in , ,

Ένα γκράφιτι για τον Άλκη Καμπανό στο 11ο δημοτικό Καλαμαριάς, μήνυμα κατά της οπαδικής βίας

Με ένα γκράφιτι για τον Άλκη Καμπανό στον τοίχο του σχολείου τους, μαθητές του 11ου δημοτικού Καλαμαριάς στέλνουν ηχηρό μήνυμα κατά της οπαδικής βίας. Το γκράφιτι δείχνει τον Άλκη να προστατεύει τα παιδιά που φορούν τις φανέλες όλων των ομάδων. H κίνηση αυτή γίνεται λίγες μέρες πριν τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του 19χρονου που συγκλόνισε τη Θεσσαλονίκη την ώρα μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη για τη δολοφονία του.

«Ήταν αδύνατο για όλους μας, να δεχτούμε ότι ένα παιδί έχασε τη ζωή του μ’ αυτόν τον τρόπο. Ακόμη όμως πιο δύσκολο ήταν να αποδεχτούμε ως δάσκαλοι ότι νέα παιδιά, που θα μπορούσαν να είναι και μαθητές μας, ήταν ικανοί να προβούν σε μια τόσο αποτρόπαια πράξη», επισημαίνει, μιλώντας στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η διευθύντρια του 11ου δημοτικού Καλαμαριάς Μαρία Καπόγιαννη και εξηγεί πως όλη η εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου, θεώρησε πως ήταν υποχρέωση και καθήκον της να δράσει άμεσα.

«Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας τοιχογραφίας στο σχολείο, για να θυμίζει σε όλους μας ότι η ευτυχία, η χαρά, βρίσκεται μέσα από υγιείς ανθρώπινες σχέσεις και όχι μέσα στην ένταση των οπαδικών συμφερόντων και συγκρούσεων. Να υπενθυμίσουμε ότι ένα παιδί χάθηκε και μια οικογένεια θρηνεί αναίτια».

Ο Αλέξανδρος Τσιμπιλής, ο εμπνευστής και δημιουργός της «Δομής 1ης Φεβρουαρίου Εις το Όνομα του Άλκη» μίλησε για τον σκοπό της κίνησης αυτής: «Δημιουργούμε αυτή την τοιχογραφία για να τη βλέπουν τα παιδιά κάθε πρωί, κάθε μέρα, και να τους βλέπει και να χαμογελάει ο Άλκης από εκεί ψηλά. Να χαμογελάει γιατί τα παιδιά ξέρουν και μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο μας. Γιατί αλήθεια δεν υπάρχει ομορφότερο πράγμα από το να απολαμβάνεις το σκοράρισμα ενός γκολ στην αυλή του σχολείου, φορώντας την μπλούζα της αγαπημένης σου ομάδας και να πνίγεσαι στις αγκαλιές των φίλων σου και στα χρώματα των δικών τους αγαπημένων ομάδων»

Το πρόγραμμα με τη “Δομής 1ης Φεβρουαρίου Εις το Όνομα του Άλκη”, εντάσσεται, σύμφωνα με τον  Κυριάκο Ιωσηφίδης από την Urban Act, στην προσπάθεια να προβληθούν με ένα σύγχρονο τρόπο και μέσα από την εικαστική γλώσσα της streetart, που αγγίζει ιδιαίτερα τους νέους, θέματα κοινωνικά και θέματα που μας αγγίζουν όλους.

«Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας μεγάλης τοιχογραφίας από τον καλλιτέχνη Same84 , με θεματική ενάντια στην οπαδική βία και τη βία γενικότερα. Το τελικό προσχέδιο που θα υλοποιηθεί συναποφασίζεται με τη σχολική κοινότητα. Επίσης γίνονται και συμμετοχικές δράσεις με τους μαθητές, όπου δικά τους έργα ή και φράσεις αποτυπώνονται σε χαμηλά σημεία του τοίχου του σχολείου και ζωγραφίζονται από τους ίδιους» υπογραμμίζει ακόμη.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Ήταν ψυχροί, ήρθαν για να σκοτώσουν» κατέθεσε ο φίλος του Άλκη Καμπανού για τη δολοφονική επίθεση της 1ης Φεβρουαρίου

Ok boomer. Του Χρήστου Λάσκου