in

Δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού: Κοινό ανθρωποκτόνο δόλο σε όλους τους κατηγορούμενους είδε η Εισαγγελέας

Προς το τέλος της πλησιάζει η μαραθώνια δίκη των 12 κατηγορουμένων οπαδών του ΠΑΟΚ για την υπόθεση της δολοφονίας  του Άλκη Καμπανού και του τραυματισμού των δύο φίλων του, το βράδυ της 1ης Φεβρουαρίου 2022 στη οδό Γαζή της Χαριλάου.

Σε μια πολύωρη αγόρευση που διήρκησε έξι ώρες και θα συνεχιστεί την Πέμπτη η Εισαγγελέας της έδρας Κυριακή Κλιάμπα έκανε λόγο για κοινό ανθρωποκτόνο δόλο εναντίον όλων των θυμάτων.

«Ήρθαμε αντιμέτωποι με μια δύσκολη και ψυχοφθόρα υπόθεση, όχι μόνο για μας και τους δικηγόρους αλλά και για τις οικογένειες που περιμένουν, την οικογένεια του Άλκη και των φίλων του, αλλά και των 12 κατηγορουμένων» σημείωσε αρχικά τονίζοντας ότι η υπόθεση προκάλεσε μόνο θλίψη και «δε χρειάζεται να είναι κανείς γονιός για να το αντιληφθεί παρά μόνο άνθρωπος».

Οι οικογένειες θα υποφέρουν μια ζωή, τόνισε προσθέτοντας ότι η ειδοποιός διαφορά είναι ότι οι οικογένειες του Άλκη και των φίλων του θα «μπορούν να περπατούν με ψηλά το κεφάλι, για το παιδί που έχασε τη ζωή του με μαρτυρικό θάνατο. Οι οικογένειες των 12 κατηγορουμένων θα περπατούν ενδεχομένως με σκυφτό το κεφάλι όχι μόνο γιατί κατηγορούνται αλλά γιατί έμμεσα είχαν χάσει τα παιδιά τους προ πολλού».

Σύμφωνα με την ίδια, μια δίκαιη κρίση του δικαστηρίου πρέπει να βασιστεί στα στοιχεία της δικογραφίας αλλά και σε όσα προέκυψαν στην ακροαματική διαδικασία.

Η εισαγγελέας αποφάσισε να μην σχολιάσει τις καταθέσεις της μητέρας και της αδελφής του Άλκη Καμπανού, έτσι ώστε να μην κατηγορηθεί για συναισθηματική φόρτιση. Εξάλλου, όπως είπε ήταν καταθέσεις γεμάτες πόνο και δεν εισέφεραν κάτι στην υπόθεση. «Η κρίση μας πρέπει να στηρίζεται σε αυτά που έχουν αποδειχθεί για να βάλουμε φως στο σκοτάδι». Ωστόσο, όπως είπε, η ίδια η πατέρας του Άλκη Καμπανού στην κατάθεσή του έδωσε την πραγματική διάσταση του φονικού επεισοδίου. «Ήταν ένας ανορθόδοξος πόλεμος με στόχο την υπεροχή του μίσους μέσω ανελέητης βίας.

Πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα, είπε ακόμη επαναλαμβάνοντας τα λόγια του πατέρα, τονίζοντας ότι όλοι έδρασαν με στρατιωτική πειθαρχία, και δεν υπήρχε ίχνος ανθρωπιάς στο άκουσμα του Άλκη να φωνάζει ότι πονάει.

Η εισαγγελέας έκανε κριτική και στους δικηγόρους της υπεράσπισης τονίζοντας ότι με τις ερωτήσεις τους προς τους μάρτυρες κατηγορίας προσπαθούσαν να αποδείξουν εντόνως ότι τόσο ο Άλκης και οι φίλοι του ήταν οργανωμένοι οπαδοί και όχι απλά φίλαθλοι. Σύμφωνα με την ίδια, «δεν είναι μεμπτό ένας νέος να φωτογραφίζεται με παίκτες της ομάδας ή να φορά την μπλούζα της ή να περιδιαβαίνει στην περιοχή της ομάδας τους». Η Κ. Κλιάμπα είπε ακόμη αναφερόμενη στους κατηγορούμενους ότι «δεν μπορεί να δεχτεί ότι είναι καλά παιδιά», διότι, όπως είπε, «τα καλά παιδιά δεν κρατούν όπλα, δεν είναι αρματωμένα σαν αστακοί, δεν είναι ετοιμοπόλεμοι» αντίθετα, «οι πέντε νέοι δεν είχαν τίποτα επάνω τους παρά μόνο ένα αναψυκτικό».

Σχολιάζοντας τις καταθέσεις των τεσσάρων φίλων του Άλκη Καμπανού που επέζησαν και «κατέθεσαν μόνο την αλήθεια», συμφώνησε ότι δέχτηκαν δολοφονική επίθεση καθώς και ότι οι 12 «γνώριζαν που ήταν ο “εχθρός” πριν ξεκινήσουν την επίθεση». «Άνοιξαν τις πόρτες των αυτοκινήτων αμέσως μόλις έφτασαν στο σημείο, δεν είχαν ανασφάλεια».

Η επίθεση που κράτησε, όπως είπε, 40 δευτερόλεπτα δεν έγινε τυχαία, ήταν οργανωμένη και προσχεδιασμένη από την αρχή μέχρι το τέλος. Και αποδείχτηκε ο ανθρωποκτόνος δόλος εναντίον όλων των θυμάτων, τόνισε η εισαγγελέας.

Η Εισαγγελέας έβαλε στο κάδρο όλους τους κατηγορούμενους δηλώνοντας ότι η επίθεση είχε αρχή μέση και τέλος. «Ήταν προμελετημένη για να πετύχουν την επίθεσή τους και πήγαν περιφερειακή του γηπέδου στη Χαριλάου γνωρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο δε θα συναντήσουν και άλλους». Σε άλλο σημείο της αγόρευσής της είπε ότι «με δρεπάνια,, ρόπαλα, μαχαίρια, κάραμπιτ δεν πας για να φοβερίσεις» ενώ ανέφερε ότι κατηγορούμενοι προσπάθησαν να εξαφανίσουν τα ίχνη τους και να διαγράψουν μηνύματα από τα κινητά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Όσοι επέζησαν της επίθεσης κατέθεσαν όλη την αλήθεια» τόνισε, ενώ οι κατηγορούμενοι «ήθελαν να σκοτώσουν Αρειανό και αυτό έκαναν».

Η εισαγγελέας επέκρινε πολλές φορές τη στάση των δικηγόρων υπεράσπισης σχετικά με τις ερωτήσεις τους κατηγορώντας τους για προσπάθεια παραπλάνησης ενώ δικαιολόγησε το γεγονός ότι οι φίλοι του Άλκη δεν μπορούσαν να θυμηθούν όλες τις λεπτομέρειες της επίθεσης γιατί βίωναν ψυχικό και σωματικό πόνο. Αυτοί που έπρεπε, σύμφωνα με την ίδια, να θυμούνται είναι οι κατηγορούμενοι.

Σχολίασε μεταξύ άλλων και τις καταθέσεις των διασωστών του ΕΚΑΒ επισημαίνοντας όχι μόνο το φονικό τραύμα στη μηριαία αρτηρία του Άλκη Καμπανού αλλά και τα πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι που, σύμφωνα με τους διασώστες οδήγησαν στον θάνατό του ενώ παράλληλα σχολίασε και τα χτυπήματα στον φίλο του που θα μπορούσαν να αποβούν θανάσιμα και δεν ήταν απλά μια απλή ή επικίνδυνη σωματική βλάβη. «Όταν το κεφάλι και το σώμα του παιδιού έχουν δεχτεί αλλεπάλληλα χτυπήματα, η πρόθεσή τους ήταν να σκοτώσουν, να αφαιρέσουν ζωές», είπε κάνοντας λόγο για 45 χτυπήματα καθώς και ότι «χτυπούσαν με λυσσαλέα μανία, στόχος τους δεν ήταν να παίξουν απλά ξύλο». Ο Άλκης, ανέφερε ακόμη προσπαθούσε να προστατεύσει το κεφάλι του αλλά κάποια στιγμή κατέστη ανίκανος να αντισταθεί.

Αφού σχολιάσε τις καταθέσεις και των αστυνομικών ανέφερε κάποια πρώτα συμπεράσματα σχετικά με τη συμμετοχή του καθενός από τους κατηγορουμένους στην επίθεση τονίζοντας πως  ο καθένας «ήταν εξοπλισμένος με αυτά που ξέρει να χρησιμοποιεί καλύτερα».

Η ίδια χαρακτήρισε τον πρώτο κατηγορούμενο ως τον ιθύνοντα νου και εμπνευστή της επίθεσης που παρακίνησε και τους υπόλοιπους να επιτεθούν. «Εκείνοι, ως καλοί στρατιώτες υπακούουν».

Η Εισαγγελέας οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι οι κατηγορούμενοι εναλλάσσονταν άτακτα στην επίθεση, χτυπούσαν τον Άλκη και τον φίλο του στα σκαλιά ενώ παράλληλα ανέφερε στοιχεία για τη συνδρομή όλων στην επίθεση ακόμη και αυτών που λόγω χρόνου δεν μπόρεσαν να «κάνουν το δικό τους κομμάτι».

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από φίλους και συγγενείς του Άλκη Καμπανού ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί και την Πέμπτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον σταθμό LNG στον Θερμαϊκό

Να σταματήσουν οι επιθέσεις στις ζαπατιστικές κοινότητες – Μικροφωνική αλληλεγγύης στις 8 Ιουνίου στην Καμάρα