ΨΑΡΑ και όποια άλλη πολεμική στήριξη στο Ισραήλ,

να παύσει κάθε διευκόλυνση προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης!

Πηγές:

  1. https://www.aa.com.tr/…/israel-drops-6-000…/3017833
  2. https://www.dci-palestine.org/one_palestinian_child_in…
  3. https://www.efsyn.gr/…/408192_i-tragodia-sti-gaza…
  4. https://www.news247.gr/…/to-israil-paradexetai-emmesos…/
  5. Οι πληροφορίες για την σχέση των Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου από το βιβλίο The Palestine Laboratory: How Israel Exports the Technology of Occupation around the World, του δημοσιογράφου Αντόνυ Λoυενστάιν (σελ 110-112)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ανακοίνωση του EZLN για τον πόλεμο στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ

Θεσσαλονίκη: 163 ανήλικα παιδιά εντοπίστηκαν στους δρόμους της πόλης το πρώτο ενιάμηνο του 2023